Huawei Watch GT 4 – за дамите, които търсят елегантен умен часовник за всеки ден

Новото устройство на технологичния гигант пристига в три различни варианта
Спонсорирано съдържание | 20 сеп 2023 16:33, Александър Попов
Huawei Watch GT 4 – за дамите, които търсят елегантен умен часовник за всеки ден

Трябва да призная, че отдавна чакам нов дамски модел умен часовник от Huawei, при това подходящ за дами с по-тънка китка, към които повечето производители на такива устройства почти не се прицелват. Е, желанието ми най-сетне се изпълни и трябва да кажа, че часовникът определено е впечатляващ – не само с визията си, но и с възможностите, които предлага.

Първо за личните ми критерии – да е с каишка, която може да се скъсява значително, и да не е прекалено голям, защото просто не стои добре на ръката ми. В това отношение 41-милиметровата версия на Huawei Watch GT 4 изпълни всичките ми изисквания. Часовникът, който беше представен на 14 септември в Барселона, е част от новата серия дамски и мъжки предложения на технологичния гигант. В случая имах шанс да тествам един от трите дамски варианта – Silver, с метална верижка, съчетаваща сребристи и златисти елементи. Отвъд това, потребителите могат да избират и между две други опции – класическа златиста миланска плетка и бяла кожена каишка.

Първото ми впечатление от Silver модела беше, че съчетанието между двата метала позволява часовникът да се носи както със сребърни, така и със златни аксесоари, без да се натрапва излишно, като същевременно изглежда изключително елегантно. Премахването и добавянето на сегментите от каишката се случва много бързо, с механизъм, за който не са нужни допълнителни умения, нито прекалени усилия.

 

Huawei определено се е справила добре с дизайна – едновременно модерен, тънък, деликатен модел, който има златист корпус и е особено подходящ за дами, които държат на стила. В това отношение единствената ми забележка е, че не е включена и по-спортна каишка, предвид множеството спортни режими, които поддържа часовникът. Каишката на Silver модела е направена от стомана, като редува сребристи и златисти елементи, създадени чрез сложен процес на ръчна изработка с над 17 процедури, изискващ особена прецизност и внимание към детайла.

Часовникът има 1,32-инчов AMOLED дисплей с 351 ppi и резолюция 466 x 466. Huawei предлага избор от 12 нови уникални дизайна на циферблата, но потребителите могат да се спрат на някой от над 10 хил. циферблата, създадени от компанията или от трети страни. Всички те са достъпни в Huawei Watch Face Store и позволяват по-голяма персонализация на часовника. Тук е моментът да споменем, че се поддържа и Always On Display. Самите циферблати могат да бъдат моделирани така, че да са максимално удобни на потребителите – отделните елементи в тях могат да бъдат размествани или замествани от други. За мен например е по-важно да виждам броя крачки, които съм направила през деня, отколкото какъв е пулсът ми в конкретния момент. Разбира се, при всеки потребител е различно, така че изборът е личен.

Софтуерни възможности

Както предходните модели на Huawei, и този се свързва с мобилното приложение Huawei Health, където потребителите могат да получават по-подробна информация за показателите, които следи устройството.

От Huawei този път са добавили нов ринг с активности, който включва три елемента, показвани на дисплея – броят на изгорените калории през деня, продължителност на тренировката и време, прекарано в активни занимания. Когато се заседите, часовникът напомня, че е време да станете и да се раздвижите, включително през деня пуска известия, че не са изпълнени целите, заложени в ригна с активности. Тези известия могат да бъдат спрени, но са добър вариант за насърчаване на по-активния начин на живот. Технологичният гигант е решил да предложи и друга система, с която да мотивира потребителите – нови предизвикателства и виртуални медали за лични спортни постижения.

Говорейки за спорт, високата яркост на дисплея е много добро решение, ако тренирате на открито, защото всичко на екрана се вижда чудесно. Батерията е 323 mAh, което предполага около 7 дни обичайна работа на часовника. При ежедневни по-продължителни тренировки, ползване на Always-On Display функцията и по-често проследяване на различни показатели, животът на батерията очаквано е с два дни до три дни по-кратък.

Новото при следенето на здравните показатели е актуализираният алгоритъм TruSeen 5.5+ за проследяване на пулса, който е по-прецизен и прави по-внимателни измервания, включително по време на тренировка, като залага на подобрени функции с изкуствен интелект. Включени са и добре познати функции за проследяване на наситеността на кръвта с кислород, нива на стрес, качество на съня.

Технологията TruSleep 3.0, която следи съня, е по-точна от своя предшественик. По-интересното тук е, че не само следи продължителността на съня, качеството му, структурата на съня и други чрез анализиране на редица параметри, а може да отчете и как диша потребителят докато спи. Функцията трябва да бъде включена допълнително, но може да е добър вариант за откриване на сигнали за сънна апнея, които да насочат потребителите да потърсят лекарска помощ в случай на нарушения.

Специално за дамите е предвидена функция за проследяване на менструалния цикъл, включително може да определи датата на овулация, като следи няколко ключови показателя: пулс по време на сън, температура на тялото, дишане и други.

Huawei Watch GT 4 е изключително добра опция за жени, които търсят едновременно елегантно устройство и повече софтуерни възможности. Часовникът може да се ползва и в дни, в които се налага дамите да са по-елегантни, но и в моментите за спорт и отдих. Истината е, че Huawei се е справила добре с нелеката задача да направи красиво, издръжливо и полезно устройство, което да се отличава на един пазар, на който предложенията стават все повече.


Спонсорирани публикации