Спас Русев грабна Виваком за ?330 млн.

В рамките на търга оценката на телекома скочила над 10 пъти
Обновена: 20 ное 2015 13:14 | 20 ное 2015 13:11, Бойчо Попов
65
Спас Русев грабна Виваком за ?330 млн.
Спас Русев. Снимка: архив, Булфото

Търгът за българския телекомуникационен оператор Виваком беше спечелен от Спас Русев, който ще плати 330 млн. евро за компанията, пише в. "24 часа". Аукционът, който се проведе в Лондон, е завършил в 4 ч. сутринта. Дарик също излиза със същата информация.

Гръцкият предприемач Панос Германос и българинът Спас Русев внесоха 20 млн. евро депозит, за да участват в наддаването, а според вестника търгът е бил инфарктен. Той е започнал в 11 ч. българско време в четвъртък и е продължил до 4 ч. сутринта на 20 ноември.

Търгът е организиран от руската ВТБ Капитал, инвестиционното подразделение на втората по големина руска банка ВТБ, а в рамките му се е появило напрежение, защото в регламента не е било предвидено толкова дълго наддаване. Това е довело до спорове дали аукционът да бъде прекъснат след полунощ или да продължи.

В рамките на търга оценката на Виваком е скочила над 10 пъти, като към 19 ч. българско време в четвъртък е била около 280 млн. евро. Нощното наддаване пък е увеличило цената с 50 млн. евро.

ВТБ Капитал е в състояние да започне процеса на продажбата въз основа на мостов заем от 150 млн. евро, предоставен на InterV - базирана в Люксембург индиректна холдингова компания на Виваком. Тя не успя да изплати заема с падеж през май. Заемът е обезпечен с акции на InterV. След като изчака половин година след крайния срок ВТБ Капитал обяви, че пристъпва към продажбата на оператора.

В Лондон се продадоха акциите на регистрираното в Люксембург дружество InterV Investment.

Всъщност новият собственик Спас Русев е свързан с почти всички телекоми в България. Това е така, защото чрез компанията му Телелинк голям китайски производител години наред доставяше техника в страната, ползвана от трите телекомуникационни оператора.

Вторият кандидат Панос Германос се е отказал от наддаването при достигане на сумата от 330 млн. евро. В момента той контролира гръцката компания Olympia. Германос е известен със своя веригата магазини Germanos в България, но има инвестиции и в телекомуникационния сектор, в екопроекти и в имоти. Фактът, че в телекомуникациите Германос е имал за партньор Тор Бьорголфсон, породи очакването, че двамата играят в отбор и за "Виваком", допълва изданието.

Името на Русев отново привлече вниманието преди няколко години, когато той се яви като купувач на два хотела в София – Radisson и Hilton. До момента той все още не е направил коментар по повод стратегията си за развитие на Виваком.

Късно в четвъртък Ройтерс обяви, че Русев и Greek Olympia Group заедно с хедж фонда Third Point наддават за най-големия телекомуникационен оператор в България Виваком, като търгът е организиран от Ernst & Young.

ВТБ Капитал е в състояние да започне процеса на продажбата въз основа на мостов заем от 150 млн. евро, предоставен на InterV - базирана в Люксембург индиректна холдингова компания на Виваком. Тя не успя да изплати заема с падеж през май. Заемът е обезпечен с акции на InterV.

Viva Telecom Bulgaria ЕАД, в която непреки акционери са "ВТБ капитал" и "Бромак", придоби контрол над БТК (което е официалното търговско име на Виваком) през 2012 г. Компанията търсеше купувач от 2011 г. заради невъзможност да обслужва задълженията си към Deutsche Bank, Castle Hill, European Investment Bank, Raiffeisen Zentralbank и Royal Bank of Scotland, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Схемата на сделката предполагаше, че кредиторите ще отпишат 1 млрд. евро от задълженията за 1,65 млрд евро, като запазят миноритарен дял. Новите инвеститори трябваше да заплатят веднага 130 млн. евро и да поемат дългове за 617 млн. евро, обяснява руският "Ведомости". Общата сума на сделката бе 737 млн. евро, според руския вестник.

В началото на годината пък белгийският гражданин с руски паспорт Пиер Луврие обяви сделка за няколко компании под контрола на Василев, сред които и БТК. Но през юли той се отказа от покупката. Чрез поредица от междинни дружества ( SPV) мажоритарният собственик на КТБ контролира 43% от БТК, а ВТБ (чрез "Крушър" - 33%. Руската компания обаче успя да изкупи вземанията на кредиторите на InterV - едно от междинните дружества.

Междувременно Виваком вече е най-големият телекомуникационен оператор в България по отношение на приходите.

Oще технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
27
 
! Отговори
факт преди 8 години
Заглавието би трябвало да е-,,Човек на Пеевски спечели търга за Виваком''
37
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой е тоя Спрас и откъде грабна тия пари, та да грабне Виваком?!
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е значи си остава Руска собственост! Браво братушки!
35
0
 
43
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Откъде ги спечели тия пари?Кърпи си чорапите и яде банички през ден сигурно, а?Да ти ЕЕЕЕЕ-а държавата, да ти ЕЕЕ-а демокрацията.Пране, пране, пране на пари. Яко.А стадото дори не блее-е-е-е-е-е-е.
34
0
 
19
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
ДС-Кгб не спи - някъв позабравен лакей купил БТК за 330 млн евра. Доообре
33
1
 
4
 
! Отговори
uu преди 8 години
От 30 до 31:Приятел, толкова е загрубяла душата ни, че даже и от сарказъм не разбира...А има такъв литературен жанр...
32
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички българи 8 милиона мишлета платихме сметката за КТБ от която бяха взети парите за покупката на VIVACOM преди чрез милиардите които гаранционния фонд изхарчи след фалита на банката.
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16Аз пък се изненадвам на балъците, които арзчитат на Ментел. Там само привържениците на отбора от Герена ги разбирам. Избягах от Ментел във Виваком и нямам ядове с тях досега. А дали изборът на услуга е въпрос на умствени качества - всеки си плаща за избора, кой повече, кой по-малко...
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До uu 30Кои сте тези с парите които не сте ги крали, бе хашлак??Покажете си парите а пък ще видим после .............
29
34
 
4
 
! Отговори
uu преди 8 години
Аз съм доволен, че Спас успя да се пребори в една изключително трудна, но затова пък честна конкуренция....А злобарите нека да злобеят - в края на краищата трябва да се види кои сме с парите в тази страна!!!!Стига сме се крили, сякаш сме ги крали....
28
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Медиите на Пеевски ни продъниха ушите колко "инфарктен" и "честен" търг се е провел в ....Лондон?!Изводите си правете сами.За мен извода е ...........едни хора пак се облажиха яко.А тоя клоун Русев е подставено лице но рано или късно всичко ще лъсне.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо ли се проведе търгът?! едва ли някой не е знаел изхода, а Спаско е честен пич постигнал мечтата си ;)
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На кого се плащат тия 330 милиона не мога да разбера.
25
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска да преовери какво общо имат:Спас Русев, Стоян Марков - Стенмарк (член на ПБ на ЦК на БКП преди '89г.), Георги Велчев ( брат на Милен Велчев - "Хотелчев") женен за дъщерята на Стоян Марков,т. нар. "цар" Симеон, който приватизира или по-скоро подари БТК през 2004г.
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БСП_ДПС КорпорацияСпас Русев бил шофьор (от УБО) на чл. на политбюро Стоян Марков,който е дясната ръка на Огнян Дойнов....Има си хас да е бил честен предприемач който с честен бизнес е спечелил милиони - дори няма да си правя труда да тървя в гугъл кой е и какъв е.
23
15
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 8 години
При демокрацията и пазарния капитализъм всички имат равни възможности и всеки може да стане собственик на телекомуникационна компания, верига хотели, казино, петролна рафинериа или фармачевтичен или оръжеен завод. Тези които не са станали са мързеливци, неудачници и некадърници и заслужават да стават сутрин рано да ходаят на работа да блъскат за мизерната заплата без да се оплакват, защото може и на улицата да останат.
22
1
 
17
 
! Отговори
БСП_ДПС Корпорация преди 8 години
Ти да видиш.Спас Русев бил шофьор (от УБО) на чл. на политбюро Стоян Марков, който е дясната ръка на Огнян Дойнов.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега Виваком биваше като я тържаха руснаците, ама ей сега тоя български изтърсак ще и ... на всички услуги.
20
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Далаверите с БТК, връх на демокрацията и пазарната икономика в България
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как откъде идвали парите? Писа се по този въпрос, как едни мижави пари, станаха милиарди покрай БТК още покрай приватизацията на БТК. Сега става пак същото.