Виртуална реалност: Google пусна Daydream

Технологичният гигант се цели в 1,4 млрд. потребители
Обновена: 19 май 2016 10:53 | 19 май 2016 10:44,
5
Виртуална реалност: Google пусна Daydream
Снимка: Reuters

Google обяви старта на новата си платформа Daydream, чиято цел е да осигури по-добри преживявания с виртуалната реалност на мобилни устройства чрез очила и контролер, които ще работят с нея. Това обяви снощи интернет компанията на своята годишна I/O конференция, като това е първата по-сериозна стъпка след пускането на очилата Google Cardboard преди 2 години.
 
За разлика от конкурента си Samsung, чиито очила за виртуална реалност Gear VR работят само на най-новите модели от Galaxy S серията, Google решава да даде по-широк достъп като ще работи с почти всички водещи технологични производители - Samsung, HTC, LG, Xiaomi, Huawei, ZTE, Asus и Altacel, стига смартфоните им да отговарят на конфигурациите, от които Daydream ще има нужда.  Първите телефони, които ще могат да работят с очилата и контролерите към Daydream ще се появят есента.
 
С пускането на очилата за виртуална реалност платформата на Daydream веднага ще стартира и с приложения, които да са съвместими за работа с тях, като New York Times, Wall Street Journal, USA Today, CNN, HBO, Netflix, NBA, Hulu и Imax, съобщи Клей Бавор, ръководител на звеното за виртуална реалност в Google, който водеше и самото представяне на Daydream. Освен това, разработчиците на софтуер ще имат достъп до най-новата версия на операционната система Android N, за да разработват допълнителни приложения.
 
Сред съдържанието, което ще се предлага са и игри от EA, както и видеа и снимки от Google Play movies, Google Photos, Google Street View и естествено, от YouTube, което е едно от основните предимства спрямо останалите конкуренти на пазара. Очилата Cardboard не отиват никъде, просто Daydream е нов продукт, каза Бавор. До сега те могат да се похвалят с над 50 млн. свалени приложения, така че се движат добре, смята той.
 
Очевидно е, че виртуалната реалност се е превърнала в един от основните приоритети на Google. С пускането на Daydream компанията може да се похвали с притежаването на истински бизнес, ориентиран към виртуалната реалност, най-вече благодарение на Бавор. Интернет гигантът прати и една от ключовите си фигури - Амит Синг, от поста му на президент на бизнес приложенията към звеното за виртуална реалност, където неговата работа ще е да ръководи бизнеса и оперативната дейност. С други думи, да осигурява ръст на продажбите и наличност на продукта за всички пазари, което правеше и с бизнес приложенията.
 
Ако се върнем назад във времето, компании като Facebook и HTC не бързаха с пускането на свой хардуер за виртуалната реалност, но Google избърза и пусна евтин продукт - Cardboard, който работеше с кажи-речи всеки Android смартфон, което беше засенчено от закупуването на Oculus VR от Facebook 3 месеца по-късно. Въпреки че Cardboard добиха популярност и дори беше пуснат нов ъпгрейднат модел, той пак пострада, но този път от Samsung с очилата за виртуална реалност Gear VR, които се оказаха по-добри от Cardboard по отношение на цената, качеството и съдържанието, което предлагаха. Така че може би този път Google се надява със старта на Daydream да е улучила момента, имайки предвид че кажи-речи всички основни играчи на пазара пуснаха своите очила или шлемове за виртуална реалност.
 
Това, от което Google има нужда, е да представи една наистина по-добра платформа за виртуална реалност, към която да се пуснат очила, които и да изглеждат добре, и да работят с качествен хардуер, и да предлагат разнообразно съдържание. Направи ли това, нещата биха изглеждали много по-лесни, имайки предвид че Daydream ще работи с Android устройства и ще има над 1,4 млрд. потенциални потребители. Остава да се види реакцията на хората към джаджата, когато могат вече да я тестват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е това ако е живот - затворени в една стая с каска на главата.....какво по-хубаво има от истинската реалност, а не виртуалната
1
3
 
2
 
! Отговори
червени фашисти преди 7 години
До АнонименЩе я губят, ами нали тука 90% сте облъчени от извънземни комунисти, че пак ги търсите, ужас... след 45 години геноцид, КАК ДА ВИДИТЕ РЕАЛНИЯ СВЯТ ????? ХОРАТА НА КАКВО НИВО СЕ РАЗВИВАТ, ТИЯ НАШИТЕ ОБАЧЕ СТОЙТЕ В 80 -ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК УЖАС!!!!

Спонсорирани публикации