Българин с потенциал да стане Нобелов лауреат

Теньо Попминчев генерира лазери "джобен формат"
22 сеп 2016 21:52, Петя Славова
16
Българин с потенциал да стане Нобелов лауреат
Снимка: БНТ

Български учен е посочен в класацията на Нобелови лауреати, като един от десетте души в света с най-голям потенциал да направят големи открития в бъдеще. Това е Теньо Попминчев, той откри начин да генерира рентгенови лазери в "джобен формат", съобщава БНТ.

В класацията на Нобеловите лауреати излизат 10 млади учени, които вече са получили признание за постиженията си. Според списанието това са упорити хора, но и мечтатели, практици но и творци.

Българинът убеждава колегите си да променят съществуващата технология. И насочват инфрачервен лазер в камера с благороден газ под високо, а не под под ниско налягане. И чудото се случва - успяват да генерират кохерентни рентгенови вълни в лаборатория. Сега Теньо, заедно с брат си Димитър, смайват с ново, още по-неочаквано откритие. И отново с експеримент, който изглеждал невъзможен.

Решили да генерират хармонични вълни пропускайки UV лазер в хаоса на плазма. И сензационно успели да получат високоенергийна цветна дъга. Откритията им ще дадат мощен тласък в разработването на всякакви нанотехнологии. Да не говорим за приложенията им в медицината, където рентгеновите снимки ще имат резолюция до един атом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Раздаването на Нобелови награди отдавна е станало някакво политическо шоу. И там има интереси и там има нашите и вашите. Като се сетя, че на Обезян Презокеански му дадоха награда за мир. На Странски и Каишев да не би да им дадоха за фазообразуването при растежа на кристалите? На Кръстьо Кръстев за електромагнитния пулс?
9
0
 
1
 
! Отговори
rokoboko преди 7 години
Аз съм измислил инжектипляктор за перефундация на дългопофидни и хиброкрокотигърски абрени скарабадабърчета! Търся спонсор за произвидството му, впоследствие ще склоня и на нобелава награда!
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега познайте дали Империята на злото а.к.а Държавата на мира и демократичните ценности а.к.а. САЩ няма да им предложи дебели каймета зелена хартия и да ги затвори у некоя военна лаборатория, че там отдавна се мъчат с разерите като перспективно противоспътниково оръжие, ама не им се отдаваше много. Досега. Путин и руските разузнавателни служби да не спят, а да действат че кой превари - той завари.
7
0
 
17
 
! Отговори
DreamTheater преди 7 години
Много кадърни млади българи имат потенциала да станат нобелови лауреати.Голяма част от тях са високообразовани в известни университети по света. Дано скоро видим българин нобелист.
6
4
 
25
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Браво на момчетата от красивия подбалкански град Казанлък. Заедно със Стара Загора, Казанлък беше силно развит промишлен град през времето на социализма. Има си традициите в това отношение, които създават и сега предпоставки да се раждат и създават сега изявени в науката и техниката млади българи!
5
5
 
2
 
! Отговори
nestava za Terapia преди 7 години
чудото се случва - успяват да генерират кохерентни рентгенови вълни....demek vav vseka koordinata na gazovoto prostrtanstvo, lasernia kvant "udaril" coordinatata vazbujda valna s ednakva daljina kakto valnite vazbudenei vav vsi4ki ostanali coordinatai. samo deto to4kite na vazbujdane sa v haoti4no podrejdane i veroiatnostta te da se vava faza e mnogo malko. osven tova za radioterapiata e vajna energiata na fotonite i diagramata na razprostrtanenie. neviarvam da zapazi haraktera na lesernia lu4
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възпитаник е на учителят по физика Теодосий Теодосиев.
3
1
 
7
 
! Отговори
Рени преди 7 години
Ей тия им казах Валю Михов те ренгени сега... Абе къде са футболистите?
2
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво момчета! Желая ви много успехи и в бъдеще!
1
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво и успех във всички начинания!

Спонсорирани публикации