ООН се отказва от сътрудничеството с Uber

Партньорството трябваше да намали неравенството между половете
23 мар 2015 15:30, Десислава Попова
5
ООН се отказва от сътрудничеството с Uber
Снимка: Reuters

Организацията на обединените нации (ООН) даде заден ход на плановете за партньорство с американската компания Uber Technologies Inc. за създаването на 1 млн. работни места за жени в следващите пет години, съобщи Bloomberg. Това се случва на фона на натиск от страна на профсъюзи и неправителствени организации.

Сътрудничеството, което има за цел да намали неравенството между половете, беше обявено на 10 март, когато базираната в Сан Франциско компания спонсорира 20-тата годишнина от Пекинската декларация за правата на жените. Извън това събитие партньорство не е било обсъждано, посочва говорител на ООН.

“UN Women (ООН Жени) е благодарна на щедрата подкрепа на това събитие от Uber и окуражава Uber да продължи усилията си в подкрепа на равенството между половете“, посочва Нанет Браун, говорител на UN Women, в свое изявление. „Към момента не планираме да разширяваме сътрудничеството си.”

Компанията за транспортни услуги, създадена през 2009 г. от Травис Каланик и Гарет Кемп, разшири дейността си до близо 300 града (включително София) в 54 държави, срещайки регулаторни спънки и протести на таксиметрови шофьори из целия свят. От Международната федерация на транспортните работници се обявиха против партньорството на групата на ООН с Uber, като посочиха, че създадените работни места вероятно ще бъдат „несигурни и опасни“.

Въпреки това Uber ще продължи да се опитва „да създаде 1 млн. работни места за жени като шофьори“ до 2020 г. и ще се надява да получи подкрепата на UN Women и други групи по света за постигането на тези цел, посочват от компанията в свое изявление.

Случаи на нападения

Пътници на Uber са съобщили за случаи на нападение в Бостън и в Индия, където компанията е инсталирала S.O.S. бутон за потребителите, с който могат да извикат полицията в случай на нужда.

Uber привлече близо 6 млрд. долара финансиране до днешна дата, с което пазарната й оценка достига 40 млрд. долара – най-високата за стартираща компания в САЩ.

По-рано този месец Uber и конкурентът й Lyft Inc. загубиха на ранен етап в съдебна битка с шофьори, които твърдят, че трябва да бъдат назначавани като служители от двете компании, вместо да бъдат разглеждани като подизпълнители.

Според съдебните решения в две отделни дела в Сан Франциско двете компании ще трябва да докажат пред съдебните заседатели защо не са длъжни да предлагат на шофьорите минимално заплащане, възстановяване на разходите и други бонуси.

Още технологични новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички хейтват или хвалят УБЕР от гл.т. на България. Реално България в момента е страна с най-благоприятни условия за компанията. Като гледам как навсякъде извън България са ги подпукали яко, само ние си мълчим, схемата им реално излиза "българска"
2
3
 
4
 
! Отговори
dankol преди 9 години
От юбер се похвалиха че имат 200 000 курса за 3 месеца в София. По 6-7 лв. на курс и 20% за приложението това са 300 000 лв. минимум отлетели за Калифорния вместо в бюджета за ддс и осигуровки. Така че скоро време загубите за държавата ще са съизмерими с тези от контрабандата на цигари.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Uber e най-доброто което може да се постигне в борбата срещу монопола на такситата. Всеки знае как се дават таксиметрови лицензи, как няма контрол и проверки от страна на такси компаниите при наемането на бакшиши. Държавата също не упражнява контрол върху тези мошеници, защото си събира само таксички и лицензи. Особено в България таксиметровите услуги са едни от най-некачествените в света - вижте какъв бум имаше uber в София само за първите 2 месеца - това е достатъчно показателно.

Спонсорирани публикации