Манията в ход – милиард и половина са във Facebook

844 млн. абонати всеки ден ползват социалната мрежа
30 юли 2015 10:47, Бойчо Попов
25
Манията в ход – милиард и половина са във Facebook
Снимка: flickr

Facebook продължава да привлича нови хора в мрежата си.  Броят на месечно активните потребители продължава да расте и се покачва с 13% до 1,49 млрд. спрямо 1,44 млрд. души през първото тримесечие. Около 65% от тях са в социалната мрежа всеки ден – колкото и през предишната година.

Тенденцията за мобилна употреба продължава. 844 млн. абонати всеки ден ползват социалната мрежа от смартфони или таблети – с 29 на сто повече спрямо миналата година. Само рекламните приходи – най-важният рекламен източник за Facebook, се покачват с 43% на годишна база до 3,8 млрд. долара. Около 76 на сто от тях са осъществени на мобилни устройства. 

Общите приходи на Facebook през второто тримесечие скачат с 39% до 4,04 млрд. долара от 2,91 млрд. долара година по-рано. Анализатори от Wall Street очакваха приходи от 3,99 млрд. долара, показва анкета на S&P Capital IQ. 

Facebook отчете значителен спад на печалбата си през второто фискално тримесечие. Нетната печалба в периода между април и юни спада с 9% спрямо година по-рано до 719 млн. долара (653 млн. евро), както съобщи компанията след края на борсовата сесия. По този начин нетната печалба на компанията от Силициевата долина възлиза на 25 цента на акция, в сравнение със 791 млн. долара, или 30 цента на акция година по-рано. Ако се изключат специалните ефекти, печалбата възлиза на 50 цента на акция, докато анализатори очакваха тя да е в размер на 47 цента на акция.

Причина за спада е преди всичко силното нарастване на разходите с 82% до 2,8 млрд. долара, предава Bloomberg.

Още през април компанията заяви, че разходите ѝ през тази година ще скочат с до 65%, защото концернът инвестира в центрове за данни, нови служители и други дългосрочни инициативи, като проекти за виртуална реалност или за дрони, задвижвани от соларни клетки. Освен това Facebook насърчава рекламите на мобилни устройства, като таблети и смартфони и разработва предложения като услугата за кратки съобщения WhatsApp или за обработка на снимки Instagram.  

„Това беше силно тримесечие за нашата общност“, коментира главният изпълнителен директор и основател на компанията Марк Зукърбърг. По думите му цифрите са най-актуалното доказателство за това, че силни и ликвидни марки плащат все повече за реклама в социалната мрежа.

По време на конферентния разговор с инвеститорите Зукърбърг поясни, че компанията ще печели от по-новите си бизнеси, като Messenger и WhatsApp, по начина, по който го прави с потока новини във Facebook – внимателно. „Така че ви молим за малко търпение, за да направим това по правилния начин“, добави той.

В следборсовата търговия акциите се обезцениха с около 3 на сто, но анализатори твърдят, че това е просто корекция заради силния ръст в последните дни. За последната година цената на акциите се покачи с около 31%.

За сравнение – Twitter има зад себе си две тримесечия с разочароващи резултати и се бори от миналата година за осъществим план за привличане на нови потребители, макар и съществуващите потребители да посещават услугата по-често от всякога. Социалната мрежа Yelp, която дава онлайн оценки и препоръки за местния бизнес, също се опитва да намери нов бизнес модел, тъй като традиционната реклама спада, а мобилните потребители търсят подобна информация в други сайтове като Google.

И двете компании предупредиха инвеститорите си във вторник, че идват трудни времена. Акциите на Twitter се сринаха с над 14 процента в сряда, а тези на Yelp – с 25 на сто. Това бе второ поредно тримесечие, в което цените на акциите на двете компании падат рязко след оповестяването на резултатите им.

LinkedIn, друга добре позната социална медия, която разочарова Wall Street преди три месеца, ще оповести своите тримесечни резултати по-късно в четвъртък.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Марк ЗукърбъргFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално,то по начало1/5 от хората по света малко или повече са луди!Да не говорим за природнитеидиоти,които по цял данзяпат като улави в телефонитеили компютрите си!!Бах ти и заниманието!Фей....бук?!Пръъц!
14
1
 
5
 
! Отговори
стефчо преди 8 години
най-голямата простотия на планетата,харесва ли ви да сте зомбита а?
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фейсбук е мания за хора без самочувствие, на с голямо желание за изява, и без реални връзки! След като веднъж се сгрешил да се регистрираш няма откачвате!
12
1
 
3
 
! Отговори
дропи преди 8 години
като си помисля,че аз имам 10-тина фалшиви акаунта (направих си ги заради една игра)..мога да си представя хора,които реално ползват фейса - сигурно имат по 30-40(и повече) акаунта..
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМоят акаунт го закрих преди 4 години. Имам в момента май че са три ,фалшиви за заблуда на "противника" ,които не използвам .....
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На службите как им се поднася цялата информация на тепсия - без бой. Повечето хора няма какво да крият, но понякога се откриват неподозирани връзки.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фейса не е ли вече демоде.Май останаха само нарциси и пенсионерки жадни за клюки да се лайкват там.
8
0
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
"Скритата цел е тотално проследяване на племето."тя направо си е ОТКРИТА :)))))
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скритата цел е тотално проследяване на племето.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо да напишете, как в Индия има ферми за фейсбук лайкове и как може би вече едва 20 % от всички акаунти са реални , вие решавате да споделите колко фейсбук е набъбнал. :3
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само си представете свят, в който някой ви казва: Ще си направиш електроно досие, което сам ще обновяваш всеки ден. Искам да знам какво харесваш, кой са ти приятелите, къде ходиш, как изглеждаш. Damn ...
4
0
 
16
 
! Отговори
ДС преди 8 години
А бе каква е тя мания с тоя ФБ.А бе хора излезте и се разходете, срещнете се на живо с вашите приятели. Забраветео го тоя ФБ. Нямам регистрация във ФБ и много ми е добре.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не съм от тези хахавци.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само мизерници посещават сураттефтера, за да се перчат .Защото реално са неудачници.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Милиард и половина асоциални

Спонсорирани публикации