Microsoft приключва авантюрата си с Android

Концернът спира производството на смартфоните Nokia X
Обновена: 18 юли 2014 17:49 | 18 юли 2014 17:10, Бойчо Попов
19
Microsoft приключва авантюрата си с Android
Снимка: Ройтерс

В рамките на обявеното вчера преструктуриране Microsoft „ще погребе“ няколко продуктови линии на придобития през април мобилен бизнес на Nokia. Наред с другите неща компанията ще сложи край на набега си в света на Android. Според Стивън Елоп, вицепрезидент на концерна и ръководител на подразделението за мобилни устройства, компанията няма да представя нови смартфони от серията Nokia X, пише ZDNet.

Най-евтините устройства от портфолиото на Nokia, които са част от платформата Series 40, също ще останат в миналото, тъй като компанията не проявява интерес към тях. Вероятно и евтините модели Asha, които се считат за модели за новаците в света на смартфоните, са следващата продуктова категория, която постепенно ще изчезне от пазара през следващите 18 месеца, пише The Verge, като се позовава на писмо на Джо Харлоу, директор в Nokia за „умните“ устройства, до служителите на компанията.

През този период концернът ще поддържа тези телефони, но няма да представя никакви софтуерни ъпдейти към тях, както и няма да прави други модели с марките Asha, X или Series 40.

Услугата MixRadio за безплатен стрийминг на музика и сваляне на плейлисти, която също бе представена едва през февруари на изложението в Барселона Mobile World Congress 2014, също може да последва съдбата им, след като софтуерният гигант вече води преговори с други компании, които проявяват интерес към придобиването ѝ.

„Ние ще се фокусираме по-специално над това да подготвим пазара за Windows Phone", пише в писмо на Елоп до служителите на Microsoft. „В краткосрочен план ние ще увеличим продажбите си с Windows Phone, като обърнем внимание на по-ниския пазарен сегмент, най-бързо развиващия се сектор на пазара, чрез някои модели Lumia. В допълнение към вече планираното портфолио, ще представим повече нискобюджетни Lumia устройства чрез прехвърляне на избрани бъдещи Nokia X проекти към продукти на Windows Phone".

През април, след приключването на сделката по придобиване на мобилното подразделение на Nokia, Елоп защити решението да се пуснат на пазара базирани на Android смартфони. Същевременно тогава той отрече предположенията, че компанията ще се откаже от представените едва през февруари продукти от семейството Nokia X.

През юни компанията дори представи X2 – наследник на Nokia X. Въпреки това решението за слагане на край с експеримента Android не е изненадващо, защото Microsoft не придоби Nokia, за да насърчава развитието на Android, пише ZDNet. Сега остава да видим дали Microsoft ще успее да наложи Windows Phone на възникващите пазари, в които Android е много успешен.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ви се чуди и човек на разбирачите :Д 99% от хората телефона изобщо не му ползват функциите ама се зачесали андроид ябълка или уиндоус :Д :Д :Д
16
2
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Не знам за 4, но аз ползвам Линукс вече 11 години и не съм чел камарата с книги, за които говориш. Системата е страшно интуитивна. Да не говорим, че работата със системи като ОупънСусе, Убунту, Федора и другите им клонинги е по-лесна, отколкото с Уиндоус. И това без да отдавам лични предпочитания - налага ми се да ползвам и двете системи в работата си.
15
0
 
2
 
! Отговори
Цун Кай Го преди 9 години
Един познат има Нокия 520 , а моята е 820 и е доста по бърза, така че си оказа влияние повечето памет и по бързия процесор... Сега искам да видя как ще направят телефон с Виндолс за 70-80 лева дето да работи....нали пуснаха гамата Х за бедните страни да могат да зарибят пазара , хората да се сетят че има все още Нокия
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко,в ценовият си клас (300 лв макс) X сериите си бяха оферта.Windows определено е по-добрата оферта от андроид ,но във високият ценови клас.При бюджетните смартфони тези с windows дори нямат фенерче.Да не говорим,че комфортно сърфиране се случва при дисплей минимум 5 инча.Много оферти няма за тия пари..
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 4Сигурен съм че го правиш, пич. За съжаление не всеки желае да прочете като за начаяло 4 - 5 книги от по 300 - 600 страници на английски(за новите дистрибуции на Български не се намират или са скъпи), за да започне да се занимава свободно с Линукс. Точно затова си има и Уиндос.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елоп унищожи Нокия, сега точи ножа и за Майкрософт.
11
2
 
0
 
! Отговори
diman преди 9 години
явно 4овека е прав нее само тои оттова притесненние и аз са6то имах това даже оставам с впе4атление 4е ерата на 21 век може някои да ти барника из настроиките от завист и ли тапотия дано не сам прав за6тото се пак това е наи кадарния оператор които може да са6ествува а пак на зависта краи няма живи и здрави да са господ е стях
10
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 9 години
aз пак се 4удя следното по то4но не се у4удвам пада ми скороста на нет достав4ика с определен период навреме говорим за барзи скорости а карам на едно ниво питам аз след като всеки има нет това на какво се далжи виваком е това констатирал сам го ина4е виваком е супер но това ме притеснява далие нормално
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Харесвам симбианските нокии, особено с Белле. Обаче, нема как да ги сравняваме с пъргавия Андроид! Смартфоните Нокиа от 2010 и 2011 имат самобитен, оригинален и готин външен вид, за разлика от еднообразно изглеждащите андроид телефони. Но андроида дава мнооого повече функция, скорост и елегантност на юи. Затова симбиана престана да същесвува. Запазих си един C7, супер ме кефи, но в ежедневието ползвам самсунг разбира се.
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нокия и Симбиан се сринаха защото някакви хакери са откраднали сорсовете на Симбиан и са изнудвали Нокия за някакви милиони долари.Еми Нокия е платила. Обаче сорс кодовете са си останали във хакерите и Нокия е била под постоянната заплаха от ново изнудване.Затова изчезна Симбиан.Иначе много симпатична операционна система. И умно измислена.
7
1
 
6
 
! Отговори
gtf преди 9 години
до 2 Петров - тва, че някой си пълни телефона с всевъзможни приложения съдържащи т.н. зловреден код, в никакъв случай не значи, че андроид е по-уязвим. Същото важи и за бързината, като има много други фактори, като качеството на кода на самото приложение (примерно). Функционалност и екстри значи повече ресурс а той е константа. Лично аз съм фен на най-ниския клас на Нокия след два потрошени дисплея на смартфони
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елоп - убиецът на Nokia. По-добре да си запазят пазара за евтини устройства
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз искам да знам едно, телефони с фенерче ще има ли, другото не ме интересува
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бе ако имаш телефон от сорта 8 ядрен процесор и 4 гига рам .... знаеш ли кога ще ми хвалиш тоя УЙндолс ? точно никога!
3
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петров, а дано, но досега от Уиндоус само съм си скубал косата. Всичката работа си върша под Линукс, Уиндоус ми е само за игри. Андроид наистина е доста бъгав, но травмите от Уиндоус ме отблъскват от телефоните им...
2
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следваща новина:Концернът спира производството на смартфони Нокия...
1
7
 
32
 
! Отговори
333 преди 9 години
Нокииките си бяха много хубави телефончета ама как се сринаха тука последните години. Чак ме е яд, честно.

Спонсорирани публикации