Ракетата на Безос за туристически полети до Космоса

New Glenn ще бъде задвижвана от седем основни двигателя
13 сеп 2016 19:56, Бойчо Попов
43
Ракетата на Безос за туристически полети до Космоса
снимка: Ройтерс

Основателят на Amazon Джеф Безос, който традиционно не издава стратегическите цели на своята компания Blue Origin, реши да промени курса и да представи гигантска ракета за полети в Космоса, съобщава MarketWatch.

Ракетата ще бъде кръстена на емблематичния астронавт Джон Глен и е достатъчно мощна, за да превозва хора, както и спътници в земната орбита.

Ракетата New Glenn ще бъде задвижвана от седем основни двигателя и ще е висока повече от 310 фута (94,5 метра). Ако тя лети до края на десетилетието, както е предвидено, Blue Origin може да застане наравно с конкуренцията от Space Exploration Technologies Corp., или SpaceX, основана и управлявана от друг милиардер - предприемач, Илон Мъск. 

Необичайно за своя стил, Безос коментира новата ракета в Twitter, изневерявайки на собственото си правило да не говори, докато не започне да бере плодовете от работата си. Безос съобщи, че ракетата е проектирана да започне извършването на космически полети за туристи.

Неотдавна главният изпълнителен директор и основател на Amazon Джеф Безос, който държи 18% от компанията, се изкачи на трето място в класацията на икономическото списание Forbes за най-богатите хора в света.

Списанието оценява състоянието му на 65,3 млрд. долара. По този начин той успява да измести от третото място инвеститора легенда Уорън Бъфет.

Пред Безос в класацията са основателят на Microsoft Бил Гейтс със 78 млрд. долара и основателят на модната компания Zara Амансио Ортега със 73,1 млрд. долара.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
4
 
! Отговори
до 2 от славянин преди 7 години
А тия снимки на НАСА от Марс и ''цялата вселена'' накрая ще се окажат правени в съответните компютърни студия като ''стъпването'' на Луната!
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 13Руския луноход как не е бил изпържен ?!
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои руски политици много обичат да разиграват следния сценарий: ще се съобразявате с нас, защото ще ви спрем поръчките за двигатели и ракетите ви ще останат без такива. Само че това са празни закани. Ако Русия действително предприеме подобно деяние, НПО Енергомаш ще се лиши от най-основния си партньор за поръчки и последиците биха били катастрофални за предприятието.
13
1
 
4
 
! Отговори
до 2 от славянин преди 7 години
През 2015 г. САЩ купи от Русия около 100 двигателя РД-180 и РД-181. Стойността на един такъв двигател се оценява на 10 млн. долара.Американците използват руски ракетни двигатели за ускорителните блокове, които се нуждаят от голяма мощност и надеждност при стартиране.Това, че американски компании купуват руски двигатели на фона на рязкото захлаждане в отношенията между двете страни стана повод за ожесточени спорове с САЩ. Против тези покупки се изказаха редица лица, сред които сенаторът на щата Аризона Джон Маккейн, както и директорът на компаниите Тесла и Спейс Екс Илон Мъск.Въпреки
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес дори имаше статия тук, в която се казва че на Луната в резултат на слънчевата радиация има страхотни електрически разряди, които дори образуват кратери. А пък американците се разхождаха по нея без да ги порази мълния. Ами като не знаят какво е лунна повърхност, как да ги удари разряд. Явно са били с гумени ***, най новата технология на Наса:-)
11
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На практика руското предприятие НПО Енергомаш е предоставило всичките права и цялата си документация по производството на "РД-180" на американците( Прат енд Уитни) и те съобразно условията на търга започват продукцията в руските производствени съоръжения, тъй като там се намира цялата налична техника.
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-мощната действаща в момента ракета "Делта IV - Хеви" е американско производство и работи изцяло с американски двигатели. Разработената наскоро ракета на харизматичния Илон Мъск "Фолкън 9", която извежда спътници в орбита и кораби до "Международната космическа станция", също е изцяло американска. Американска е и "Ню Шепърд" на Блу Ориджин. Единственото ракетно семейство в САЩ с руска следа е семейството на ракетите "Атлас".
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 2Я кажи кога последно руснаците пратиха дори парче руски метал извън околоземна орбита ?
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Илон Мъск мислеше така, ама ракетите му пукат като пуканки. Що му пречи гордостта да пита руснаците как го правят, да летят безаварийно. Не е срамно!
7
1
 
7
 
! Отговори
до 2 от славянин преди 7 години
РД-180 си е напълно руски и се произвежда от ОАО ''НПО Енергомаш''! Тия милиардери са като нашите новобогаташи - мислят си че като имат пари могат да се се занимават със всичко и да правят всичко без да си имат хал хабер от него! Този е поредният, който ще ни зарадва със пищни фойерверки на площадката с ракетите си!
6
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 2И Путин като забрани износа, ще се прави на друго място. И да знаем, че всички путинофили знаят за фалшивите снимки. Останалата 99.9% част от света не смята така но пък кои са те, кои са кремълките *** ?! Нъл тъй ?
5
1
 
4
 
! Отговори
Putin преди 7 години
#КосмосНаш ! Това го знае всеки. След референдума в астероидния пояс, това е факт !Въпросът е затворен. Сега ще построим мост до Юпитер и ще разположим С-400 за защита на руските територии !
4
3
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Рд 180 не е руски, но се прави там! И нищо не пречи на Путин да им забрани износа. Тогава американците по нищо няма да се различават от народът на Буркина Фасо, примерно. Вечно на Земята. А снимките от планетите са снимани в пустинята Невада с червен светлофилтър. Както и лунните снимки. Нация която неможе сама да изтреля астронавт не ми я хвали! Как преди 40 годино уж ходиха до Луната, а сега не могат?
3
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори индийците изпревариха руснаците в космоса. Китайците скоро ще се наредат в тройката на космическите сили.
2
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те Щатите са гола вода и затова пратиха снимки на всички планети в системата. Да не говорим за едни апарати на марс дето щъкат 10+ години. Освен това РД 180 не е вече руски. Документацията, патента и производството е собственост на американска фирма.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ракетата Сатурн беше съоръжена с 5 двигателя Ф-1 с тяга над 600 тона, за да вдигне 3000 тонната и тежина. А сега в щатите най-мощният двигател с който разполагат е РД-180 с тяга 390 тона. Явно с него мисли да ходи на Луната този милиардер. Обаче този двигател е Руски! Щатите са гола вода в Космоса.

Спонсорирани публикации