Луди ли са норвежците, или просто така им отърва

Готова ли е страната за забрана на бензиновите и дизеловите коли
16 авг 2016 20:36, Бойчо Попов
33
Луди ли са норвежците, или просто така им отърва
снимка: Ройтерс

В битката срещу климатичните промени Норвегия посяга към драстични мерки. Правителството възнамерява да вкара за гласуване в парламента пълна забрана на регистрации на нови бензинови и дизелови автомобили след 2025 г. С това трябва значително да бъдат намалени емисиите вредни газове. Това представлява и много важен елемент от Националния план за транспорта, който в момента е предмет на разгорещени спорове в страната. Транспортният сектор е отговорен за една трета от емисиите на въглероден диоксид в Норвегия, предава DPA.

И други видове транспорт се предвижда да бъдат обърнати наопаки. След 2030 г. всички нови кораби и фериботи трябва да бъдат беземисионни, а във въздушния транспорт и при транспорта с камиони трябва да бъдат ползвани само биогорива.  

Страната с малко над 5 млн. жители вече е лидер по отношение на електрическата мобилност. В нито една друга държава в Европа няма толкова много електрически автомобили на глава от населението. Вече 15% от всички новорегистрирани коли се движат с помощта на електричество. А този дял се покачва.

Норвегия, която забогатя преди всичко заради своите петролни и газови залежи, генерира почти 100% от своето електричество от незамърсяващи околната среда източници – вода и вятър. Придобиването на електрически автомобил се подпомага значително от властите – с данъчни облекчения и отпадане на различни такси. 

Държавата обаче загуби от това данъчни постъпления за 2,3 млрд. крони (243 млн. евро) и сега обмисля дали да продължи с тази политика, или моделите на Tesla, VW и Nissan са достатъчно атрактивни и без тези стимули?

Главният проблем на задвижваните с ток коли са батериите. С един Nissan Leaf за около 200 000 норвежки крони (21 000 евро) може да се изминат около 200 километра с едно зареждане, а Tesla Model S за 900 000 крони трябва да се зареди след 500 километра. А станциите за зареждане дори и в Норвегия са кът. 

Луизе Брунборг-Нес има лош опит с такива коли. 38-годишната норвежка си е купила преди няколко месеца употребяван електрически автомобил и почти веднага е закъсала с него. „Бях напълно отчаяна“, разказва майката на три деца. С много мъка успяла да стигне до станция за зареждане.

От тогава тя е развила "rekkevideangst" – тревожност за разстоянията. Сега тя ползва своята електрическа кола почти само за пазаруване и ако децата трябва да бъдат закарани на тренировка по футбол. По-дългите пътувания семейството предприема с втората си кола - дизел.

„Аз не мисля, че електрическите автомобили са бъдещето", казва продавачът на автомобили Ханс-Петер Клевен. Специалистът по марката Volvo смята, че хибридните автомобили и превозните средства, ползващи водородни клетки, ще се наложат в дългосрочен план. „Просто е – собствениците на електрически коли трябва да планират твърде много. Това просто не е практично".

И Нилс Сьодал от автомобилния клуб NAF предупреждава, че преди Норвегия да забрани колите с двигатели с вътрешно горене, трябва да се случат много неща. „Трябва да бъдат построени още повече зарядни станции, особено за водородните превозни средства". Защото такива почти няма. В допълнение и батериите на електрическите коли трябва да станат по-добри и да позволяват изминаването на по-дълги разстояния. „Но все пак и тези неща се случват“, казва Сьодал. 

И наистина - батериите стават все по-мощни. Nissan обяви през есента, че следващото поколение на Leaf ще има пробег от 500 километра.

Важна предпоставка за успеха на прехода към щадящите околната среда превозни средства е запазването на данъчните предимства за собствениците на такива коли. Хората просто трябва да приемат, че държавата ще загуби част от приходите си, казва Сьодал.

И в националния транспортен план се препоръчва колите с малки или никакви емисии да бъдат данъчно стимулирани. Но правителството, което се състои от либерали и консерватори, вече планира да се откаже от това. „Четирите несоциалистически партии са единни, че данъчните предимства за коли с нулеви емисии трябва поетапно да бъдат намалявани след 2017 г.“, казва Николай Астръп, ръководител на транспортната комисия в парламента.

Засега се планира данъкът за автомобили да важи отново и за електрическите коли след 2018 г., а освобождаването от ДДС да бъде заменено с еднократна субсидия. Свободното придвижване по бус лентите вече е ограничено в някои градове. А дали собствениците на електрическите коли ще могат да продължат да паркират безплатно, ще трябва да решава всяка община. През пролетта на следващата година планът трябва да бъде вкаран за гласуване в парламента.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До азне замърсяват за себе си за другите не ги е грижа
4
6
 
27
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Тия са в друга цивилизация...не ги мислете ...
3
3
 
25
 
! Отговори
аз преди 7 години
Продават петрол на други страни но те не замърсявали.
2
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези ще се справят, защото мислят за години напред...Държави минали през комунизма още дълго ще кретат зад западноевропейците...
1
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това е страна, износител на петрол!