BlackBerry призна: Флагманът ни бе скъп!

Компанията връща фокуса към средния ценови сегмент
11 апр 2016 10:52, Бойчо Попов
8
BlackBerry призна: Флагманът ни бе скъп!
снимка: Ройтерс

BlackBerry връща своя фокус обратно към пазара на смартфони от среден клас, след като призна, че последния флагман на компанията с Android - BlackBerry PRIV, е с твърде висока цена за корпоративните клиенти.

Канадската компания подготвя два нови смартфона, които да пусне до края на годината, като и двата ще ползват Android. Новината беше обявена най-напред от изпълнителния директор на BlackBerry Джон Чен в интервю за The National. Според Чен двата телефона ще бъдат модели от среден клас, което означава, че няма да са директни наследници на миналогодишния флагман BlackBerry Priv. Засега нямаме никаква техническа информация за параметрите на подготвяните модели.

„BlackBerry Priv беше прекалено висок клас", признава Чен, като отказва да коментира какви са продажбите. Компанията обаче призна в последствие, че за трите месеца до края на март е продала едва 600 хил. бройки, което е по-малко от очакваните от анализатоирите 850 хил. броя. 

„Това, че дебютирахме с високобюджетен смартфон като първи Android модел, не беше много разумно решение", добавя още Чен.

Изпълнителния директор признава, че цената е била твърде висока - тя започваше от 700 долара за брой. „Голяма част от корпоративните клиенти ни казаха, че искат да купуват телефона ни, но 700 долара са прекалено висока цена. Те са по-заинтересовани от устройство за 400 долара, пояснява той". 

Чен настоява, че сигурното предложение на BlackBerry за телефони с Android телефон е това, което може да се хареса на корпоративните клиенти. „Ние сме единствените хора, които наистина защитават Android, като пренасяме защитните характеристики на BlackBerry, които всеки познава, и ги правим по-достъпни за пазара", посочва той.

Разочароващите данни за продажбите от миналата седмица отново възраждат спекулациите, че BlackBerry може най-накрая да се реши да се откаже от своя телефонен бизнес и да се фокусира изключително върху своите по-печеливши софтуерни услуги, които се очаква да отбележат ръст с 30 на сто през следващите 12 месеца.

Като допълнителен удар за компанията Facebook и WhatsApp обявиха през март, че ще се откажат от подкрепата за своите приложения за операционната система на BlackBerry BB10, която е инсталирана на устройствата Passport, Classic и Leap. 

Какво още каза Чен вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: BlackBerry
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
mincho преди 8 години
кирилица да, но български? аз съм със Z10 и едно от малкото неща, което ме дразни е липсата на Ъ, за да пиша грамотно.
5
1
 
0
 
! Отговори
sergo... преди 8 години
Ne znam za Priv... no ot godina polzvam BlackBerry Classic.. emi mnogo sym dovolen... има и кирилица... стига да знаеш как да я намериш... преди имах Bold 9000... за парите си - много доволно... PS: коментарът е написан от телефона...
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе имах и имам още едно z30, па да кажеш че е нещо особено.... Ми не е! Няма нормална екосистема, няма офлайн навигация, няма нормална кирилизация. Камерата беше супер семпла като за парите дето платих.
3
1
 
0
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Голяма грешка, ББ10 е най-сигурната и най-добрата ОС за мултитаскинг. Никой от разните им там Самсунзи и Оръфани ябьлки не може да се сравни с Паспорта по отношение на производителност. Но може би проблема е, че 99.99% от потребителите имат телефони само да играят АнгриБърдс и да клечат във Фейса... Само 0.01% от хората се интересуват от сигурност и ползват телефона си за нещо смислено...
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо, BB си остава добър с спец функциите, които предлага.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия супер лошо се изгавриха с малкото останали фенове на загиващия бранд. Да не говорим, че Прив е някакъв посредствен опит за премиум, с показатели на поне година и половина след други флагмани. А зарязването на ос бб говори за паническо отчаяние. В най-добрия случай ще станат едни от многото производители на машинки с андроид. Но не и с тези цени.