Компютрите "Правец" се завръщат на пазара до месец?

Очаква се през април да бъдат пуснати 1000 лаптопа от родната марка
Обновена: 12 мар 2014 07:27 | 11 мар 2014 20:05, Екип на Bulgaria On Air
214
Компютрите "Правец" се завръщат на пазара до месец?
Снимка: Bulgaria On Air

Връщането на пазара на българската марка компютри "Правец" може да стане до месец. През април е планирано да бъдат пуснати в продажба първите хиляда бройки от лаптопите. Те ще се продават на сайта на производителя.

Зад pravetz.bg стои фирмата за почистване на преносими компютри "Лаптопклийн", чийто собственик е Бойко Вучев. Всички компоненти за компютрите ще се доставят от Тайван, а сглобяването ще става у нас.

Първоначалните планове бяха до края на миналата година лаптопите да се появят на пазара, но тестовата фаза на прототипите се проточи във времето, което измести пуска с няколко месеца.

Друга промяна има и при операционната система. Идеята беше тя да бъде собствена марка "Правец ОС", но първите лаптопи ще бъдат с инсталирана версия Windows 8.1 на Microsoft, като една от причините за забавянето е дългата разработка и тестване на местната платформа. Концепцията на преносимите компютри включва те да са съвместими с различни операционни системи, но поради липсата на ресурс този процес най-вероятно ще става поетапно.

На сайта е описано, че лаптопите ще могат да работят освен с Windows 8 и "Правец ОС" също и с Android, Chrome OS, Solaris и Windows 7. Новите машини ще са с най-мощния модел процесори i7 на Intel.

Ще разполагат с три вариации, като разликите в тях ще са оперативната памет, която ще бъде между 4, 8 и 12 GB RAM, и дисковото пространство. Тези характеристики ще определят и цената на устройството, която ще бъде под 1000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очаквайте скоро и "Респром"
23
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До 27 - опитай да си купиш Great Wall и ще видиш, че не стоят на склад... освен това имат и износ за Итали на най-малкия модел.... А ти като си толкова умен какво си направил?
22
3
 
9
 
! Отговори
Поздрави преди 10 години
Великолепна машина , невероятна от онези времена.И не само тя , а и по големите на ИЗОТ, като ИЗОТ 310.Беше си страна ,някога , тази страна.
21
3
 
9
 
! Отговори
opa преди 10 години
"Правец" ама... дръжки.. това си е Clevo търсете в гугъл W540EU в снимки и вижте какво ще ви излезе.. :)
20
4
 
11
 
! Отговори
21 преди 10 години
До До Производителя"Като се стартира след колко време се появява картина?"Ми не пише с какъв процесор е :). Сигурно ще има варианти. Всъщност не разбирам защо е този скепсис. Защо мислите, че ще е по-лош от тези, които се продават в момента? Те основните компонетни са същите, но кво е да ти дойде някой чарк от Правец като се скапе и кво чакане пада кат се скапе на някоя друга марка :).Аз без колебание бих си купил.
19
5
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Браво! Все от някъде трябва да се почне. Лесно е да удариш кепенците на нещо. На скептиците - по добре подкрепете нещо, което да се прави в България. Стига само алъш-вериш...Като се затвориха всевъзможни производства с оправданието, че били технологично изостанали какво спечелихме. Беше по-добре да се модернизират и да има производство и работа...Хем мърморим, че нямало работа, а ако някой се мъчи нещо да направи веднага започват да го подиграват и убеждават, че не си струва....
18
5
 
5
 
! Отговори
Георги преди 10 години
"Тези характеристики ще определят и цената на устройството, която ще бъде под 1000 лв."Ако го продават на цена от 100 лв. ще бъде хит, ако не ще събира прах в магазина .
17
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ква е тая глупост правец лаптоп,кога ще стигнат лидерите в тая област,май е същото като Great Wall май май не се купуват мн,освен за такси щото са евтини.
16
0
 
7
 
! Отговори
дедомраз преди 10 години
Защо пък не ако са евтини?! Те и всички останали са правени в Тайван и Китай.
15
4
 
16
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
И кво му е българското? Да ми донесат и на мен чаркаляци и мога да сглобя и аз някой нов лаптоп :). Който е отварял лаптоп знае, че той е като лего :)
14
6
 
4
 
! Отговори
До Производителя преди 10 години
Като се стартира след колко време се появява картина?
13
1
 
13
 
! Отговори
MaHeKeHa преди 10 години
Ако я нема "Каратеката", "Лоде Рънер" и големото Флопи с дискетите от 6 леа и 10 стинки съм пас, наистина :>
12
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бих дал 100 лв. ,но ако е с гаранция 10 г.
11
8
 
1
 
! Отговори
БРАВО преди 10 години
браво на ПАЦО ДУПНИЦА за правец и мафията на КуТиБу БАНКА оня мустакат ДС василев .....ОСТАВКА ПРЕСТЪПНИЦИ
10
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-скоро мяза на най-старите лаптопи :) нямат ли малко фантазия нашите инженери
9
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лампов ли е ??
8
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бравооооо.Голямо браво:).Дано са качествени
7
7
 
18
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
КРАЙ НЯМА ВЕЧЕ ,,ACER'' , ,,LENOWO'', ,,IBM'' ,,TOSHIBA''- БЪЛГАРСКИЯТ ,,ПРАВЕЦ'' ЯКО ЩЕ ГИ ШИ.А И ГИ СМЯТАЙТЕ ФАЛИРАЛИ! ДА МУ МИСЛЯТ В КИТАЙ ТАЙВАН,КОРЕЯ И ОКОЛИЯТА КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ!
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мнооо грубо изпълнение
5
13
 
16
 
! Отговори
язвичката преди 10 години
тая партенка сме я чували ни в случая става въпрос за купено име + евтина сглобкаравно на евтино мошенничество