"Булсатком" ще предаде на абоната за вашето обаждане

Доставчикът на сателитна телевизия получи лиценз за четвърти GSM оператор
Обновена: 11 яну 2013 18:02 | 11 яну 2013 18:01, Бойчо Попов
179
"Булсатком" ще предаде на абоната за вашето обаждане
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Доставчикът на цифрова телевизия "Булсатком" е получил лиценз за четвърти GSM оператор от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по-рано днес, потвърдиха от пресотдела на ведомството пред Investor.bg.

По този начин операторите на мобилни услуги у нас стават общо четири заедно с Vivacom, Mtel и Globul. Проникването на пазара на трите досегашни GSM оператора според КРС е 147%, което означава, че на всеки българин се падат по около 1,5 номера.

"Булсатком“ ще може да предлага и мобилни услуги на вече изгрaдената си абонатна база в обвързани пакети с телевизия и интернет подобно на Vivacom и Mtel.

Събитието "е дългоочакван момент в историята на компанията“, заявиха пред Investor.bg от "Булсатком". Младенка Джалова, ръководител на маркетинг отдела на фирмата каза, че компанията ще стартира услуги за клиенти преди края на 2013 г., каквото е и задължението ѝ по закон. „Днес в 15.30 часа ни бе връчен лицензът. Все още има много моменти, които трябва да се доуточнят, както и много работа, която тепърва трябва да се свърши“, допълни тя.

От новолицензирания оператор не се ангажираха с по-подробен коментар за пакети, цени, както и други подробности за бъдещата дейност. Все пак в по-ранни коментари от компанията бяха заявили, че ще се концентрират в предлагането на т.нар. трипълплей - пакет от три услуги (телевизия, стационарен интернет и мобилни услуги). Не е ясно обаче дали компанията ще влезе в остра битка с трите оператора за гласови услуги или ще атакува пазара на по-доходоносния мобилен интернет.

През декември 2011 г. три компании - „Макс Телеком", „Булсатком" и „4Джи Ком" получиха от Комисията за регулиране на съобщенията разрешения за използване на радиочестотен спектър. Практиката показва, че приоритет за операторите в този обхват е развитието на широколентовите технологии (UMTS, WiMAX, LTE и LTE Advanced) за изграждане на трето и четвърто поколение (3G и 4G) мрежи, поясниха от КРС. Тези мрежи дават възможност за много по-високи скорости на предаване на данни, което от своя страна води до по-голямо разнообразие на предлаганите услуги за крайния потребител.

Процедурата за лицензите започна още в началото на октомври 2011 г. след постъпили заявления за ползване на ресурса от страна на "Макс Телеком" и "Булсатком". Наддаване обаче нямаше защото в установения срок са постъпили намерения от пет предприятия, от които само три са потвърдили желанието си за ползване на честотите. Според анализ на КРС ресурсът ще стигне и за трите.

През последните дни името на "Булсатком" влезе в заглавията на вестниците и сайтовете заради търговски спор с bTV Media Group и ТV7. И двете медийни групи преговарят за нови договори с оператора, който твърди, че телевизиите го изнудват, опитвайки се да наложат много висока цена.

Още подобни новини от сектора на телекомуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: Булсатком
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Булсатком" ще предаде на БТВ и Дудук ТВ, че лапачката свършва!
32
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми да предава, мен к,во ме боли. да си предават парите тия дето имат. те ви чакат на влог операторите. хаха.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е сега от баш та*шак тиви съвсем ще полудеят.Браво на Булсатком.
30
2
 
12
 
! Отговори
darcas преди 11 години
Булсатком имат свестен интернет и евтина телевизия. Ако пуснат някакъв евтин пакет с мобилен тел, цифрова тв и интернет ще избият рибата, а Вивах.й, Босфор ТВ, Глобул, Дудук 7 и Ментел да *** в кофите. Ааалилуя братя и сестри!:)))
29
4
 
3
 
! Отговори
булсатърком преди 11 години
пак сме тука!
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименда, много
27
2
 
12
 
! Отговори
:) преди 11 години
Поздрав за Виваком, бТВ и ТВ7 :) Булсатком ми стават любимци !!!
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес.бг много ли ви е хубаво сега без гласуващи за коментарите???
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дпх
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бареков сега да чака до 17 часа на 31 февруари
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смях в залата.
22
2
 
2
 
! Отговори
Фокера преди 11 години
До IQ1.46 А бе ти имаш коефициент колкото една куца кокошка бе. Я да си кълвеш го-на.
21
2
 
6
 
! Отговори
Аз съм преди 11 години
В сайта на Баречето, ?news още не са отразили новината. Също така не са отразили и предложението на Булсатком до 7дни, да са в отделен пакет. Чакат инструкции отбТв и Вива, защото абонатите на Булсатком са потенциални и за GSM и както става обикновено Вива ще го духат мн яко. Отново има надписани сметки за проведени разговори, затова избягах от тях.
20
2
 
9
 
! Отговори
ОХО,О,О,ООО.... преди 11 години
...ЕТО ЗНАЧИ , КЪДЕ ГИ СТЯГАЛ ЧЕПИКА ...ТИЯ ОТ БТВ, ХА,ХА,ХААААААААААА...!ГЕРГОВ , МАЙ ...ШЕ ПИЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ....???!!ЧАО , НА УЧИНДОЛСКИЯ КЬОРАВ ТРАВЕСТИТ.....!ДА СЕ ЦУНКАТ С ГЕРГОВ...ПА ,ДА СИ СЕ ВЗЕМАТ !...ОТИДЕ ,ШОУМЕНА НА ПАРТИЯТА...ХА,ХА,ХАААААААААА...НЕМА КОЙ ДА МУ СЛУША ПРОСТОТИЙТЕ ВЕЧЕ..!
19
3
 
0
 
! Отговори
DO 25 преди 11 години
А бе ПИЧ 40 милиона им е заема. Отделно булсат инвестира още 200 млн евро.
18
2
 
0
 
! Отговори
Himler преди 11 години
До Анонимен, "Не само, че взеха лиценз, но взеха и $40 млн. кредит от Уникредит и започват изграждане на 4G мрежа, с което ще издухат другите 3 оператора!"Мухахахаха :) Приятелю, имаш ли си на идея колко милиона са нужни за да се изгради една Мобилна мрежа???Не че $40 милиона са малко мари, но до никъде няма стигнат за мобилна мрежа.
17
2
 
0
 
! Отговори
PRC.BG преди 11 години
Регистрирайте се бе хаймани да злоупотребяваме с вашите лични данни!
16
2
 
1
 
! Отговори
сам преди 11 години
До До Dnes.BGДа, така е. Но никъде не пише, че Булсатком са получили ПЪРВИ такъв лиценз. четете внимателно, преди да коментирате
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен2 преди 11 години
До Анонимен - " Не само, че взеха лиценз, но взеха и $40 млн. кредит от Уникредит и започват изграждане на 4G мрежа, с което ще издухат другите 3 оператора!"Хахах....
14
2
 
0
 
! Отговори
До Dnes.BG преди 11 години
Информацията Ви никак не е актуална. Първи лиценз получи Мтел за 4-бандова мрежа(LTE). Тя вече работи от една година... къв булсат ком, какъв ти макс телеком... Булсат ком, все още не могат да си настроят мрежата обаче...