Китай създава първия в света квантов компютър?

Китайската академия на науките оповести новината на сайта си
11 апр 2017 22:54, Анисия Иванова
110
Китай създава първия в света квантов компютър?
Архив: Reuters

Китайски учени в близките няколко години ще създадат първия в света квантов компютър, който по ключовите си характеристики ще превъзхожда всички авангардни съвременни суперкомпютри, предаде ТАСС. Това бе оповестено на сайта на Китайската академия на науките.

"Китайски специалисти вече са способни да контролират както едночастичното, така и квантовото състояние - заяви директорът на Китайската академия на науките Бай Чунлин. - Може да се каже, че преминаваме от етапа на наблюденията към този на модулациите. Квантовите телекомуникации и компютри ще ни позволят да направим революционен пробив."

По думите му, разликата в потенциала между най-новите китайски изчислителни апарати, подобни на "Тянхъ-2", и въпросната квантова разработка ще е огромна. До 2016 г. "Тянхъ-2" бе най-бързият компютър, разработен в Китай и способен да изпълнява 33,9 квадрилиона операции в секунда. Бай Чунли посочи, че ако на днешните суперкомпютри са нужни 100 години за решаването на свръхсложна задача, квантовият компютър ще може да се справи с нея за 0,01 секунди, пише БТА.

Квантовият компютър е сред най-обсъжданите теми в науката през последните няколко години. Това хипотетично устройство, което има допирни точки с компютърните науки и квантовата физика - най-сложния раздел от теоретичната физика, е сред най-перспективните направления в развитието на изчислителната техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: Китайквантов компютър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
IBM отдавна е китайски!
31
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците опитаха да направят квантов компютър но пак водка се получи.
30
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
IBM вече предоставят API (има го в github) с което всеки програмист напълно безплатно може да се свърже с 5QBit им квантов компютър. Същият отдавна е вързан в клауд и може да се ползва безплатно. За разлика от китай, IBM има отдавна опит и изследвания в тази област. Китайците изведнъж се пръкнаха без никаква история на изследвания. Очевидно е промишлен шпионаж.
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
IBM вече направиха 50 qbit квантов компютър. обещаха до няколко години а бъде пуснат на пазара.
28
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато ТАСС ви каже "Еди кой си до няколко години ще...", спокойно можете да си го преместите в другия джоб.
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...Бай Чунли посочи, че ако на днешните суперкомпютри са нужни 100 години за решаването на свръхсложна задача, квантовият компютър ще може да се справи с нея за 0,01 секунди,..."А бай ХУ.. от Банкя какво прави?Правилно- мести си го от единия в другия крачол ,чака да му дойде МАЙКАТА на нацията и с останалата политическа *** да продължат да се гаврят с народа!
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
D-Wave Systems дори вече продават квантови компютри, автора на статията моля да влезе в час....
25
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в Русия кога ?...мобилен тел, компютър ...или сигурно те са им секретни :)))Когато в САЩ през 60те сметачните машини бяха в супермаркетите то в СССР те бяха секретни а по магазините бяха със сметала...не че има какво толкова да се смята в техните магазини. :)))
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименМи щом знаеш разликата, научи и тази между хищниц и тревопасни; между количеството енергия, постъпващо в мозъка на даден бозайник, енвргия, придобита от смилането на месо, да еволюира по-добре, ако не пасе, а дъвче месо?
23
15
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 38 преди 7 години
Не знам, дали си даваш сметка, че НАТО е престъпна организация - справка Югославия 1999, Ирак - 2003, Либия, Сирия, Афганистан и др. Че технологично Русия изпревари натовците в много видове оръжия - хиперзвукови, крилати ракети, самолети, подводници, РЕБ. Че Т-14 Армата е с 6-8 години пред западните танкове (Абрамс, Леопард-2, Льоклерк, К-2). И увеличават дистанцията! Бачкат като луди и никой на Запад не може да разбере как РФ настигна САЩ с военен бюджет 1/10 от щатския."Нас разозлили!"
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
300 кюбитов квантов компютър може да моделира движението на всеки атом във вселената(което на практика означава да създаде вселена) , а много , много по-скромна машина може да разбие всички съществуващи днес неразбиваеми от стандартните компютри начини за криптиране на информация . Квантов компютър също така би могъл да моделира молекули , ДНК , атоми и какво ли още не , неща , с които съвременните суперкомпютри се справят изключително трудно и неточно
21
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам дали някой си дава сметка, във форума, де, че БГ е част от най-мощния и уникален съюз в историята на човечвството - ЕС и НАТО! И трябва да сме щастливи, без тях сме нищо!! Само армията на САЩ има над 2000!!! Дрона с ракети, картечници и т.н., Русия и Китай нямат толкова заедно! Да не говорим за разни лазерни, релсови идр. оръжия..
20
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 32Разликата между китайците и британците я знаем - вторите са жестоки завоеватели,грабители, колонизатори, убийци и са се обогатявали от кръвта и потта на другите. Докато китайците, след като с огромна флота (флагманският кораб е бил колкото 4 "Санта Марии"!) са стигнали до Африка, като са картографирали бреговете и островите на ЮИ Азия и са докладвали на Императорския съвет, решили да се изолират, а не да завладяват.
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 27Аз съм срещал няколко интелигентни българи. Ти не си между тях. Какви китайци си срещал - келнери в ресторанти? И такива не си виждал - китайците готвят, а наши момета са келнерки. Много мои близки ходиха до Китай. При ттова много свестни, умни хора - професори, ходили на конгреси или да четат лекции. Всеки се връщаше ошашавен от видяното, а те са виждали много! Един бе пътувал от Пекин до Ухан с влак със скорост 400 км/ч. Също като ***. Ние ставаме за лаjномети!
18
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Охо, не е важно кой е изобретил барута, а кой е РАЗБРАЛ потенциала на изобретението, който го е доразвил и монтирал на кораби, например, и завладял половината свят - британците. Огънят, вероятно, е добит за първи път в Африка.
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Квантовата технология работи в САЩ от години + много допълнения към нея. Китай пак е крал ,което означава че скоро САЩ ,ще издигнат света на следващата технологична ера - Квантовата. Там вече ще е стане забавно.
16
9
 
10
 
! Отговори
До Фейк нюз преди 7 години
Да бе! Когато в Европа е имало канибали, в Китай е имало култура, държавност, наука. Преде много столетия китайците са имали писменост, за разлика от траките, например. Изобретили са хартията, туша, фенера, сеизмографа, компаса, барута, ракетите, фойерверките. Измислили са картографията, архивите, ресторантите. Имали са велики мислители, моралисти, писатели. Дали са тласък на разни провинциални култури като японската, корейската. Освен квантовия компютър,първи ще направят термоядрена електростан
15
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако американците го направят и китайците успеят да го откраднат може. Аз лично не съм срещал интелигентен китац.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
принципите на работа на подобна машина са толкова диво безумни и толкова противоестествени на начина по който човешкият мозък възприема света , че ако китайците наистина реализират работещ , пълноценен квантов компютър това ще ги изстреля много пред всички останали страни в света .
13
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайците бачкат яко и по закона за придадената стойност печелят истински кинти, а краварите са станали печатари на зелени хартийки, но поне в печатането са непобедими, неоспорвани намбер оан.