Sharp скоро може да е Made in Taiwan

Традиционният производител може дa бъде купен от Foxconn
4 фев 2016 15:07, Елена Кирилова
1
Sharp скоро може да е Made in Taiwan
снимка: Ройтерс

Sharp обяви в четвъртък, че клони към предложението за поглъщане от страна на тайванската комания Foxconn - обрат в последната минута, който може да разчисти пътя за една от най-големите инвестиции на чуждестранна компания в Япония, пише Wall Street Journal.

До тази седмица държавният японски фонд Innovation Network Corp. of Japan изглеждаше сякаш е на път да сключи сделка с Sharp. Въпреки че фондът предложи по-малко от половината от парите, които предложи Foxconn, неговата оферта щеше да остави компанията в японски ръце.

Но главният изпълнителен директор на Sharp Козо Такахаши обяви в четвъртък, че офертата на Foxconn е по-привлекателна от тази на фонда. Той се позова на потенциалната съвместна работа и на мащаба на Foxconn, която е най-големият поддоставчик на iPhone на Apple. 

“Двете оферти не са равни”, коментира Такахаши след среща на борда на директорите, по време на която е обсъден прогресът по сключването на сделка. “В момента отделяме повече ресурси да проверим предложението на Foxconn”.

Битката привлече вниманието към по-големи въпроси като ролята на правителството в сблъскващата се с проблеми японска индустрия за електроника, която вижда голяма конкуренция в Китай и Южна Корея.

Ранните индикации, че Sharp ще предпочете офертата на INCJ въпреки нейната по-ниска стойност, предизвика дискусии около това доколко страната е отворена за чуждестранни инвестиции във фирми, които оперират в стратегически отрасли.

Накланянето на везните към Foxconn “показва, че Япония е отворена към чуждия капитал”, твърди Никълъс Бенес, базиран в Токио експерт по корпоративно управление.

От своя страна, акциите на Sharp поскъпнаха със 17% в Токио след обявяването на новината за воденето на ексклузивни преговори с Foxconn. В изявление Sharp обяви, че се надява да постигне окончателна сделка в рамките на месец.

Компанията, която е базирана в Осака, се бори с големи загуби, след като нейният бизнес с потребителска електроника се сблъска с голяма конкуренция в сферата на дисплеите, които продава на производителите на смартфони.

В четвъртък компанията отчете нетна загуба в размер на 24,7 млрд. йени за тримесечието до декември, в сравнение с 11,9 млрд. йени загуба година по-рано. Приходите спаднаха с 13% на годишна база.

INCJ работи и с Toshiba по преструктурирането на компанията, твърдят източници, запознати със случая. Toshiba от своя страна заяви, че планира да продаде своето медицинско подразделение, а вероятно и други звена.

В четвъртък Toshiba заяви, че очаква нетна загуба от 170 млрд. йени за годината, която завършва на 31 март, което е доста над прогнозираните по-рано 550 млрд. Всичко това е следствие от големия счетоводен скандал, с който компанията се бори.

Foxconn не е отговорила веднага на запитването за коментар по случая. Късно в сряда тя заяви, че “има много ясен план как да тласне напред Sharp чрез инвестиране в компанията и нейните хора”, както и чрез използването на изключително богатия опит и експертиза, които има. 

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации