Съдът потвърди високите глоби за Юбер

От Uber България засега нямат коментар за бъдещата си реакция
28 сеп 2015 19:32, Бойчо Попов
37
Съдът потвърди високите глоби за Юбер
Снимка: Ройтерс

Върховният административен съд (ВАС) потвърди незабавното изпълнение на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се постановява прекратяване на установената нелоялна конкуренция от страна на Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В. Двете компании предлагат от декември 2014 г. насам в София платформата за споделено пътуване UberX.

От Uber България засега нямат коментар за случилото се, но обещаха такъв до края на деня.

Припомняме, че КЗК установи, че при предоставянето на услугата за превоз на пътници UberX двете компании са извършили нарушения на общата забрана по чл. 29 от Закона за защита на конкуренцията и им наложи имуществени санкции, всяка от които в размер на 50 000 лв.

КЗК наложи санкции на двете дружества по 50 000 лв. също и за неизпълнение на задълженията за съдействие поради непредоставяне на изискана в хода на проучването информация.

По-късно компаниите поискаха от ВАС да преустанови незабавното изпълнение на решението. Въпреки това обаче съдът приема, че установените от КЗК нарушения засягат обществен интерес.

Според магистратите по-важни в случая са спазването на добросъвестната търговска практика при превоза на пътници, както и осигуряването на живота и здравето на гражданите чрез безопасен транспорт.

Според ВАС няма пречки санкционираните от КЗК предприятия да осъществят планираните от тях инвестиции в страната при спазване на националното законодателство.

Технологичният стартъп е представен с услугата си UberХ в България от 9 декември 2014 г. Чрез платформата пътници правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установяват контакт и си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу „Юбер България“ ООД с цел да се установи дали компанията осъществява нелоялна конкуренция спрямо таксиметровите превози. Производството е образувано по искане на „О`Кей Супертранс“ АД.

Припомняме, че през април и Столична община подаде сигнал заради услугата „UberX“, която е алтернатива на градския транспорт и таксиметровия превоз на пътници. Според Столична община сигурността представлява проблем, независимо от твърденията на фирмата, че услугата е изключително сигурна, защото пътникът получава име, снимка и регистрация на автомобила. Общината се обърна към Комисията за становище дали предлагането на услугата превоз на пътници срещу заплащане без нужните регистрации за това не създава предпоставки за нелоялна конкуренция.

От компанията пък твърдят, че предоставят само платформа за алтернативен транспорт, но не и таксиметрова услуга.

В редица европейски страни има съдебни процедури срещу компанията заради нарушени правила за лицензиране на таксиметрови услуги.

Още новини за технологичните компании четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Uber
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До до 16===Напротив, недей да лъжеш, забранен е, а в Германия даже два пъти поред забраниха дейността на убер. Има карта на света с държавите, в които е забранен юбер...===Май ти си морското свинче щото като се позоваваш на информация от нета, не проверяваш дали е вярна. Uber си работи в Германия без проблем, дори са разбили услугата по градове. Май не си от по-умните ***. :)
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, а копърките из София кога ще ги погнат? Или те си плащат данъците и проблем с тях няма?Пътувал съм няколко пъти с Uber и истината е, че услугата им превъзхожда тази на таксиметровите компании в пъти. Хората предпочитат Uber не защото излиза по-евтино, а защото е по-удобно, по-лесно, а шофьорите са нормални хора, които просто са решили да изкарат допълнителни средства (в много случаи), и нямат професионалните деформации на бакшишите. Слагат колани, не прескачат от лента в лента.
22
0
 
0
 
! Отговори
nixco преди 8 години
50000 толкова ли е много?
21
3
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Таксиджийска мафия и държава, със свалени от една шепа предатели ***!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
za syjalenie morales prevzexa i taksitata - sega na xod e Uber?!?! ama nqma da go dopysnat vse shte my izlislqt neshto!
19
12
 
5
 
! Отговори
чао чаооо преди 8 години
каквото и да пишете юбер е история - сбогом !
18
8
 
6
 
! Отговори
пфф преди 8 години
Защо трябва някой да е непременно копърка , че да изкаже лично мнение ?! Копърки са юберките с неплащането на данъци и т н за което и ги спряха днес в Бг и за което ги спират в почти цял свят .!
17
7
 
5
 
! Отговори
клиент преди 8 години
А за ГО застраховката на Юбер-а ? Каква е - за такси или обикновена и колко важи ако се случи нещо ?Защото това са частни коли бе хора никой няма да ви плати пукнат лев ако недзай боже пострадате в частна кола . Това не го ли мислите преди да се качите в каляска на юбер?Не плащат данъци нито лицензи нито нищо , съдът право откво отсъди- ако искат да работят това трябва да спазват закона т е да се боядисат жълти и да плащат данъци и лицензи като всички останали таксита и всички други
16
4
 
7
 
! Отговори
До номер 2 преди 8 години
До номер 2 ти от коя таксиметрова компания си? Някой копърка ли?
15
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм супер доволен от Юбер. Колите нови, чисти. Шофьорите спретнати и нормални хора, а не. Плащам колкото струва, а не до колкото жълтия има да ми върне. Цената е по ниска. Виждам шофьора къде е. Не си говоря по телефона със сърдити лелки, които едва ли не ми се карат, че ги безспокоя. В колите не се пуши !
14
7
 
23
 
! Отговори
Няко преди 8 години
Колите на "Юбер" са личните коли на шофьиорите. Винаги са чисти. По повод Германия там работи с пълна пара но само за Таксита. Тук шефчето на ОК бутна пара под масата на съда да ги преследва . Реално плащането е по банков път и няма как да скрият данъците, за който всички скачат. Те си плащат всичко. Целия проблем идва от българските таксите- завиждат , че Юбер имат клиенти... А да не говорим,че 90% от хората още при регистрацита се отказват защото ги е страх,че им искат банкова карта
13
14
 
11
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Става въпрос за незаконна дейност от страна на убер, това е основната причина да гонят убер от България и страни по целия свят.Ако убер са надъхани да предлагат чисти коли и вежливи шофьори, какъв им е проблема да се лицензират като такси както е по закон и да си поддържат хигиената и стандарта? Нали се бият в гърдите, че нищо не криели и били легални, да ама съдилищата по света не са на това мнение, а както виждаме убер смята да си върти далаверите без да се съобразява със законите.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата трябва да се самосезира
11
12
 
8
 
! Отговори
до 16 преди 8 години
Напротив, недей да лъжеш, забранен е, а в Германия даже два пъти поред забраниха дейността на убер. Има карта на света с държавите, в които е забранен юбер и ако коефициента ти на интелигентност не е като на морско свинче, лесно ще я намериш в нета.
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юбер не е забранен в западните държаву.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 10Не съм бил гастърбайтер и нямам намерение. Работя си смените като неквалифициран персонал и си гледам пчелите като голям селянин. И да ти кажа, че изкарвам повече от ИТ специалистите!
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До предпочитам таксиА бахшишите убийци. На колегата прегазеното дете миналата година. Ако ми покажеш едно недрано такси макар, че са на по година две, ще почерпя с 15 годишно уиски!
7
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скапани бахшиши, ако бяха читави хора щяха да се хванат на някоя истинска работа. Сега ще кажете, че работа няма! Работа в България бол, кадърни хора хич!
6
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нали такова пазарен капитализъм, пазарна икономика - появява се нов продукт на пазара, конкуренция и вместо такситата да се усъвършенства да преборат юбер по качество и цени, те уреждат да се забрани услугата. Такситата са отвратителни, шофьорите са гнус.
5
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече е опасно да се возиш на такси, карат някакви таралясници които всеки момент може да се разпаднат и да те пребият, но заради печалбите таскиметровите компании не ги ремонтират. Вътре в колата смрад, мръсотия, остатъци от храна, цигари. Шофьорите пушат, ядат докато карат, мръсни, небръснати, миришат на пот и пръчотина. Постоянно мислят как да те минат с килиметрите, постоянно се мръщат че не си за Перник а само някоко километра.