Амазон се разраства, нищо че трупа загуба

Компанията загуби 126 млн. долара за второто тримесечие
25 юли 2014 17:14, Бойчо Попов
1
Амазон се разраства, нищо че трупа загуба
Снимка: Ройтерс

Устойчивата загуба причинява главоболия на акционерите на най-големия онлайн търговец на дребно в света Amazon. През второто тримесечие американската компания отчете загуба от 126 млн. долара (94 млн. евро) поради големите инвестиции в своите услуги и продукти. Година по-рано загубата бе от едва 7 млн. долара, предава Bloomberg.

„Ние работим постоянно усилено над подобряването на преживяванията при пазаруване в Amazon", заяви основателят на фирмата и главен изпълнителен директор Джеф Безос в централата на компанията в Сиатъл. Неговата цел е да завладее колкото се може по-голям пазарен дял, в последно време и с доставки в неделя в САЩ.

Amazon всъщност наистина се разраства бързо. Приходите за тримесечието са се увеличили с 23% до 19,3 млрд. долара. И за текущото тримесечие Amazon се стреми към силен ръст на продажбите от между 15 и 26 на сто. За да постигне това, компанията поетапно открива много нови центрове за изпращане или разработва нови продукти, като своя собствен смартфон Fire. В избрани градове в САЩ Amazon вече доставя дори и храна. По този начин броят на служителите е нараснал към края на юни до 132 600, което е 35 600 повече, отколкото преди една година.

Но скъпата експанзия на Безос изяжда печалбите и затова Amazon винаги се озовава в зоната на загубите. Доскоро инвеститорите винаги одобряваха стратегията на основателя, но напоследък критичните гласове се разрастват. Перспективата за още по-голяма загуба през следващото тримесечие може да изгони дузина инвеститори.

„Докато имат пари, които да наливат в бизнеса, те ще правят точно това – ще наливат пари в бизнеса“, казва Сучарита Мулпуру, анализатор от Forrester Research в Кеймбридж, Масачузетс. “Ако можете да похарчите всичката си печалба и никой да не ви санкционира за това, защо да показвате печалба”.

Липсата на печалба на Amazon е в абсолютен контраст с резултатите на Alibaba Group Holding Ltd., която има по-добри маржове и планира да осъществи първичното си публично предлагане скоро. Китайският уеб търговец оповести в проспекта си през май, че е имал печалба в размер на 2,8 млрд. долара за деветте месеца, приключващи на 31 декември, при приходи от 6,5 млрд. долара. Amazon спечели 274 млн. долара за цялата 2013 г. при продажби за 74,5 млрд. долара.

Загубата в последния отчетен период е най-голямата от третото тримесечие на 2012 г. насам, когато бе отчетена загуба от 274 млн. долара.

Amazon е в инвестиционен цикъл, който е от полза на клиентите и в крайна сметка ще приключи, казва главният финансов директор Том Шкутак, без да уточнява кога ще стане това.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Amazon
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то и комунизЪма се разрастваше *** нешо все на загуба и накрая фалира.

Спонсорирани публикации