Google затяга колана в Европа

Компанията слива двете си звена на континента, опитвайки се да се справи с атаките на регулаторите
26 фев 2015 12:56, Елена Кирилова
0
Google затяга колана в Европа
Снимка: архив Ройтерс

Google поставя всичките си операции в Европа под контрола на един ръководител, който има задачата да хармонизира бизнеса с големия брой клиенти и да създаде единен отговор на нарастващия регулаторен натиск в региона, пише Wall Street Journal.

Компанията обяви, че слива двете си подразделения – едното, отговарящо за Северна и Централна Европа, и другото, отговарящо за Южна и Източна Европа, Близкия изток и Африка. Ръководител на бизнеса ще стане Мат Бритин, който ще е базиран в Лондон. Висшия мениджмънт на Google в отделните европейски страни ще се отчита директно на него.

Промените се случват в момент, в който Google е поставена под натиск от Европа по въпросите, свързани с данъчните плащания и твърденията, че злоупотребява с властта си, за да препъва своите конкуренти.

Европейските правителства и Европейският съюз (ЕС) са в последния етап на преговорите за новите закони, свързани с опазването на неприкосновеността на личните данни. Те са част от по-големите усилия за преодоляване на силно фрагментираните правила в региона и създаването на единен стандарт за опазване на данните, авторските права и правата на потребителите.

Освен това те се занимават с антитръстовото разследване за практиките на онлайн търсенето в Европа. Случаят може да доведе до издаването на глоби за милиарди долари за Google, като може да повлияе на начина, по който компанията управлява своята мобилна операционна система Android.

Миналата година Върховният съд на ЕС постанови, че Google трябва да удовлетвори исканията на потребителите, които настояват за премахването на линкове, водещи до лична информация, свързана с тях.

Говорителят на Google заяви, че новата организационна структура отговаря по-добре на това как клиентите и потребителите на Google оперират в Европа. Промените ще направят Бритин основният човек, който ще общува с регулаторите и политиците, подчертава говорителят. 

Повече новини за технологии четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации