SpaceX пише история

Компанията на Мъск ползва една и съща ракета за трети път
4 дек 2018 10:37, Бойчо Попов
39
SpaceX пише история
снимка: Ройтерс

 Американската авиокосмическа компания SpaceX приключи в понеделник 19-ия си старт за годината, като при това изстреля рекордните 64 спътника в космоса. Компанията на Илон Мъск написа и история, след като за трети път пусна в действие една и съща ракета, предава Bloomberg.

Ракетата Falcon 9, наричана още "Booster", вече имаше зад гърба си успешни стартове през май и август. Повторното използване на ракети е специална характеристика на SpaceX и успехът на концепцията вече се счита за доказан.

Ракета Falcon 9 се издигна от военновъздушната база "Ванденберг" на централния бряг на Калифорния в около 10:34 часа местно време. Клиентът е Spaceflight Industries, базирана в Сиатъл компания, която организира старта от името на няколко свои клиента.

Мисията Spaceflight SSO-A: SmallSat Express включва 15 микросателита и 49 сателита от типа „кюбсат“ (малък изкуствен спътник, наносателит, пикосателит), конструиран съгласно стандарта CubeSat Design, за търговски и щатски организации, включително университети, стартъпи и средни училища, става ясно от прессъобщението. Полезните товари, които варират от технологични демонстрации и сателити за изображения до образователни проекти, са от 17 страни, включително САЩ, Бразилия, Индия и Южна Корея.

Първата степен на Falcon 9 бе летяла вече два пъти: през май 2018 г. и отново през август. SpaceX я приземи в понеделник на безекипажния кораб „Само прочетете инструкциите" в Тихия океан.

Успехът от понеделник поставя нов рекорд за SpaceX за броя на стартовете за една година след общо 18 през 2017 г. Ново изстрелване е планирано във вторник от Кейп Канаверал, Флорида.

Цялата новина вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: SpaceXилон мъскFalcon 9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 3 години другарят Рогозин тръбеше мантрата, че многократното използване на един и същ бустер е икономически необосновано защото за неговото връщане е необходимо голямо количество гориво което да бъде издигнато на орбита т.е. ракетата ще бъде необосновано тежка и това обезсмисля тази идея. Преди 3 месеца същият другар Рогозин заяви официално че Русия ще има повторно използвани бустери до няколко години. Получи се същото каквото се получи с шистовия газ и нефт и плюенето по него от Русия.
3
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пише история,само и единствено що се отнася за частна компания.Иначе през 2017 индийците изстреляха 104спътника !!!Рекорд!И то само с една ракета !!!Рекорд!
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на "руснаците" !!!
1
10
 
21
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 5 години
Дайте да построим и ние един български космодрум - Кейп Карабунар и да изстрелваме роми-заселници в космоса. Всичките на Сатурн да ги пратим! И да има чат-пат аварии няма да е болка голяма...

Спонсорирани публикации