Microsoft e близо до избора на нов шеф

Алън Мълали и Сатя Надела са с най-големи шансове за поста
28 ное 2013 13:07, Бойчо Попов
0
 Microsoft e близо до избора на нов шеф
източник: Reuters

Microsoft е все по-близо до избор на нов главен изпълнителен директор. Директорският борд на базирания в Редмънд софтуерен концерн се е фокусирал върху главния изпълнителен директор на Ford Motor Co. Алън Мълали и вътрешния за компанията мениджър Сатя Надела като част от групата кандидати с по-голяма вероятност да станат следващият главен изпълнителен директор на най-голямата софтуерна компания в света, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати с хода на проучването източници.

Въпреки че вътрешният кандидат Тони Бейтс и бившият главен изпълнителен директор на Nokia Oyj Стивън Елоп все още са в листата, понастоящем се счита за по-малко вероятно на тях да им бъде предложено мястото, казват източниците, които са поискали да не бъдат идентифицирани, защото разискванията са частни. Все още обаче разговорите такат и може да се появят фаворити, казва един от източниците, пожелал да не бъде идентифициран. Hidden Field

Бордът се стреми да намери бърз заместник на дългогодишния главен изпълнителен директор Стив Балмър, който заяви през август, че ще се оттегли през следващите 12 месеца. Концернът е свидетел на спад на своето софтуерно лидерство на фона на свиването на пазара на персонални компютри, което е и основният бизнес на компанията. Microsoft се опитва да измества стратегията, за да се съсредоточи повече върху хардуера и интернет-базирани услуги и да се отдалечи от своите софтуерни корени и в това отношение се конкурира най-вече с Apple Inc. и Google Inc.

Говорителят на Microsoft Франк Шоу отказва да коментира информацията. Сюзън Шийхан, говорител на Елоп, не е била открита за коментар.

"Няма промяна от онова, което обявихме през ноември миналата година", заявява Джей Куни, говорител на Ford. "Алън остава напълно фокусиран върху изпълнението на нашия т. нар. One Ford план. Ние не участваме в спекулации".

Бордът се е срещнал на 18-и ноември, за да дискутира търсенето на главен изпълнителен директор, заяви председателят и съосновател на Microsoft Бил Гейтс по време на събрание на акционерите през миналата седмица. Гейтс поясни, че той и други директори са се срещнали с "много кандидати за директорското място". Той отказа да даде график за решението, като добави, че "това е сложна роля".

Балмър е бил доста весел по време на срещата на акционерите, наричайки я "забавна среща" в сравнение с изпълнената със сълзи за сбогом среща, която той имаше през септември със служители на концерна.

Бордът се стреми да има решение за поста на главен изпълнителен директор още през тази година, въпреки че съобщението може да бъде изместено за началото на следващата година, казва един от източниците с познания по въпроса.

Изготвен от борда документ за търсенето на директор описва идеалния кандидат като човек, който има "богат опит в управлението на комплексни, глобални организации в рамките на забързан и силно конкурентен пазарен сектор; опит в предоставяне на резултати над горната линия. Доказана способност да ръководи организация с няколко милиарда долара оборот и голяма база служители“.

Всичко за промените в концерна четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Microsoft
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари