Сондата "Нови хоризонти" изследва Плутон

Досега тя пътува 9 години и измина 4,8 милиарда км
15 апр 2015 18:38, Елка Василева
6
Сондата "Нови хоризонти" изследва Плутон
Снимка: архив, Reuters

След 9-годишно пътуване и след като измина 4,8 милиарда километра, сондата "Нови хоризонти" на НАСА започна да изследва Плутон, предаде Франс прес. На 14 юни сондата трябваше да се доближи на най-близко разстояние до тази далечна планета джудже, за да разкрие загадки, свързани с нея и луните й.

След дълъг период на хибернация, който продължи 1873 дни и целеше да се съхранят инструментите и електронните системи на сондата, "Нови хоризонти" започна изследванията си на Плутон на 15 януари, когато бе на разстояние около 260 милиона км от планетата.

Изпратените досега снимки са като светлинни точки, които учени от НАСА използват, за да направляват сондата към дестинацията й, която е на 12 500 км от повърхността на Плутон.

Атмосферата, обграждаща Плутон, прави невъзможно извеждането на орбита около планетата. Затова сондата трябва да извършва наблюдения от разстояние.

Въпреки слабата осветеност на Плутон и луната й Харон "Нови хоризонти" трябва да събере данни за геоложките особености на двете тела и да създаде прецизна топографска карта.

"Нови хоризонти" пътува към Плутон - най-голямата от планетите джуджета в Куйперовия пояс - заяви ръководителят на мисията Алън Стърн от Югозападния изследователски институт в Колорадо. - Тази среща на 21-ви век е свързана с изследвания, които нямат свой еквивалент от мисиите "Вояджър" през 80-те години на миналия век."

Двата космически апарата "Вояджър", единият от които напусна пределите на Слънчевата система, прелетяха край планетите Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, както и край 48 от луните им.

"Благодарение на предстоящото безпрецедентно прелитане през юни познанията ни за Плутон и луните й ще се увеличат и несъмнено ще бъдат направени впечатляващи открития", допълни Джон Грънсфелд от НАСА.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никяква нова информация няма да донесе сондата и нищо нов няма да научим за Плутон. Всичко вече е известно за тази планета, която е достатъчно изследвана от руските телескопи.
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а в Русия още фашисти сънуват
1
1
 
9
 
! Отговори
боби преди 9 години
изпратил съм ти пари за целят юпитер и плутон. така че вече те са мои. Моля не продавай вече там, защото ще те дам на НАП да развали сделките. Нека всички желаещи за парцели на тези две планети да ми пишат. Само да знаете че не продавам цялата планета, а само до 50%.Скоро очаквайте и парцели на други планети (включително и на Земята и под земята).

Спонсорирани публикации