Apple се тюхка: Нямаме конкурентен смартфон

"Не правим това, което искат клиентите ни"
Обновена: 8 апр 2014 12:05 | 8 апр 2014 11:57, Бойчо Попов
67
Apple се тюхка: Нямаме конкурентен смартфон
източник: Reuters

В рамките на втория голям съдебен процес от патентната война между Apple и Samsung до обществеността достигна таен документ на производителя на iPhone.

Във вътрешнофирмена кореспонденция мениджърите на групата се оплакват, че не разполагат с конкурентен смартфон на пазара, пише технологичният сайт heise.dе.

„Клиентите искат нещо, което ние нямаме", може да се прочете там. Какво липсва на Apple според мениджърите? Това са смартфони с ниска себестойност и устройства с голям екран, каквито се предлагат от Samsung, HTC, Sony и други конкуренти от известно време. 

Пазарът на смартфони се разраствал особено бързо в две области – при устройства с екран над 4 инча и при продукти на цена под 300 долара, продължава с описанието на презентацията heise.de. Там търсенето било най-силно. В допълнение Apple се оплаква и от мобилните оператори, които съвсем умишлено ограничавали бизнеса с iPhone. Така например устройствата на Apple струват повече субсидии на операторите, поради което те са все по-малко склонни да ги предлагат на клиентите си.

Документът е от април 2013 г. и се отнася за продуктовото планиране за 2014 г. В съда обаче главният маркетинг директор на Apple Фил Шилер даде ясно да се разбере, че презентацията „не отговаря съвсем на моето мнение и не е официална позиция на компанията“.

Становището в документа обаче не звучи съвсем абсурдно, пише Ройтерс. От известно време витаят слухове, според които iPhone6 ще разполага с по-голям екран от предшествениците си. Освен това с 5c Apple вече пусна на пазара малко по-евтин вариант на телефона си. Подобна стратегия Apple би могла да преследва и при новия си iPhone.

Според друг вътрешен документ, но от офиса на корейците, с който се сдобиха журналисти в рамките на процеса, Samsung е била „напълно обсебена“ от битката срещу Apple и през 2012 г. я е обявила за “главен приоритет”. В обществото тази крачка се прояви като медийна кампания, в която водещите смартфони на Apple бяха представяни като продукти, на които им липсва всякаква иновационна сила.

Това явно представлява първата поука от преживяванията на Samsung след 2011 г. Документът предлага всички усилия на групата да са подчинени на целта да се обяви война на Apple и тя да се спечели.

През 2011 г. Apple подаде първата си патентна жалба срещу Samsung, за следващата година се очакваше представянето на iPhone 5. На фона на това реакцията на технологичния гигант е разбираема. В документа се казва: „Заплахата от Apple е изключително реална и неотложна".

По-натам се правят и спекулации за очакваните данни за продажбите на Apple, при които iPhone е описван като „много голямо предизвикателство“ - в технологичен и икономически смисъл.

Ако се запитаме обаче какво се е получило от усилията на Samsung, очертава се по-скоро скромен успех. През 2013 г. например Apple успя да продаде повече от 150 милиона смартфони от висок клас, Samsung – само около около две трети от това количество. Дори порицаваният от мнозина iPhone 5С се е доказал в решителното време преди Коледа като по-успешен модел от Galaxy S4 на Samsung.

Всичко по темата четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Епъл произвеждат върха на технологията, а останалите - пластмасови имитации. Доклада всъщност казва "нямаме евтин модел", а не че нямат качествени телефони.
10
8
 
28
 
! Отговори
телефониста преди 10 години
Какво е Phone?Един надценен продукт от който печелят група менаджери в една куха компания. Phone е продукт събран от части на различни производители (по-голямата част са елементи на Самсунг) и всичкото това е асемблирано в Китай. Пише го на всеки Phone. Като показатели, характеристики и надеждност отдавна отстъпват на конкурентите. Не си ли сменят политиката - изчезват от пазара. Все пак има още зомбирани фенчета, които вземат пари от мама и тате да си купят продуктите им, но са все по-малко...
9
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи Апъл се концентрират основно върху подобряване на продуктите, докато Самсунг насочват всичките си усилия да се борят с Апъл в съда... Кой е жалък в случая?
8
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имал съм и Галакси S3 и Айфон 5, като и двете си имат предимства и недостатъци. Това е техника, не мога да разбера защо някои хора се хващат за дадена марка и я защитават, все едно е семеен бизнес...?
7
12
 
24
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
самият факт ,че апъл още съществуват ,като компания още произвеждащи технически посредствени и скъпи продукти за мен е аномалия!Всичките им "иновации" са крадени технологии от други компании ,като се тръгне от графичният интерфейс ,мишката, мп3 плеарите,телефоните с тъч скрийн и.т.н!
6
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в България, ако нямаш айфоон, значи си мишка. това е мисленето. хората имат нужда от вещи, които са скъпи, а не от вещи, които са стойностни. става въпрос за престиж, това е като вип масата в чалгатеката, все е маса, ама не всеки може да седне на нея. дребните човечета цъкат и плюят, но не виждат схемата
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори в тези документи се вижда разликата в мисленето. Едните обсъждат създаването на по-конкурентен свой продукт, а другите - медийна война срещу конкурентите. Нищо ново под слънцето.
4
22
 
35
 
! Отговори
Стефка преди 10 години
Хаххаах смешмици- Самсунг ги разцепват по всички показатели!!!!!
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така като гледам не виждам смисъл изобщо от смартофните, 90% ги ползват само за фейсбук и говорене, нищо което един обикновен, днешен телефон, да не може.
2
0
 
33
 
! Отговори
ама преди 10 години
Но засметка на това скъпо го провадават
1
3
 
58
 
! Отговори
Никой преди 10 години
Как като беше жив Джобс правихте? Искате ли отговор защо нямате клиенти? Защото ви липсва иновативност и идеи. Нищо умно и ново не сте измислили. Няма ги вече мечтите на Джобс да направи телефон с тъч, който да е като компютър, което тогава звучеше странно, а сега хората стават и си лягат с него. Като вдигате показателите на телефончетата си нищо няма да направите. Идеите са ви *** и цените са ви скапани.