BlackBerry настоява за закон за защита на приложенията

Компанията страда от порочен кръг - малко потребители и малко апликации
22 яну 2015 20:47, Бойчо Попов
2
BlackBerry настоява за закон за защита на приложенията
Снимка: Reuters

Изпадналият в сериозни финансови затруднения пионер на пазара на смартфони Blackberry настоява разработчиците на приложения да бъдат принудени със закон да подкрепят и операционни системи с по-малки пазарни дялове.

В момента потребителите на устройства на BlackBerry са дискриминирани, писа главният изпълнителен директор на канадския концерн Джон Чен в корпоративния блог. Днес много приложения се пишели само за iPhone на Apple и за устройства с Android на Google.

Според Чен това е създало една „система от две класи“, пише ZDNеt.

При законовите разпоредби, свързани с така наречената „интернет неутралност“* трябва да бъде „забранено на доставчиците на приложения да извършват дискриминация на основата на операционните системи“, призова Чен. Той също така е написал писмо до съответните комисии в американския Конгрес. 

В подкрепа на тезата си Чен, който се присъедини към BlackBerry като председател и главен изпълнителен директор през ноември 2013 г., отбеляза, че BlackBerry предостави своето приложение BlackBerry Messenger (BBM) на потребители на iPhone, въпреки че Apple не е постъпила реципрочно чрез предоставяне на собствена услуга за съобщения и за други платформи.

Много често малките разработчици се разграничават от проблемни платформи с малък пазарен дял. Пазарът на смартфони е доминиран в момента от системата на Google Android и IOS на Apple.

По този начин главният изпълнителен директор на BlackBerry засегна един остър проблем пред своята компания – тесният портфейл от приложения отдавна е най-голямата слабост на по-малките платформи за смартфони. Това е един порочен кръг - клиентите остават далеч, а малкият брой потребители прогонва дизайнерите на приложения.

BlackBerry беше водеща сила на пазара на смартфони, докато iPhone не се наложи със своите чувствителни на докосване дисплеи. Междувременно пазарният дял на канадската компания се сви до под един процент. За да допълни оскъдния си портфейл с приложения, BlackBerry сключи сделка с Amazon, според която повече от 200 000 приложения ще станат достъпни за новата версия на оперативната система на канадската компания чрез онлайн магазина на Amazon App Store.

Android е водещата операционна система на пазара на смартфони с дял от около 80%. Но разработчиците на приложения за нея се оплакват, че трябва да полагат много усилия, за да се адаптират към различните версии на операционната система и размера на екраните и чиповете заради устройствата на различните производители.

IOS на iPhone има пазарен дял от 15 на сто, но „съблазнява“ разработчиците. От една страна, потребителите на iPhone обикновено се считат за по-склонни да платят за програмите. От друга страна, повечето устройства работят с най-новата версия на IOS и няма много различен хардуер, тъй като Apple е единственият доставчик.

И Windows Phone на Microsoft страда с пазарен дял от под 3% от липса на достатъчно приложения. Това обаче може да се подобри, след като със следващата версия на операционната система Windows 10 налични ще са едни и същи апликации за настолен компютър, таблет и смартфон.

*Мрежовата (интернет) неутралност е принцип, според който интернет скоростта към определени сайтове не може да се регулира от телекомите и интернет доставчици. Те нямат право да я ограничават или да блокират сайтове и/или услуги в киберпространството. 

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: BlackBerryAmazon
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Пфф преди 9 години
Правилно. Не може само Апъл и Андроид. Не може само шарения. Блекбъри се използват в бизнес комуникацията, защото първоначалната идея на компанията е ориентирана в тази посока. Много компании дават на служителите си именно такива устройства, за да се следят имейли, статистически данни и прочие информация. Забележете - не се раздават смартфони. Но тук става въпрос за големи компании. Същото важи и за Уиндоус Фоун - надеждна ОС, нужни са приложения.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям смях! Тия от blackberry наистина са доста отчаяни, щом почнаха да говорят абсолютни небивалици.

Спонсорирани публикации