По-твърдо от диаманта, по-евтино от керамика. Що е то?

Руски учени направиха революционен материал
22 сеп 2014 13:48,
73
По-твърдо от диаманта, по-евтино от керамика. Що е то?
Снимка: Reuters

В близко бъдеще в Русия ще започне промишленото производство на материал, който е по-твърд от диаманта, но струва колкото добрата керамика, съобщи ИТАР-ТАСС.

Учени от Технологическия институт за свръхтвърди и нови въглеродни материали от гр. Троицк ще представят сега пред експерти новото си изделие, съобщи завеждащият лаборатория на института Михаил Попов.

"Това ще е диск с диаметър и дебелина около сантиметър - разказва Попов. - Черен, много лек, с плътност от три грама на един кубичен сантиметър. И по-твърд от диаманта. Реже и надрасква всичко."

Новият материал ще даде възможност на учените да заменят техническите диаманти в инструментите за сондаж в твърди скали, за пробиване на бетон и т.н. с още по-здрави "остриета", които освен това ще могат да обработват и самите диаманти. Въпросните инструменти ще струват евтино.

Всичко това става възможно благодарение на откритието на Михаил Попов и неговите колеги, които създават преди повече от 20 години материала ултратвърд фулерит. Едва сега обаче те откриват метод за евтиното му производство, който позволява фулеритът и подобните на него материали да се използват при направата на инструменти и оборудване.

Фулеритът се получава от молекули фулерен, или "молекула С60", всяка от които представлява сфера от 60 атоми на въглерода. От фелеренов прах се получава фолерит, като се подложи на високо налягане.

Сега колективът на Технологическия институт е намерил вещество-катализатор, позволяващо процесът да стане далеч по-евтин - това е въглеродният дисулфид /CS2/.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 13 сулаМи то и християните пак от там са преписали Библията. Хахахах.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някъде се скри бях писал че през 90-те последно беше правен спектрален анализ на пробите на Петър Груев и учените в БАН нямаха единно становище че са синтетични диаманти но че със сигурност са СВРЪХТВЪРД НОВ НЕИЗВЕСТЕН МАТЕРИАЛ . После човека си отиде с тайната а България загуби едно много голямо откритие .Той беше от старите българи от Строителите на съвременна България от онези горди българи преди войната .Пак трийте Одисей 1
21
3
 
22
 
! Отговори
13 сула преди 9 години
До Анонимен 14: То, ***, нищо не могат да измислят, те даже Корана са преписали от едни учения на Авраам!!
20
22
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 9 години
БУКВАЛНО ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО СЕ ДОВЕРЯВАХ НА РУСКАТА ТЕХНИКА И НАУКА СЕ ОКАЗВАХ ПРЕЦАКАН....
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Впервые фуллерит наблюдался немецкими ядерщиками Кретчмером и Хаффманом в 1990 году в Институте ядерной физики города Гейдельберга...
18
8
 
23
 
! Отговори
Велика РУСИЯ преди 9 години
До ред чукАХахаха , колко си прав само. Сега остАва и алтернативно гориво на петрола да извадят (мисля , че имат такова ) и зад океанското трибуквено недоразумение отива на кино.
17
2
 
14
 
! Отговори
турски учен преди 9 години
А при нас с опитите НИЩО
16
1
 
9
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
-това е моя чвор преди 20 години,сега му липсва тая твърдост но поне желание има.
15
1
 
10
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Ще чакам китайците да го произвеждат и да го продават евтино в Илиенци, и ще си купя 5-6 кила. Ще си почиствам скарата.
14
1
 
35
 
! Отговори
дядо ви преди 9 години
Ако не е журналистическа, непроверена сензация, това е епохално откритие с огромно приложение!
13
6
 
35
 
! Отговори
ред чук преди 9 години
првилния текст предшестващ новина би бил....руснаците сгромолясаха цената на диамантите...по този начин прецакаха 75 процента от световния капитализъм...лека им пръст!............
12
1
 
43
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Абе не може ли една статия да се коментира, без да се поляризират мненията САЩ-Русия? Не съм почитател на руската политика(нито на американската). Хората са се трудили години и са направили значимо откритие, от което вероятно ще могат да се възползват всички. Ще ми се и у нас да беше така.
11
8
 
47
 
! Отговори
Гагарин преди 9 години
Американците дадоха милиони за да измислят химикалка,която да пише в Космоса,руснаците просто използваха молив.
10
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как така *** не вземат да измислят нещо хубаво, а само джихади и петрол са им в главата?
9
3
 
58
 
! Отговори
До Анонимен Одисей 1 преди 9 години
Винаги се се изказвал много неподготвен, на това е - злобата напира като гроздоберски ***. Завчера едно проскубано добиче, немито, непрано, май някакъв "учен", беше гост на Кошлуков заедно с друго такова, изживяващо се кето писател. И що да каже: че от 1000 години руснаците са измислили само водката и самовара. Поне да беше казал "самогона и самовара", защото водката им е 1, всичко друго е имитация. Това Менделеев, Павлов, лазера на Басов и Прохоров, Гагарин, Лунохода - отде да знае примитив
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да му сложат 10% еластан и 20% каучук и какви яки блъскащи колички мое си направим, а за бронежилетките и танкове да не говорим ако го направят на плочки, а ако е прозрачен въобще не знам лимузините на правителството, дали ще ползват друго за прозорци...
7
5
 
25
 
! Отговори
Христо преди 9 години
Промишлени синтетични диаманти се произвеждат в Крън от поне 30 години.Фирмата сега се казва "Суперабразив".
6
13
 
18
 
! Отговори
ЪРТ преди 9 години
По твърдо от диаманта,по евтино от керамиката.Що е то? ОТГОВОР:ДПС
5
4
 
19
 
! Отговори
Реалност преди 9 години
До МужикТой и Нютон го домързяло решил да спи на сянка, ама ти пуста ябълка оставя ли го на мира ... после .... велик велик велик е нашият .... Нютон :)Всичко е пред очите ни, но промития ни мозък е трудно да види истината!
4
1
 
39
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Първосигнално си помислих за кратуната на който и да е политик.