Пилотирани полети до Марс, не и преди 2050-а!

Роскосмос: Апарати могат да отидат, но живи същества – не
25 ное 2016 10:37, Петя Славова
20
Пилотирани полети до Марс, не и преди 2050-а!
Снимка: Reuters

Пилотирани полети до Марс ще бъдат възможни едва към 2050 г. при съвременното развитие на технологиите в ракетостроенето и усвояването на космоса, предаде ТАСС. Това заяви официалният представител на Роскосмос Игор Буренков в интервю за радио "Лайф Звук".

"Изследвания се извършват непрестанно в различни страни по света - каза той. - Възможни са нови открития, но днешното развитие на техниката навежда на мисълта, че ще можем да стигнем до Марс около 2050 г."

По думите му, погледнато от технологична гледна точка, до Марс могат да стигнат единствено космически апарати, докато същевременно живи същества са неспособни да извършат подобно пътешествие, погледнато от гледище на защитата им.

Именно със свързани със защитата въпроси в момента се занимават в Роскосмос съвместно с Международната космическа станция и Европейската космическа агенция (ЕКА) в рамките на мисията "ЕкзоМарс 2016".

Руско-европейската мисия "ЕкзоМарс 2016" бе изстреляна от космодрума Байконур с ракета-носител "Протон-М" на 14 март. В състава на мисията влязоха апаратът TGO (Trace Gas Orbiter) и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели".

Апаратите стигнаха до Червената планета през октомври. Орбитналният модул TGO, предназначен за изследване състава на атмосферата и разпределението на водния лед на марсианската повърхност, и "Скиапарели" успешно се разделиха на 16 октомври.

Връзката със спускаемия апарат бе прекъсната на 19 октомври, по време на спускането му към марсианската повърхност. На 22 октомври ЕКА официално потвърди, че "Скиапарели" се е разбил при кацането си на Марс.

Вторият етап от мисията "ЕкзоМарс" първоначално бе планиран за 2018 г., но впоследствие бе пренасрочен за 2020 г. За този стадий на проекта е предвидено отправяне на руска спускаема платформа и европейски марсоход към Червената планета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: МарспилотиРоскосмос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
само изключително глупав и технически неграмотен човек може да вярва ,че американците са ходили някъде по-далеч от близка земна орбита!Само едно нещо ще кажа "Коланът Ван Алън" който знае какво е знае,който не да проучи въпроса не да ръси врели некупили че краварите с няква теникиена кутия увита във алуминиево фолио са били отишли!И затва вече над 50 години не сме пращали хора там,елемнтарна пропаганда са тези лунни мисии плод на студената война!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До сър ПичукМа какав ник само имаш ?. по подходящо е "сър Пичок".
13
1
 
8
 
! Отговори
д-р Иванов преди 7 години
До сър ПичукТи май си съ наплющил с евроатлантически опиати преди обед още ...
12
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кисело е гроздето, казала лисицата и си тръгнала. Руснаците бесуват, че вече са светлинни години назад от американците в изследването на слънчевата система и дрънкат глупости. Те може и до 3000г. да не изпратят хора на Марс, само да информират индийците и китайците, че не е възможно, за НАСА може и да не си правят труда. Китай например в следващите 2 години има 2 планирани полета до Луната, руснаците само планират и отлагат срокове. Гола вода са, таксита.
11
5
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
Не само са стъпвали но са и въстановили и преобурудвали нацистка база от времето на Райха но не разпродтраняват информация защото е военна тайна.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КалимеровДа не би амвериканците да са пращали хора на Луната ?
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те на луната още не са стъпвали, на марс искат....
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз се надявам по рано да дойде "Марсиянската пролет" и най-после да бъдат свалени марсиянските диктарори и да има демокрация за "мирните" марсиянски жители.
7
11
 
7
 
! Отговори
Калимеров преди 7 години
Роскосмос сигурно са забелязали че апарати отдавна се разхождат по Марс и това че те не могат да пратят хора на Луната, не значи че американците не могат да пратят на Марс.
6
3
 
10
 
! Отговори
Марсоходников преди 7 години
До 2050 трябва да решим и още един въпрос-марсианците да престанат да пълнят соплата на апаратите ни с картофи.На този етап е огромен процента на 'пропаднали" апарати.Що се касае до марсоходчето Кюриосити, то снима това, което му позволят местните, а после дори на видими руини им казват скални образования.Ако някой много бърза - студиото в Бояна е готово с декора.Има и статисти за ролята на марсианци.Иначе Армстронг не му трябваше защита от радиацията, нали е братовчед на Супермен.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Осрахме прекрасната ни планета, сега да осерем и космоса- триумф на цивилизования homo sapiens
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е как бе, миналата седмица днес.бг написа, че 2030 година ще заселваме Марс.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лично на мен тези приказки за заселване на Марс са ми безкрайно елементарни. От какъв зор? Оакахме собствената си планета и ще ходим на някаква непригодна за живот? Не е ли по-просто и по-евтино да се грижим за планетата си? Май се превръщаме в онези извънземни от филмите, които изчерпвайки ресурсите на собствената си планета, завладяват чужда.
2
3
 
11
 
! Отговори
От 23-та стая преди 7 години
Не е вярно, хората отдавна могат да ходят на Марс, но само духовно, без телата си. Аз го правя често и не само до Марс.Виж, онзи от 24-та стая си мисли, че е Армстронг, ама той е луд! Честно, чух Докторът да казва на сестрата, че има параноидна шизофрения!
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защитата. Явно имат в предвид, радиационната защита. Ама американците как ходиха до Луната по анцузи. Явно защото са технически развита страна:-)

Спонсорирани публикации