AI предвижда усложненията от болести по-добре от лекари

Той е предвидил смъртта на пациенти с 95 на сто точност
10 юни 2023 20:05, Стела Стоянова
30
AI предвижда усложненията от болести по-добре от лекари
Снимка БГНЕС

Изкуственият интелект (ИИ) може да предвижда усложненията от различни заболявания по-успешно, отколкото лекарите, съобщава АФП, цитирана от БТА.  Възможностите на ИИ за образна диагностика вече са доказани. Изкуственият интелект показа, че е способен да издържи успешно изпитите, които полагат студентите по медицина. Сега ИИ демонстрира още една способност – да предвижда риска от смърт, от повторен прием в болница и възможни усложнения. Изследването на тази възможност на изкуствения интелект е публикувано в сп. „Нейчър“ .

Разработката е на екип от факултета по медицина на университета „Гросман“ в Ланген, Ню Йорк. Тестовете на софтуера са проведени с множество болници, с които работи учебното заведение, като целта е била да се предвиди регулярната употреба на ИИ в медицинската практика. Водещият автор на изследването Ерик Орман, който е неврохирург и инженер по информатика, обясни, че възможностите на ИИ да предвижда усложнения съществуват от дълго време, но досега не са използвани много в практиката, тъй като предполагат сериозна работа по събиране и форматиране на данните.

Според Орман „съществува нещо, което е общо за медицинската практика навсякъде по света и това е воденето на бележки от страна на лекарите на база това, което виждат. Лекарите разговарят с пациентите. Следователно нашата идея е да проучим дали можем да използваме тези бележки като източник на данни и да конструираме модели.“

Едно от основните предизвикателства пред софтуера е била интерпретацията на езика, използван от лекарите. Вариациите могат да бъдат големи в зависимост от специалностите, особено в съкращенията.

Тествана е и употребата на ИИ в реални условия. Анализирани са медицински доклади от болница в Манхатън, а впоследствие резултатите са сравнени с тези в болница в Бруклин. Лекарите са успели да установят множество случаи, в които предвижданията на софтуера са били точни.

Софтуерът NYUTron е идентифицирал 95 % от случаите на починали пациенти в партньорските болници и 80 на сто от тези, които са приети отново в болница по-малко от месец след изписване. Резултатите са по-точни от по-голямата част от лекарските прогнози и от информационните модели, които не са основани на ИИ.

Софтуерът е предвидил с точност 79 % от продължителността на болничния престой, 87 % от случаите, в които на пациентите е отказано покритие на болничните разходи от медицинската застраховка, и 89 % от случаите, в които пациентите са страдали от допълнителни патологии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Изкуствен интелект
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
do 23 преди 10 месеца
До Анонимен: Не само. Какво става като му заложиш невярна база от данни. Ами ако се занимава с медицина, може да те убие
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пълни глупости. Ефективността на AI зависи най-вече от компетентонстта на човека, който му поставя задачата.
22
2
 
2
 
! Отговори
Тогава преди 10 месеца
Изхвърлете тези мародери наречени лекари,кой им има доверие вече на диагнозите. ЧОВЕК ТРЯБВА ДА МИНЕ 5 КАБИНЕТА ТА ДА СЕ УВЕРИ ДАЛИ Е С ВЯРНАТА ДИАГНОЗА!ХУБАВО Е ИИ ДА ГИ МАХНЕ ТЕЗИ УБИЙЦИ И ДЕ СТАНЕ ЖИВОТА НИ ПО-ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ,ДА АМА НЕ!СЛЕД ГОДИНА ДВЕ ЩЕ ИМА ПАК ТОРМОЗ СЪС ВИРУС ИЗОБРЕТЕН ОТ ТЯХ ДА НЕ ИЗЛИЗАТЕ!ЛЕЧЕНИЕТО СЕ ПРЕВЪРНА В БИЗНЕС КОЙТО ИМА ПАРИ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЕКУВА КАЧЕСТВЕНО В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАЙ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ ,КОЙТО НЯМА ГО ПОРЯТ ПРЕЗ ГОДИНА ДВЕ И МУ СЪСИПВАТ ЖИВОТА,ЧЕ И ПЕНСИЯ НЕВЗИ
21
1
 
3
 
! Отговори
Така е преди 10 месеца
Защото ИИ още не се е научил да има надежда, вяра и любов. А те понякога помагат, ако лекаря ги има. Ако ще на 1 % от пациентите, но си заслужава.
20
2
 
0
 
! Отговори
Бог ИИ преди 10 месеца
Аз обичам ИИ, Аз вярвам на ИИ, Аз давам живота си за ИИ. ИИ = БОГ!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добро утро, ще си ползваме ИИ като интрумент за подобряване на живота
18
3
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 10 месеца
Всъщност нищо не изисква програмистите да разбират от медицина или каквото и да е друго, освен "изкуствен интелект", както е модно сега да се нарича статистическото машинно обучение чрез невронни мрежи. После просто претакат огромни масиви от данни през невронната мрежа, за да я "обучат". Тестовете очевидно показват, че се справя!
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глупости на търкалета! Много от приложенията са разработени от програмисти без медицински опит, които няма как да открият недостатъците в данните, или от медицински изследователи без математически умения, с помощта на които да компенсират тези слабости в софтуера и писането на съответния код.Замислете се защо Брюксел поиска Етикет "изкуствен интелект" от компаниите, използващи технологията!?
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредната добра новина. Браво!!!
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен (13) За твое съжаление има професии които никакъв ИИ не може да замести.Една от тези професии е моя квалификация. Така че някои ше гладувате а някои няма да гладуваМЕ!!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 11 - Тея с аоартаментите са баш онея, дето не биха разпознали пневмония на ренген, от излято кафе на салфетка.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 12 - Като изгони тях, ще изгони и такива като теб. Накрая ще има 500 човека, дето само ще си поръчват на машините, а останалите просто ще са умрели от глад...
12
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колкото по-бързо ИИ изгони плебса на улицата безработни толкова по-добре за всички. Хайде стига с тия новозабогатели плебеи дето задръстиха гръцкото море та чак френската Ривиера. Глад за вас нещастни балкански плаззмодии!!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И отделно компа няма нужда от 500м2 таен апартамент, НАЛИ?!?!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кака пита медицинския вибрaтор брои ли се за изкуствен интелект?
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че това изненада ли е?!Бг докторята не стават за нищо и без това. Колко пък да е трудно един комп да е по-умен от един тройкаджия в медицинския?!
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 4 - Ако го кажел на 1000 души това, ще увиснеш на някое дърво, ама живей си с фантазиите, че си някакво гей лордче.
7
0
 
5
 
! Отговори
НъРъБъ преди 10 месеца
Айде втора мъдра мисъл от мен, сори, но хапнах,пийнах, изключих интелекта...HW нема умре!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наши учени създадоха изкуствен интелект... Той веднага си събpaл багажа и напycнал България.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А, не! Урсула каза да не вярваме на изкуствен интелект.

Спонсорирани публикации