Telenor Group разширява проникването на смартфони у нас

Компанията купи Globul и Germanos в края на миналата седмица
29 апр 2013 17:11,
17
Telenor Group разширява проникването на смартфони у нас
Снимка: Европейска комисия

Норвежкият мобилен оператор Telenor, който преди дни придоби Globul и Germanos Bulgaria oт гръцката компания OTE, ще фокусира вниманието и ресурсите си в разширяването на мобилните услуги у нас, заяви ръководителят на Telenor Europe Киел-Мортен Йонсен по време наизлъчената на живо през уеб страницата на компанията пресконференция днес.

Йонсен представи и основните точки, които ще бъдат фокус на компанията в България.

Сред първите и най-важните задачи на Telenor ще бъде споделянето на ресурси с другите мобилни оператори, като по този начин всички участници на пазара ще насърчат проникването на мобилни устройства, поясни Йонсен. Така от Telenor ще се опитат да вдигнат още повече продажбите през брандовете Globul и Germanos.

„В България проникването на смартфони е по-слабо и бавно. Разбира се, това зависи от цените на смартфоните, но може да се каже, че напоследък те все повече падат“, заяви ръководителят на Telenor Europe.

Що се отнася до споделянето на ресурси, то може да касае пасивни или активни ресурси и засега не е ясно на кой подход основно ще заложи операторът.

Йонсен обясни подробно и причината, която е мотивирала компанията да инвестира в България, придобивайки Globul и Germanos Bulgaria. Той подчерта, че в макроикономически аспект страната стои стабилно на картата на региона.

По негови думи ниският дълг и курсът на лева към еврото в държавата помагат за изграждането на фискална стабилност и предсказуемост, които са благоприятни за чуждестранните инвеститори.

"Ниският дълг на България подпомага страната да бъде до някаква степен независима по отношение на икономическите и финансови решения, които се вземат. Освен това данъците в страната са по-ниски, а това е допълнителен фискален стимул", категоричен бе Йонсен, който допълни, че според него цикълът на спад на икономическата активност в България е към края си.

Компанията припомни, че общественият дълг на страната ни е в размер на 15,4% от брутния вътрешен продукт, а това е на едно от най-ниските нива в Европа.

Друга причина за навлизането на скандинавците в България е фактът, че те вече добре познават региона. Telenor вече е активна в Унгария, Сърбия и Черна гора. Норвежците пуснаха 3G улсуги в Сърбия, Унгария, Черна Гора и Русия, а в Сърбия имат лиценз и за предлагане на фиксирана телефония.

Мениджърът коментира и информацията за навлизането на четвърти мобилен оператор на територията на България.

"Да, ние сме запознати с потенциалната възможност да се появи четвърти играч на пазара. Въпреки това пазарът на мобилни услуги в България е прекалено свит и наситен и ние не предвиждаме да се появи четвърти оператор, който да е конкурентен на сегашните 3", аргументира се Йонсен.

През 2012 г. Globul и Germanos имат приходи в размер на 378 млн. евро и печалба преди данъци, такси и амортизация на стойност 135 милиона евро. Приходите на най-големия по брой абонати оператор - Мtel - са в размер на 469 млн. евро, а печалбата възлиза на 207 млн. евро, докато при Vivacom приходите са за 439 млн. евро (консолидирани данни от мобилна и фиксирана телефония), а печалбата е в размер на 179 млн. евро. Така цената на сделката по придобиването надвишава шест пъти печалбата на компанията за последната година. OTE ще използва парите, за да намали дълговото си бреме.

Сделката по покупката на Globul от гръцкия му собственик OTE е за 717 млн. евро и включва още прехвърлянето на магазините Germanos. Очаква се да бъде завършена през третото тримесечие на 2013 г. след приключване на всички необходими процедури и одобрение от органите за защита на конкуренцията.

Норвежците вече са активни в България. Само преди месец дъщерната компания Telenor Satellite Broadcasting (TSBс) подписа споразумение за сателитна трансмисия с Neterra за навлизане на пазара на DTH телевизия в страната. Проектът на Telenor и Нетера „W1" ще предложи повече от 60 телевизионни канала, като съвсем скоро ще обогати листа и с медии в HD качество. Услугите ще се предлагат на спътника THOR 6, разположен на 1˚ Запад - една от най-бързо развиващите се орбитални позиции в Европа. "White-label" (WL) моделът се осъществява, като една компания предоставя и поддържа WL DTH услугата. Тя може да се разпространява от други оператори на телевизионни услуги, които да я предлагат под своя собствена търговска марка. Neterra очаква първите оператори да започнат да използват новата платформа в рамките на следващите няколко месеца.

Още технологични новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: смартфониGLOBULTelenor
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
crus преди 10 години
Ай стига с тоя виваком бре ,статията е за теленор ....
13
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 11 години
eдинтвения кусур на виваком е това с фла6ките.Оправете си тия сим карти поне наистина да предлагате ка4ествен нет като другия просто не да има6 една две седмици свестен нет и две седмици да го няма и поне заради тв и радио онлине
12
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 11 години
преди бях на итв след поредния ко6мар с близо тия бяха пален срам добре 4е ги махнаха радвам се само 4е на булсатком просто хората си гледат яко работата
11
0
 
4
 
! Отговори
шофьор преди 11 години
До шофьор-забравих да напиша нещо!!!ВИВАКОМ са супер далеч от истината за сателитна телевизия.направих грешка като смених Булсата.сега чакам с нетърпение изтичането на договора.не правете това у дома си!!!!не си го причинявайте!!!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
шофьор преди 11 години
Теленор Сърбия са много оборотна компания.имам сръбска сим карта.пращаш 4 лв наши пари и набираш България в рамките на 1 месец на цена 10 ст./минута.такава оферта няма никъде.за цените в Босна нямя да говоря и там си имат Мтел.незнам дали има връзка с нашия.но сие невероятна далавера като цена.само при нас май ни цакат яко с цифри.17 стотинки е 1 смс от Босна до БГ.роуминга им е по евтин от Е.С
9
2
 
7
 
! Отговори
На тези светли дни преди 11 години
Искам да проклинам тази мързелива и скопена компания наречена Виваком! Тези са *** до мозъка на костите си! ИСКАМ да ги убие ГОСПОД! Най-вече собствениците им! Не искат да се докоснат до клиента! Не *** никой с проблеми-искат да лапат! Дано да лапнат проклятието завинаги! Тези са най големия ВИНКЕЛ,никаква гъвкавост,никакво отношение към клиента! Едно знае Баба,едно си бае! Имат продукт ялов за продаване-това си продават! Клиенти от години чакат поне една картичка,дето са им дали много??
8
1
 
1
 
! Отговори
Прецакан преди 11 години
Прощавайте-да допълня:всички колеги често сме в движение-в населени и извън населени места ползваме, карти за пренос, мобилен нет, но имаме и карти на глобул в лични телефони, та затова можем да сравним.
7
3
 
5
 
! Отговори
прецакан преди 11 години
Най-големи мошеници са Виваком-кога ще ги проверят от КЗК лъжат, че имат покритие.Работя в малка фирма/14 сим карти/и така се натресохме на мошениците от Виваком, че чак ни е срам-бяхме с Мтел, после с Глобул-първите ни цакаха със сметките и сега разбрахме, че Глобул са по-добрия избор, след като се нанизахме с Виваком-бягайте далеч от тях, не се връзвайте!Нестабилна връзка, заглъхване, няма 3G, слаб сигнал,голяма лъжа за покритието за нета.Сменяхме пластики, телефони...МОШЕНИЦИИИ!
6
1
 
22
 
! Отговори
180 преди 11 години
По-добре да си плащам сметката на норвежци, отколкото на византийци!
5
3
 
7
 
! Отговори
българското преди 11 години
изберете българското, но не мутренското
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знаех, че проникват...мислех, че се разпространяват. Аз проникващи неща не щъ. Имам си.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре дошли от Норвегия!
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да подарят по един смартфон на всички лоялни клиенти!Това е политика!
1
2
 
16
 
! Отговори
Мдааа преди 11 години
Византийците как са ги лъзнали по пъзалката тияаааа :-D