Uber плаща $100 млн. на недоволни шофьори

Служителите ѝ искат да са пълноправни служители, но...
25 апр 2016 10:37,
3
Uber плаща $100 млн. на недоволни шофьори
Снимка: Reuters, архив

Компанията за споделени пътувания Uber се "похвали" с още едно споразумение по съдебни дела, което ще струва 100 млн. долара. То е по заведените в щатите Калифорния и Масачузетс дела от нейните шофьори, които искат да бъдат третирани като пълноправни служители, а не като независими изпълнителни на граждански договор.

Въпреки че и двете страни по съдебните дела се смятат за победители, очевидно Uber е по-големият победител, тъй като споразумението гласи, че шофьорите ще продължават да се определят като независими изпълнители на граждански договор, а не като служители на трудов договор.

За да се стигне до това положение, Uber е предложила различни видове отстъпки, включително 100 млн. долара под формата на директни плащания към всичките 385,000 шофьори, които са подали колективния иск за обезщетение за реализирани разходи и пропуснати ползи от бакшиши.

В идните дни компанията ще плати 84 млн. долара, а следващият транш от 16 млн. долара ще се случи, ако компанията направи успешно листване на борсата и нейната бъдеща пазарна капитализация от него бъде поне 1,5 пъти по-голяма от последната оценка от 62,5 млрд. долара през декември 2015 г.

Uber обещава и повече прозрачност по отношение рейтингите на шофьорите, като ще им предоставя повече информация както за собствения им рейтинг, така и за този на техните колеги, за да виждат как се класират. Освен това, скоро ще се обяви и нова политика за обстоятелствата, които трябва да се случат, за да бъде забранено на един шофьор да вози хора от името на Uber.

И последното интересно нещо от споразумението е решението на Uber да създаде шофьорска асоциация в двата щата, която ще има регулярни срещи на всеки 3 месеца, за да се обсъждат въпроси, които вълнуват шофьорите.

Въпреки че сумата от 100 млн. долара изглежда внушителна, тя е доста по-малка в сравнение с допълнителната сума, която Uber ежемесечно би трябвало да плаща на служители на трудов договор, а не на граждански. Тъй като и в други щати има такива подадени искове, най-вероятно в бъдеще ще има още такива споразумения.

Това е второто споразумение на Uber за този месец. По-рано тя сключи сделка и с недоволни потребители, които заведоха дела за недостоверността на проверката, която Uber прави на шофьорите си преди да започнат работа. При него сумата е 25 млн. долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: споразумениеUber100 млн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Пенко преди 7 години
До NikolaЗабрани ги, как иначе мафията ще си определя цените на такситата, ще крие данъци и ще взема на работа нископлатени бивши затворници! Аз карам Uber и Lyft в САЩ и няма скрито покрито, всеки цент минава през електронната им система и те ги рапортуват към данъчните, така че в края на годината си плащам данъците до стотинка. Поддържам рейтинг над 4,5 иначе ще ме изключат. Всеки клиент предварително вижда цената и си следи маршрура на телефона. Просто Uber и Lyft бяха прекалено прозрачни!
1
1
 
5
 
! Отговори
Nikola преди 8 години
Не разбирам защо КЗК спря услугата у нас вече толкова време и няма индикация до момента какво става изобщо с този случай, и какво толкова им пречеше Uber да функционира...?!? Изключително неевропейско!