Нашите IT-та – хем по-евтини, хем по-компетентни

София и Пловдив се обособяват като IT-центровете на страната
Обновена: 28 мар 2016 11:43 | 28 мар 2016 10:52,
41
Нашите IT-та – хем по-евтини, хем по-компетентни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента наблюдаваме странен феномен, при който програмистът в България има по-висока покупателна способност от програмиста в Америка. Това каза Никола Вълчанов, преподавател към Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него вече основната причина, заради която чуждестранните компании идват в България, е не просто евтината работна ръка, а и качеството и компетенциите на IT специалистите у нас.

"В България вече не идват чуждите компании, защото сме евтини. Те идват в България, защото сме качествени. Ние не струваме по-евтино", обясни Вълчанов.

Университетът произвежда качествени кадри, но не всяка една компания има директен достъп до тях. По думите му причината отчасти се крие в това, че компаниите нямат достатъчно силен интерес.

"Образованието не е задължение единствено и само на университета", посочи още той. Под някаква форма фирмите трябва да бъдат ангажирани в тази екосистема.

Експертът коментира още перспективите пред развитието на IT сектора в България. София се обособи като гигант, а Пловдив държи 1/5 от IT бизнеса в България.

"В момента компаниите се чудят по какъв начин да съумеят да издържат на ръста", коментира Вълчанов.

По думите му това не е поредният IT балон именно заради услугата, която бива предоставяна и доверието, което се бива изграждано с партньори от чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Ко рече? преди 8 години
До asНа 50 компютърни фирми и 5.50 по математика ми стана ясно колко си квалифициран, което явно е и причината да не ти връщат желания отговор.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като чуя евтин специалист и ме избиват нервите. Първо обучението на един специалист изисква точно същите ресурси като в западните дръжави. Техниката се купува със същите пари, софтуерът също. От къде на къде трябва да сме по-евтини.
29
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
сериозно колко хора има в други градове с любов към ит сектора само че з малки градове като ловеч кои го интересува тука ти предлат се едно операторите а за договор искаш по бърз нет виваком знаят 20 мп оптика няма е две години я чакаме итересно докога щее
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чуждестранните компании идват в България, е не просто евтината работна ръка, а и качеството и компетенциите на IT специалистите у нас.правилното е:чуждестранните компании идват в България единствено заради евтината работна ръка, както и качеството и компетенциите на специалистите у нас.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До поредния ИТ извън БГ6000 е доста, но 4500 лв е съвсем постижимо ако имаш достатъчно стаж и квалификация. 6000 лв има в нколко малко на брой компании и то за тийм лийд нагоре.
26
0
 
5
 
! Отговори
По-евтино преди 8 години
Да по-евтино е, защото стандарта е по-малък - офиси и поддръжката им, заплати - да малко по-малки са брутно, защото тук данъка е много по-малък и реално, ако ти дават 2000 евро, им излизаш 2400 евро, а в Германия например ще им излизаш поне 3700.....Вярно е, че един среден ИТ тук ще спестява/има на разположение нетно повече пари след разходи за живота от колкото в Западна Европа (личен опит), но не е вярно за УСА, там ИТ запатите са в пъти от тези в ЕУ....съвсем разлино е положението там...
25
0
 
13
 
! Отговори
поредния ИТ извън БГ преди 8 години
:) как не ги е срам да създават новини с невярно съдържание. преди месеци майка ми ми вика - давали на ИТ тата по 6000 лв заплата. Викам да на мениджъри в еди си кои компании след няколко години в тях, или програмисти в компании с 2ма 3ма служителя.. ок.сега пак - идвали фирмите щото сме по-компетентни. от кои? както в БГ така и в Индия, Полша, компании идват с една цел - да намалят разходите си. Хайде да опишем действителността, не фантазиите си!
24
0
 
15
 
! Отговори
Проста сметка преди 8 години
Имаш ИТ фирма в Германия .Имаш Екип служители които ти струва да кажем 100 000 евро на месец заплати.Тук в България ще ти струва 50 000 евро същия екип .В Германия ще платиш поне 3-пъти повече за наем на офис .За данъците да не говорим . Е как да не им е по евтино .Много по евтино им излиза!!!
23
6
 
2
 
! Отговори
gtf преди 8 години
".. програмистът в България има по-висока покупателна способност от програмиста в Америка" - абсолютно невярно твърдение ! Като цяло IT е балон по-голям и от строителния, който също няма да се развива до безкрай.
22
0
 
8
 
! Отговори
Симеон преди 8 години
5000? в Германия (Мюнхен) бруто (3000 чисто) или 2500? София бруто (2000? чисто). + или - ??
21
7
 
8
 
! Отговори
as преди 8 години
Инфо от извора. Завърших 2ри курс компютърни науки с над 5 и 50. Средно математияеска отличен 5 и 50. От 50 компютърни фирми, в които съм кандидатствал в бг 2 ми отговориха, че не съм подходящ, а останалита даже и не отвърнаха на кандидатурата. От групата в университета 2-3ма разбират от програмиране. Целят се извън бг.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво звучи. Жалко, че не е точно така. Така нареченият бизнес изражда образованието и излизат кадри еднодневки, които да могат веднага да се впишат във фирмите, без въпросните да вложат и стотинка в тяхната подготовка. За съжаление, такива хора са без дългосрочна перспектива.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаме огромно богатство от билки, но предпочитаме да ги изнасяме в насипно състояние с/у жълти стотинки, вместо да произведем илачи и да ги изнасяме за сериозни пари.Същата е ситуацията и тук, спецове които могат да правят чудеса, се продават на безценица за един къшей хляб
18
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 14: VMWare скоро ще цъфнат и завържат - краден OpenSource софтуер, предлаган под друг лиценз за пари. Само смо.та.няци ползват VMWare, където цъкаш с бутончета като Microsoft-ски инва.лид. За справка: https://sfconservancy.org/news/2015/mar/05/vmware-lawsuit/Очаква ги солена глоба за нарушаване на авторски права.Колкото до нашите VMWare програмисти - явно доста са пооткраднали и май искат да крадат Docker - търсят си такива специалисти.
17
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 20 години се знае, че в ИТ бизнеса има кинти, но нещо няма много желаещи, щото има здраво бачкане по 60 часа седмично. Тая работа не е като оная работа...
16
2
 
19
 
! Отговори
sys admin преди 8 години
И да сме по-компетентни, което не винаги е така, пак сме им слуги и вършим мръсната работа за смешни пари.
15
7
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Браво! ИТ специалистите взимат от 3000лв нагоре заплати.Със 5000 лв работна заплата в България може да си купиш много повече стокик, услуги и най-вече Лукс отколкото със 5000$ в Америка.Да ги бием по нещо и ние Американците
14
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредния 'компетенетен' с възможност да си изкаже мнението.... На хората които вярват натакива като този и Наков, мога само да каже, че дълбоко ги съжелявам.... и е добре да си отворят очите по-рано. Повечето кадърни кадри в България вече не са тук. Тези, които са останали са много малко, а една птичка пролет не прави....СофтУни и подобни простотии не създават специялисти, създават копачи и роби.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз взимам три ка нето. С три ка в България е живее добре.
12
2
 
16
 
! Отговори
Flex преди 8 години
Реално с 5к лв бруто тука си по-добре от 5к е бруто в германия, не само заради жестоките данъци, а основно заради услугите. Има различен вид "потребителска кошница". АКо вземаш 500лв на месец изключваш всякакви заведения, храната ти е най-евтиното възможно/промоция, тогава дори в америка ще ти е по-евтино. Но при вдигане на летвата до програмистка заплата - ми с половината може да си правиш закуска/обед/вечер на ресторант и да си в кръчмата през нощта. Което навън не става...

Спонсорирани публикации