Споделените пътувания карат хората да продават колите си

Намаляват емисиите вредни вещества, коти влияят на здравето ни
20 юли 2016 15:14,
5
Споделените пътувания карат хората да продават колите си
Снимка: архив, Bulphoto

Колите са едни от основните източници на емисии на парникове газове в световен щаб, като в градовете се наблюдават най-големите емисии заради очевидни прични като трафик и гъстота на населението.
 
Докато хората биват насърчавани да използват публичен транспорт или колела, то това едва ли би ги накарало да зарежат колата си. Услугите за споделени пътувания обаче продължават да печелят все повече от градските обитатели и ново проучване показва, че те спомагат много както за опазването на околната среда, така и за по-малки разходи за пътуване.
 
Изследването се прави от компанията за анализи Innovative Mobility Research (IMR) и е съсредоточено най-вече в Северна Америка, като за пример вземат една от местните услуги и нейните данни - car2go, която има най-голямо потребление в градовете. Тя е най-голямата в световен мащаб и оперира в над 30 страни. При споделеното си пътуване в една посока хората могат да изберат от къде да се качат и къде да слязат, a конкретните в проучването градове са Калгари, Сан Диего, Сиатъл, Ванкувър и Вашингтон.
 
Това, което експертите са открили е че и собствеността на автомобили, и емисиите от шофирането са регистрирали спад точно в тези градове. Намалението в емисиите е между 4% и 18% и се дължи на по-малкото шофиране като цяло, тъй като потребителите на car2go не използват коли толкова, колкото притежателите на такива. Интересното е че ползвалите услугата или подобни на нея в един момент са почнали да вървят доста по-често пеша, сочат резултатите от анкетите, които са попълнени от над 7000 души.
 
По отношение на собствеността проучването установява, че малък брой от респондентите са си продали колата или са се отказали да си купуват заради услугите за споделено пътуване. Общо във всичките 5 града за период от една година аналзиаторите смятат, че около 5% от ползващите car2go са продали собствените си превозни средства или са се отказали да си купуват.
 
Споделените пътувания все още са далеч от момента, в който ще се превърнат в нещо напълно нормално за всички жители от гледна точка на транспорт, но проучването казва, че колкото повече хора започват да ползат тези услуги, то толкова повече се подобрява "здравето" на едно населено място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
gios преди 7 години
Ба верно ли ми то сигорно затова като остареят се подменят с нови
3
0
 
5
 
! Отговори
балама преди 7 години
Още един начин да се отклони вниманието от факта, че основен замърсител са корпорациите и че се крият екологично чисти технологии на Тесла, на Юл Браун и много други. Пък вие следете да не забравяте крушката в тоалетната, споделяйте пътуването, гласувайте по съвест и ШЪ СЪ УПРАЙМ.
2
3
 
3
 
! Отговори
mnl преди 7 години
дрееми на шперца дали излиза 2 или 8 пъти по-евтино. Ще возя аз някви смрадове, шматки и подобни, за да спестя 3 лв? Чак толкова европеец не съм
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Споделеното пътуване излиза в пъти по евтино отколкото със собствен превоз автобус или влак. За международни дестинации има нискотарифни полети. Така че избора остава на вас!

Спонсорирани публикации