Слънцето ще изпари Земята, но след 1,75 млрд. години

Британски учени отправят поглед към звездите в търсене на живот
19 сеп 2013 19:27,
31
Слънцето ще изпари Земята, но след 1,75 млрд. години
Снимка: НАСА

Последните следи от живот на Земята ще изчезнат приблизително след 1,75 милиарда години в резултат на пълното изпарение на водата от повърхността й. Това налага строги времеви рамки за възможната поява на разумен живот на други планети, се казва в статия в сп. "Astrobiology", цитирана от РИА "Новости".

"Подобни изследвания ни позволяват да оценим шансовете за развиване на живот на други планети. Разбира се, еволюцията в голяма степен зависи от случайността, но ние знаем, че за появата на човека е било необходимо около 75% от времето на съществуване на живота на Земята. Напълно вероятно е всичко това да се повтори и на екзопланетите", твърди Андрю Рашби от университета на Източна Англия в Норуик (Великобритания).

Рашби и неговите колеги са изчислили времето за изчезване на живота на Земята и са оценили шансовете за появата му на седем известни екзопланети в "зоната на живота", като са съставили компютърен модел на планетни системи.

Моделирането е показало, че животът на Земята ще просъществува още около 1,75 милиарда години, което представлява около една четвърт от общото време на нейното съществуване на нашата планета.

Приблизително за това време Слънцето ще започне да нагрява толкова силно Земята, че водата на планетата ни ще се изпари.

Учените подчертават, че хората и другите многоклетъчни организми ще изчезнат много по-рано, а към края на периода на Земята ще се срещат само устойчиви микроорганизми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
А дали е така? преди 10 години
Имам някои подозрения,че това откритие е станало след прекомерна употреба на една известна шотландска напитка с 4 букви!
27
1
 
4
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До НикоHaide sega pomisli malko i vij kakva glupost si napisal.
26
2
 
6
 
! Отговори
случайности_Няма преди 10 години
Що му берете грижата на дедо Боже? Той живота няма да се изгуби ако нас ни няма.Кой ви излъга ,че земята е уникално място във Вселената и че само тук има живот ,че и само тук разумен такъв.А и ако мислите ,че случайността е родила атома със съответният ред за електроните ,протоните и неутроните тогава определено слънцето е изпарило от интелектуалният потенциал.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малеее ми какво ще прави детето, на детео, на детето, на детето, на детето, на детето, на детето, на детето, на детео, на детето, на детето, на детето, на детето, на детето, на детето МИ!
24
4
 
9
 
! Отговори
^3DAttack преди 10 години
До Реформатор********Жал ми е за протестиращите пред НС.Ще замръзнат.********на мен пък ми е жал за теб...... Хората които са там .. го правят и заради вас *** за да можете и вие да живеете в една по-добра България
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руските учени откриха, че британски учени не съществуват
22
7
 
9
 
! Отговори
Нико преди 10 години
Може би същото се е случило с Марс преди много години
21
0
 
7
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
"12. Дотогава слънцето отдавна ще е угаснало..""19. След 500 милиона години Земята ще замръзне до минус 150 градуса. Тогава животът ще престане, няма да бъде изпарена водата, а ще замръзне. "Vie dvamata vzemete se informiraite malko.
20
5
 
8
 
! Отговори
^3DAttack преди 10 години
До тогава ще сме напуснали земята отдавна .. и ще сме се заселили из галактиката.. до 100 години ще сме колонизирали слънчевата система... вода в нашата система има много така че ще оцелеем .. земята ще стане не просто топла слънцето буквално ще я разтопи като кубче лед.. марс ще стане топъл и негоден . но пък Европа .. някой луни .. Титан ще са колонизирани отдавна.. така че споко .. :)Дано до тогава са изчезнали всички комунисти!!!
19
7
 
8
 
! Отговори
Реформатор преди 10 години
Жал ми е за протестиращите пред НС.Ще замръзнат.
18
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След 500 милиона години Земята ще замръзне до минус 150 градуса. Тогава животът ще престане, няма да бъде изпарена водата, а ще замръзне.
17
0
 
18
 
! Отговори
Топ Идиот преди 10 години
Тъй като гледам, почнало е да изпарява първо мозъците ви, тъй че едва ли ще е толкова страшно като стигне до водата!
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Туй го пишеше в детските енциклопедии на Берон преди 20 години. Вие сега ли статия пишете ве басстуни? Малееейй, смех.
15
1
 
19
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Мойта па са разрева и вика-Тапчооо бая жега ша стане и ша са опръжиш на кърат бе,кво ша прая яз без тебе и бая мачно ша да мий...Еййй алтава жена,зела *** оплаква гаче лий дошло,па то майтап *** кат утре ша доде бе-ний кат вчера беше играхме на чилик и билета,па сега тропаме с бастуните,па кога наближи времето викам да впрегам каруцата и айде на ладно при белите мечки бе,то там сланцето последно ша нагрей па и лед колкоз щеш та ша истудеваме мастиката да са пресече и чудно ша си караме-кой знай...
14
4
 
14
 
! Отговори
Tihomir1488 преди 10 години
Болшевизма и простотията ще изпепелят земята доста по- рано !
13
2
 
7
 
! Отговори
Нико преди 10 години
Ако отделяхме 1/10 от това което отделяме за войни и козметика досега щяхме да предадем магията на живота другаде. Не е толкова трудно. Единственото нещо което ни трябва е високо-енергийна горна степен подобна на en.wikipedia.org/wiki/Centaur_(rocket_stage) но с по дебел слой алуминий който да предпази водорода от завиране , когато се огрее от слънцето. Така ще може да се създаде един вид "горивна станция" в Ниска зема орбита или L1 en.wikipedia.org/wiki/Lagrangian_point.
12
0
 
27
 
! Отговори
Нико преди 10 години
Земята е люлка на човечестовто но , не може цял живот да живееш в своята люлка.
11
9
 
3
 
! Отговори
антихрист преди 10 години
Дотогава слънцето отдавна ще е угаснало...
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наблюдавайте в началото на октомври между 4-10 ти на адрес sdo.gsfc.nasa.gov/data/ долу вляво в Soft X-ray какво ще се случи със Слънцето. От сега мога да ви кажа: Слънцето ще бъде завъртяно(за пореден път) на 360 градуса напречно на оста му по посока на часовника. На 3ти срещу 4ти април з2013 г. авъртането бе в обратната посока. За повече Strange rotations of the Sun at 360 или житния кръг от Avebury Manor 2008 на youtube/watch?v=JPBdsp6DOFk
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нема да се коркате,всичко ще свърши много по-рано.Всеки с IQ над 80% е на ясно че не след дълго ако хора не се избият сами то някакъв катаклизъм ще издуха човечеството.Човека не е първият доминиращ вид на земята и няма да е последният.СКОРО!