Космическият телескоп "Гая" направи първата си снимка

Задачата му е да картографира триизмерно Млечния път
7 фев 2014 14:26, Елка Василева
3
Космическият телескоп "Гая" направи първата си снимка
Снимка: архив, Reuters

Космическият апарат "Гая", чиято задача е да картографира триизмерно Млечния път, направи първата си снимка, съобщи Би Би Си, позовавайки се на Европейската космическа агенция.

Изстреляният през декември миналата година космически апарат е на 1,5 милиона км от Земята. Инженерите настройват двата му телескопа и другите три инструмента и го подготвят да започне да картографира точното положение и движението на 1 милиард звезди. Като част от процеса "Гая" направи снимка на малък звезден куп в Големия магеланов облак, който е на 160 000 светлинни години от Земята. Снимката не е впечатляваща сама по себе си, а по-скоро показва, че електрониката, компютърът и камерата работят.

"Гая" не е предназначена да прави снимки като "Хъбъл", работният й режим въобще няма да е такъв - каза проф. Гери Гилмор от университета Кембридж. - Тя ще чертае квадратчета около всичките тези звезди и ще изпраща тази информация на Земята".

Космическият телескоп "Гая" беше изстрелян на 19 декември миналата година. Задачата му е да картографира милиард звезди за пет години, като наблюдава всяка около 70 пъти. Той ще започне ефективно работа след два до три месеца. Телескопът трябва да определи положението и движението на звездите, както и разстоянието им от Земята. Този параметър е най-трудният и за 99 процента от звездите никога не е измерван точно.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Загорял по Ким преди 10 години
Що 'Гая' се пъне да прави снимки, които Reuters ги имат отдавна в архива?!
1
0
 
6
 
! Отговори
Николай преди 10 години
Тази снимка която ся постнали няма нищо общо с реалната

Спонсорирани публикации