Nokia се сбогува със Symbian през лятото

Камерфонът Nokia 808 PureView е бъде последният с операционната система
12 юни 2013 13:18, Бойчо Попов
8
Nokia се сбогува със Symbian през лятото
Финландците вече разчитат само на Windows Phone. Снимка: Reuters

Финландският телекомуникационен концерн Nokia е взел решение да спре през лятото доставката на смартфони, базирани на платформата Symbian, пише Financial Times.

В бъдеще Nokia ще залага в бизнеса си със смартфони изключително на Windows Phone, а при по-евтините телефони ще се ползва специално разработената за устройствата от серията Asha платформа. Камерфонът Nokia 808 PureView със сензационната си 41-мегапикселова резолюция по този начин остава последният смартфон със Symbian, който финландците пускат на пазара.

Откакто през февруари 2011 г. Nokia обяви решението си да продължи да разчита на новата платформа Windows Phone и постепенно „да стопи“ Symbian, делът на Symbian на пазара на смартфони намаля изключително бързо.

Ако преди няколко години системата държеше 50 на сто от пазара, но и при значително по-малък брой общо продавани смартфони, сега делът на Symbian е паднал до под пет процента. От тази година Windows Phone изпревари Symbian, като през първото тримесечие Nokia е продала близо 5,6 милиона устройства от серията Lumia, но само 500 хил. Symbian телефони.

Nokia назовава и чисто практически причини за това в бъдеще да разчита изключително на Windows Phone, а не на Symbian. „Отнема ни 22 месеца, за да произведем и покажем на публиката смартфон със Symbian. С Windows Phone ни е нужна по-малко от една година. Трябва да прекарваме по-малко време за разработване на програмни кодове, а за сметка на това може да се съсредоточим върху елементи, които ще подобрят потребителското преживяване, като фотография, картови услуги, музика и приложения", заяви говорителят на Nokia пред Financial Times.

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: NokiaSymbian
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Comodo dragon преди 10 години
ако чуя, че има Нокиа с Андроид, на секундата махам нотето и си купувам нокиа!!! Като гледам перфектната сглобка и качество на Лумиите от високия клас често ме хваща яд на пукащото и скърцащо Note, но заради пустата ос няма избор.
6
0
 
3
 
! Отговори
Нико преди 10 години
Windows mobile няма нищо общос Widnows Phone !
5
5
 
1
 
! Отговори
Kriko преди 10 години
Windows mobile е добра система но ве4е е много остариала морално както самиа виндовс , само дето микрософт още не могат да го проумеиат , това е като симбиана беше актуален преди десетилетие и не се развиваше според о4акванията на хората и сега загина същата ще е съдбата на виндовс мобайл ....
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
няма по-глупава ОС от Windows Phone, от около половин година съм с такъв телефон и сериозно съжалявам, че смених Андроид с това. Nokia просто се засилват сами надолу по пързалката с тоя Windows Phone
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С прехода си към Windows Phone, Nokia ефективно си направи харакири.Телефоните са хубави, но операционната система и тоталната липса на качествени приложения си казват думата... С тия няколко процента пазарен дял, не знам как ще смачкат който и да е...
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От както Майкрософт седнаха в борда, марката потъва!
1
9
 
19
 
! Отговори
то това е поредната. преди 10 години
Това е поредната операционна система, с която се сбогува, Maemo, Meego, сега и Symbian, може пък и от Windows да се отърве.Време е да започне да се оглежда за Андроид, както се изказа един от основните инвеститори в Нокиа. Тога ще смачкат цялата конкурениця даже и Самсунг с ниското му качество на изработка и сравнително евтините телефони но с голяма функционалност.

Спонсорирани публикации