Шефовете на технологични компании със стотици хиляди долари харчове

Кой за транспорт, кой за часовници...
25 апр 2016 13:00,
7
Шефовете на технологични компании със стотици хиляди долари харчове
Снимка: Reuters, архив

Топ мениджърите в технологичните компании получават солидно заплащане под формата на кеш и акции, но понякога компаниите решават да отворят кесиите за още някое допълнително възнаграждание, като понякога каузата е благородна, а друг път граничи с глупостта.
 
За какво точно са решили допълнително да дадат компаниите на своите директори се разбира от публичната информация, която те подават към правителствата си. Business Insider събира най-интересните от тях и ги представя.
 
Софтуерната компания Salesforce купува на своя главен оперативен директор красив часовник за 41,000 долара през 2015 г. Вместо типичния бонус, Кийт Блок получава джаджата като "признание за неговия успех във воденето на организацията по продажбите за първото тримесечие на фискалната 2016г." , се казва в публичния отчет, подаден към американската Комисия по ценните книжа и фондови борси.
 
Освен това, Salesforce е платила и 33,400 долара, за да евакуира болен член от семейството на своя главен продуктов директор Алекс Дейън. Транспортирането е станало чрез хеликоптер и е описано като част от компенсациите, които Дейън получава.
 
Друга голяма компания в сектора пък дава пари, за да могат нейните мениджъри да получават правна помощ за своите политически дарения. Oracle наема адвокати, които да обясняват на шефовете как точно да отчитат своите дарения за политически кампании. Основателят на Oracle, Лари Елисън, е получил 5,780 долара за такива правни съвети за 2015 г. Явно парите са свършили работа, тъй като Елисън спонсорира кандидатите за президент на САЩ повече, отколкото който и да е друг от Силиконовата долина.
 
Google пък е платила на бившия си изпълнителен директор и настоящ председател Ерик Шмид 672,400 долара, за да осигури полет за гости на бизнес конференция. През 2014 г. интернет гигантът е отделил тези средства, за да могат гостите на Шмид да стигнат до конференцията в Щатите с няколко полета. Каква точно е била и защо тези гости са били толкова специални не се казва.
 
HP Inc. от своя страна толкова много цени кадрите си, че е платила 2 млн. долара, за да релокира своя главен изпълнителен директор Дион Уайзлър от Сингапур в Калифорния. Освен това, в края на 2015 г. той е получил допълнителни 2,4 млн. долара като бонус за раздялата със Сингапур, която явно е била тежка.
 
Twitter са харчили много за транспорт или 110,000 долара, ама за личен транспорт. Социалната мрежа е платила 41,209 долара за своя бивш изпълнителен директор Дик Костоло и 69,692 долара за бившия вицепрезидент на продуктовото звено Кевин Уейл.
 
Компанията за онлайн и мобилни разплащания PayPal смята сигурността на своя изпълнителен директор за изключителна важна. За да го пази по време на личните му почивки, PayPal е платила 109,410 долара, които са извън стандартните средства за охрана и по време на работа. Но пък това е в пъти по-малко от парите, които се плащат за охрана и на работа, и вкъщи за изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос - 1,6 млн. долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Компаниите решавали да отворят кесиите си...компаниите не са хора и не могат да решават нищо. Нещата се решават точно от онези които получават подаръците или евентуално от борд на директорите. Самите компании не могат да решат нищо, те не са одушевени а просто имена. Та CEO-то си е решил/а да си направи подарък с парите на компанията, къде коли, къде самолети, къде часовници или каквото и да било друго
4
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
Другое по интересно тия харчели пари ние не харчим ли да попитам интересно е другото тия договори не можаха ли да ги направят още по сложни за разгадаване да попитам защо питам ли тоя които в тия офиси ги прави ги прави на толкова сложен език след като може да се направи само на един лист за четри услуги а другото което тия обвързващи договори не става ли без тях човек свободно да променя както е на запад и още
3
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
Тони като ги редиш в булсатком на ракия гледаи да ги подредиш правилно
2
1
 
15
 
! Отговори
Ами спортистите? преди 8 години
Някакви смешни футболисти на Запад, които не носят абсолютно никаква отговорност, получават по минимум 100 000 ПАУНДА НА СЕДМИЦА - това е сумата без абсолютно никакви бонуси, само ако си седи на скамейката. Ако играе или ако вкара гол - сумата набъбва.А тук говорим за шефовете на компании с 10-ки хиляди служители. Ако шефът се издъни, хиляди хора ще останат без работа. Така че тези 30 000-40 000 долара са смешни пари на фона на 100 000 паунда седмично за някакъв ритнитопковец.
1
2
 
18
 
! Отговори
warna преди 8 години
Моля ви се.....днес малко по сериозно. Не е силиконовата долина а СИЛИЦИЕВАТА. Иам разлика между silicon i silicone. Правлиното е Силициевата долина. Стига сте превеждали едно към гьотере.