Робот се разбунтува – избяга от създателите си

И при това успя да спре движението на колите в руски град
17 юни 2016 15:07,
66
Робот се разбунтува – избяга от създателите си
Снимка: Promobot

Мотористи в един от централните руски градове Перм останаха в ступор тази седмица, когато трафикът по улиците беше временно спрян от робот, носещ името Promobot, който избягал от лабораторията, в която са се извършвали тестове върху него, съобщава DigitalTrends.
 
"Всичко спря," казва един основателите на Promobot Олег Кивокурцев. "Не е нещо обичайно хората да срещат избягал робот, предполагам. Имаше известно задръстване и обаждане до полицията."
 
По добро стечение на обстоятелствата бунтът на робота е бил кратък, защото малко след появата му в градската среда, батериите му просто са сдали багажа. Гафът не е точно бягство от затвора, а чиста човешка грешка от страна на един от инженерите, които са тествали функциите на робота по отношение неговото автономно движение.
 
"Тествахме робота, когато един от иженерите ни отвори вратата, за да влезе в офиса и забрави да я затвори," казва Кивокурцев. "Роботът използва отворената врата, избяга и излезе на пътя."
 
Когато роботът не се чуди как да избяга от своите човешки господари, Promobot се учи как да обслужва клиенти и то с добро отношение. Близо 200 подобни на него роботи вече се използват в различни страни, като сред тях са Русия, Китай, Казахстан, Ирландия и Чехия. Те са "наети на работа" в изложбени центрове, театри и бизнес центрове. Хората могат да ги питат различни въпроси като "Къде мога да си купя храна?" и роботите не само ще могат да отговорят, но и да заведат посетителя до мястото.
 
От чисто технологична гледна точка Promobot има редица интелигентни функции, сред които са разпознаване на хора чрез техните гласове и лица. Ако някой си каже името на Promobot, следващият път, в който го види роботът ще поздрави посетителя и дори ще помни какво го е питал.
 
Кивокурцев смята, че иновативният робот може да помогне на една компания в много насоки като увеличаване на продажбите и лоялността на потребителите. "Той винаги се усмихва и никога не е болен. Той е един от най-добрите роботи в своята категория." Остава само изобретателите да измислят начин, по който да предотвратят такъв вид неподчинение в бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 62: То само промити Русофоби още живеят по времето на първата студена война, където Русия е комунистическият Съветски Съюз. Сега ЕС и САЩ са превзети от комунистите. Само че сега смениха песента - преди бе на всекиму според потребностите, сега на всеки му свобода. И никаква гъвкавост. Сляпо следване на "идеята". Дори тази идея е доказано провалена и доказано опасна. Никога не е имало "според потребностите", никога няма да има и свобода.
43
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ха, ха......!
42
2
 
5
 
! Отговори
:D преди 7 години
Руснаци и роботи!?Абе ей.........за какви ни взимате бе?Видите ли страната, която не може да направи четка за зъби създала хуманоид с изкуствен интелект хахахахаха.Това само промити русофили ще го повярват.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ба дано дае спинкал тоя де ги е гледал дефакто с колегата по ракия щото по закон е длъжен да се обади а не да си измие ръцете от това какво е било или поне от етична гледна точка но важното е да се злепостави аз ще го изглътна ама за такива горния гледа и като гледа токувиж настъпил там къде не трябва ако не от един аспект то такива служители ги гони друг аспект тъпкано да им се връща
40
0
 
1
 
! Отговори
Teрминатор преди 7 години
Skynet - началото
39
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
ба ти пък сигорно е на ракия със салата некъде и се радва с тоя които го е накарал надздраве бро и весело изкарване мезето е добро
38
2
 
1
 
! Отговори
жд преди 7 години
и на него му е дошло до гуша от бг простотиите като оня днеска де си самопроменил нещо ама горкия се не усетил или не искал да звънне там където трябва щотоси го променил *** за неговите ми те неговите е ясно какво правят щото ако това е правилно в случая се пита не е ли длъжно да уведоми че променя и на какво основание е не е уведомен тоя които трябва ако това е редовно според институциите просто здраве му кажи поне просто за коефициент да е уведомен самия човек ей аз ти променям едикакво си
37
0
 
1
 
! Отговори
2 преди 7 години
Супер статия. Пове4е такива моля
36
6
 
6
 
! Отговори
руски свинарник преди 7 години
Всичко живо и машини бягат от режима Путин
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да спра да се смея на тази новина. За "неподчинения" робот. ХаХа.
34
0
 
12
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Дядо ми е на 90 години и има хладилник Мраз който си работи. Купил го през 1984.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чул е че дават помощи в Германия за Сирийци и е решил да емигрира... от де да знае, че батерията му е за GSM
32
3
 
3
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Тостера ми е Коркмаз - турски, фритюрника някаква китайска марка а микровълновата българска. Ютията турска. Колата немска. Телевизора самсунг. телефона френски алкател произведен в Чайна. Нищо руско нямам.Лаптопа и таблета са асус.
31
2
 
3
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Хладилника ми е испански а пералнята е беко на 12 години и си работи добре но започна да вдига много шум въпреки, че работи. Заминават лагерите. Ще го сменям с нов с повече екстри. Отново ще бъде беко. Засега не се налага да сменям хладилника но ако се наложи ще бъде Беко. Бойлера ми е нов - български дипломат.
30
2
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
Този месеж се отказах от две неща днеска се отказвам от трето вече докато съм жив на един тв кабелен оператор в един град не искам нито да знам за тях нито да чувам ако се пита що щото ми писна от *** в него и от тях шевката им е наи свястна просто тоя кабелен специалист ме разби честито
29
4
 
7
 
! Отговори
турчина преди 7 години
За качеството може да се поспори но фактите са си факти.Русия си произвежда абсолютно всичко. От автомобили до плазмени/led телевизори. Климатици и прочие.Историята с робота е смешна.Аз примерно преди време си ползвах облачна услуга на Уиндовс - One Drive и имах 15 GB без пари. Качвах си мои лични неща а преди месец ми пишат, че ми намалят мястото на 5 GB да си изтегля файловете.Добре, че се регистрирах в Mail.Ru Cloud миналата година и имам 1 Терабайт без пари.
28
5
 
10
 
! Отговори
ЛОГИЧНО Е преди 7 години
РУСКА РАБОТА ! РОБОТИТЕ ИМ БЯГАТ ,ТАНКОВЕТЕ ИМ БЛОКИРАТ ,РАКЕТИТЕ ИМ ОТИВАТ И ПОРАЗЯВАТ СЪВСЕМ ДРУГИ ЦЕЛИ ,А НЕ ЗА КЪДЕТО СА ИЗСТРЕЛЯНИ , НА КОРАБИТЕ И ПОДВОДНИЦИТЕ ИМ БЕЗ ПРИЧИНИ ИЗБУХВАТ ПОЖАРИ ,ВОЕННИ САМОЛЕТИ И ВЕРТОЛЕТИ И МНОГО ДОБРИ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ СЕ РАЗБИВАТ И ВСЕ ТАКИВА МИ ТИ РАБОТИ !
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами така е . Руснаците правят роботи и военна техника а София се произвеждат наркоманизирани евроатлантически същества с обратни наклонности.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""*** се смееше на китайците, че работели за купичка ориз. Сега Китай е световна икономическа и технологична сила, а *** ока овцете и си фантазира, че е велик."".................Пак си се объркал, ... отново си си въобразил, че Китай просперира благодарение на комунизма, които толкова обичаш.Истината е, че единственото чисто-капиталистическо общество в света в момента е Китай.Казах КАПИТАЛИСТИЧЕСКО не комунистическо отвори си очите и чети внимателно и спри да мечтаеш за СССР.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е не, не вярвам че руснаците могат да направят робот. Навремето дори промишлените роботи ние им ги правихме.