Задава се 50 000 пъти по-бърз интернет

Филмите ще свалят за по-малко от секунда
13 фев 2016 12:50,
49
Задава се 50 000 пъти по-бърз интернет
Снимка: архив Reuters

Британски изследователи са открили начин да изпращат информация 50000 пъти по-бързо. Учените използват кабели от оптични нишки, които пренасят данни със скорост 1.125 терабита в секунда. С такава скорост бихме могли да свалим колекция от филми с висока резолюция за по-малко от секунда, пише MailOnline.

Това е скорост, 50 000 по-висока от най-бързите широколентови скорости от 24 мегабита, които се постигат в момента, изтъкват изследователите. Ръководителят на проучването, д-р Робърт Матър посочва, че всички серии на Game of Thrones с висока резолюция могат да се свалят за една секунда.

Екипът си служи с кабели от оптични нишки, който пренасят информация чрез генерирани от лазер светлинни импулси. Пробивът се състои в прилагането на техника, използвана за компресиране на Wi-Fi сигнали, които се изпращат с радиовълни.

Учените са успели да кодират оптични сигнали с техника, която в момента се използва при изпращане на безжични сигнали.

“Дигиталната комуникационна инфраструктура с висок капацитет е фундаментът на интернет и е изключително важна за всички аспекти на дигалната икономика и всекидневния ни живот,” заявява проф. Полина Бейвъл. Предстои системата, която досега е изпробвана само в лабораторни условия, да бъде тествана на дълги разстояния. Изследването е публикувано в журнала Scientific Reports.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Великобритания 24Mb/s може и да е върха на сладоледа
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е то ако се престорим че най-бързият интернет в света е 56 килобита ще излезе много пъти по-бързо... Не че 1.125 терабита са малко ама без глупости моля.
31
0
 
3
 
! Отговори
Gost1 преди 8 години
Под неограничен мобилен интернет разбирам понятието неограничен а тия във виваком след като изчерпите определените мб тогава става неограничен и като те забие на една скорост ела та гледаи и ми е интересно що режат онлаин тв и радио нее ли срамота след това а това е важно идеш на море на балкан прииска ти се да гледаш некои мач вашите мб чао нали навлизаме в европа що така
30
0
 
5
 
! Отговори
хех преди 8 години
Повдигнахте ми сутринта настроението - Благодаря! Скоростите постоянно ще нарастват - така е. Но докато започнем да сваляме филми за по- малко от секунда... Доста вода ще изтече! Авторите очевидно не си задават въпроса "кое устройство ще ги свали, как, и върху какво ще ги запише". Тази история е малко като футбола - целият отбор трябва да е на ниво иначе... Ще си чакаме филма 12-15 мин. (което лично мен всякак ме устройва).
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интернета ми е 50 Mbit. Нещо сте неграмотни! А ми предлагат и 75. С тези 24 накъде?
28
2
 
2
 
! Отговори
Ivanov преди 8 години
Атака интересно ми е друго сред тия служители се намират и такива с които примерно не си в добро отношение та питам аз като не съм в отношение снякои трябва ли услугата да страда щото си плащаме заради нелояни отношения от другото лице щото лицето работело еди де си но унижил другия преди време тои питал лие как сее чуствало това лице не.заради собствения си интерес е зарад такива страдат технологиите и не само това и всички среди интереса е на първо място а не клиента
27
1
 
3
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Интернета сие супер само че от подръжкатата зависи като е смотана и нета е такъв *** за договори първи интересно мие докога щее това в щото като сключвам договора какво пише12 или 24 а изплакала подръжката за нап и кзп
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решение на всички проблеми на човечеството. Ура! Култура, щастие, здраве, възпитание, ..., вече са архаизми. Ама всичко ново е добре забравено старо.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоростта се увеличава постоянно. Колкото са по-големи нуждите на хората толкова ще е по-висока ще е скоростта. Ако хората не стриймваха и не сваляха филми скоростта нямаше да се развие
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бг. националист: От Калашника по-скорострелно нема и от "Армата" по-бързоходно нема !
23
0
 
10
 
! Отговори
до автора преди 8 години
Хайде да започнем със статия кога се пише 'който' и кога 'които'. Ще е много по-полезна отколкото тази за интернет скорост при теглене на филми ... особено за автора.Поздрави
22
0
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
Нали дори сървърите нямат такива процесори, но затова си имат 1024 паралелно включени процесори.
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са фантасмагории, доказвам:1.125 терабита = 144 гигаБАЙТА в секундаАко данните минават през един 64-битов процесор по 64-битова шина, делим на 8 ( 64 бита = 8 байта ):144 / 8 = 18 милиарда 64-битови думи, което означава, че процесорът трябва да работи на 18 GHz за може да ги прекара и то само на теория, а на практика ще е по-зле.
20
1
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 8 години
Хвърли един поглед на Global traffic, е има нещо много важно което не се вижда там, а това е че и София е въпрос на малко време да се включи в това, вече се работи по това софия да стане един от центровете.
19
14
 
8
 
! Отговори
123 преди 8 години
Когато прочетох заглавието, си помислих, че наши хора руснаци са го изобретили, и сърцето ми радостно трепна. После разбрах, че е дело на гадните британци, и ми се развали настроението.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
какви харддискове бе хора това ще е технология приложима в разпределителните интернет хъбове а не до компа вкъщи
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То всичко много хубаво, но ако вкараш в компютъра си 1.125 терабита за една секунда, той просто ще гръмне. С такива скорости данни могат да си обменят само някакви суперкомпютри, за сега това са нереални скорости, абсолютно неприложими практически.
16
3
 
6
 
! Отговори
Бахура преди 8 години
В Лондон се намира една от важните точки в Интернет, ама основно за острова, С доста по-голяма тежест и значение са Франкфурт и Амстердам.
15
0
 
25
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Какво общо има Yahoo със статията ?
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A research group at the Technical University of Denmark (DTU), which was the first to break the one-terabit barrier in 2009, has today managed to squeeze 43 terabits per second over a single optical fiber with just one laser transmitter. In a more user-friendly unit, 43Tbps is equivalent to a transfer rate of around 5.4 terabytes per second or 5,375 gigabytes to be exact.ЕТО ТАКА СЕ УСВОЯВАТ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА, ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ "УЧЕНИТЕ" И ТЕЗИ КОИТО ИМ ДАВАТ ПАРИТЕ

Спонсорирани публикации