Да пишем чрез мисълта си? Реалност – до две години!

"Facebook" разработва проект, който ще направи възможно това
Обновена: 20 апр 2017 16:40 | 20 апр 2017 15:08, Венцислава Вельова
41

Американската корпорация "Facebook" разработва методи, които позволяват хора да ползват компютри с мисълта си, без да прибягват до периферни устройства, съобщиха ТАСС и Франс прес.

Да пишеш, ползвайки единствено мисълта си, да слушаш посредством кожата си - това са някои от проектите за футуристични комуникации, които изглежда имат нещо общо с телепатията.

"Дали е възможно човек да пише единствено чрез мисълта си? Това изглежда нереално, но ще е възможно по-рано, отколкото се смяташе досега", заяви Реджина Дуган на ежегодна конференция, организирана от "Facebook" в Сан Хосе, Калифорния.

Тя представи проект, който цели да се четат мисли в мозъчна зона, в която се намира центърът на говора, и те да бъдат превърнати в послание, без да е нужно да се говори или да се ползва клавиатура.

"Facebook" е създала екип от над 60 учени и инженери, специализирали се в свързани с изкуствения интелект технологии. Целта е през следващите две години да бъде разработена система, която може чрез мисълта да запише на компютър 100 думи в минута, без да ползва каквито и да било елементи, имплантирани в човешкото тяло. Скоростта ще е 5 пъти по-голяма в сравнение с времето, което днес е необходимо за изписването им върху тактилния екран на смартфон.

В корпорацията разглеждат възможността с помощта на специални датчици да се следи активността на центрове на говора в мозъка, съхраняващи мълчание, и да се предава информацията на компютър.

Дуган увери, че "Facebook" не се стреми да създаде системи, които дешифрират случайни мисли на хората.

"Представете си, че сте направили много снимки, но само част от тях са публикувани. В такъв случай имате много мисли, но споделяте само някои от тях", поясни тя.

Дуган представи видеозапис, на който се вижда, че с мисълта си парализирана жена пише върху компютърен екран с помощта на специален имплант. По думите на сътрудничката на корпорацията, въпросната система позволява да се пишат 8 думи в минута.

Дуган освен това спомена за футуристичен проект за мълчалива комуникация, който позволява да се чува посредством кожата така, както човешкото ухо преобразува думите и звуците във вибрации и сигнали, предавани впоследствие на мозъка. Идеята е те да бъдат предадени директно, като се почувстват от кожата на ползвателя.

"Общата площ на човешката кожа е 2 кв.м, това е сложна система от нерви, които предават информация на мозъка", отбеляза Дуган. Тя сравни разработваната от корпорацията технология с ползването на брайловата азбука.

/БТА/


41
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Майсълта преди 3 дни
Мене ме има само ку става въпрос за Софри я! Иначе съм за ма на.
- Ние, крадците не щем да ни четат майсъла, че да не ни фанат.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това означава че ще може да се четат мисли. Това може да влезне в действие при криминалистиката. Без да те питат ще ти прочетат мислите в момента и ще разберат какво криеш.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
У нашенско няма да проработи масово! Няма мисъл!
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Целта естествено не е удобство, а светият граал- да следят мислите на хората. Защото това, което си мислиш невинаги е същото, което казваш след това. Естествено става въпрос за масов шпионаж и създаване на нови тактики за обществено манипулиране. А фейсбукърското овчо стадо ще им поднесе това на тепсия.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Facebook вече и мислите ще ни чете...Бягам надалече от тези шпиони
34
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 6 дни
Пророкувано от Саут Парк. На кой му трябват палци вече :)
33
0
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 6 дни
До Нов Световен Ред

Технологиите са нож с две остриета! Ножа се използва от хирурга, но и от касапина/убиеца! Проблемът не е в ножът/технологиите,явно!
32
0
 
1
 
! Отговори
до: 28 преди 6 дни
Ти статията не си прочел , ако беше прочел нямаше да се излагаш
31
0
 
14
 
! Отговори
Нов Световен Ред преди 6 дни
Не можем да лекуваме рак и спин, ОБАЧЕ стане ли въпрос да ви следим, заробваме и чипираме, тогава сме първи на хорото. Като се научим да четем мислите ви ще ни станете абсолютни роби. Ах, колко е хубаво да ви заблуждаваме, че технологиите работят за вас.
30
0
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 6 дни
А ще има ли филтър срещу спонтанни мисли с пожелания към майката на шефа или констатации относно ТТ данните или интелектуалния багаж на колежката?
29
1
 
6
 
! Отговори
ferdy преди 6 дни
Човечеството не успява да се справи с изваждането на тривиални жлъчни камъни, а вместо това реже и хвърля цялата жлъчка чрез операция, комуникация чрез кожата ще правим!!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А в турция НИКОГА
27
2
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 дни
Сегашната реалност у нас ,изобилие от бели листове.няма какво да задейства принтера.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 25
Искат да ти бръкнат в мислите за да ти втълпят, че трябва да отидеш и да гласуваш за Бойко Тиквата.


в момента в който могат да ти бъркат в тиквата, вече изобщо няма да си им нужен, защото ще те "изключат".
човека не е тялото, не е и мозъка ... човека е мисълта , а тя кореспондира и със съзнанието!
истината е, че искат да достигнат до съзнанието - то е ключа и към мисълта
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Искат да ти бръкнат в мислите за да ти втълпят, че трябва да отидеш и да гласуваш за Бойко Тиквата.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Интервюираща говори с кандидат за работа:
-Кажете една своя отрицателна черта.
-Винаги казвам на глас каквото мисля.
-Хм, мисля, че това е положителна черта.
-Дреме ми на х*я какво мислите.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Мисленето не е равно на език.

Не е равно на някой от говоримите езици, но е зависимо от "езика". Писмеността е нещо допълнително. Не мислете толкова ограничено за езиците. Те не са само познатите ни говорими езици.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 21
А полиция на мисълта кога ще има???
.

страхувай се от мисълта, страхувай се ...
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А полиция на мисълта кога ще има???
20
0
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 6 дни
На този етап от развитие на човечеството много малко хора имат хигиена и контрол над собствените си мисли и емоции! Да контрол над думите /облекло на мисли/ има повече хора! Та това с писането на мисли /четеца на мисли/ ще е огромно предизвикателство и е леко плашещо какво ще излезе, но пък може би пречистващо за обществото като цяло!