Големите очаквания към телеком мрежите – повече свързаност и устойчивост

Спонсорирано съдържание | Обновена: 5 апр 2024 17:51 | 5 апр 2024 16:02, Александър Попов
Големите очаквания към телеком мрежите – повече свързаност и устойчивост
Снимка: Envato

Големите надежди на съвременното общество днес се случват изцяло в сферата на дигиталното. Говорим за дигитална трансформация, дигитално общество, нарастващи потребителски очаквания и всичко това на фона на ограничени ресурси и все по-голяма необходимост от устойчиво и отговорно управление.

В този бъдещ сценарий телеком индустрията ще има ключова роля, а мобилната мрежа ще бъде много повече от предпоставка за свързаност. Тя ще бъде основа за развитие на дигиталните технологии.

Какво обаче трябва да направи мрежата, за да покрие тези очаквания? Като за начало – да отговори на все по-големия обем трафик, да осигури свързаност за повече хора, да гарантира сигурността. И не на последно място, да използва ресурсите умно и отговорно.

Какво прави един от българските телекоми в изброените посоки? Коментират от Yettel, които през март тази година получиха седмия поред сертификат Best in Test за най-добра мрежа.

Безпрецедентен ръст на трафика

През 2023 г. телекомът отчита безпрецедентен ръст от 90% на трафика на мрежата спрямо 2022 г. – показателно за степента на потребление на мобилните услуги и честотата, с която потребителите ползват мобилната мрежа.

„При планирането на мрежата правим предвиждания за броя абонати и какво ще потребяват. Така реално прогнозираме обема трафик, който мрежата трябва да може да понесе. На тази база всяка година правим разширение в различните области, за да запазим качеството на услугата непроменено на фона на почти двойно нарасналия трафик спрямо предходната година“, обяснява Гергана Дерменджиева, мениджър „Стратегическо планиране на мрежата“ в телекома.

Гергана Дерменджиева

Постигането на баланса между инвестиции, качество и капацитет е едно от най-големите предизвикателства пред телекомите. Затова и седмият поред сертификат Best in Test за най-добра мобилна мрежа, който Yettel получи от umlaut, е наистина важна оценка.

Световната независима организация измерва мобилните мрежи по цял свят. За да гарантира максимално безпристрастна и справедлива оценка, прави над 129 милиона измервания и събира данни за реално използваните услуги от над 15 000 независими крайни потребители на трите мобилни оператора у нас за период от 24 седмици (31 юли 2023 – 14 януари 2024).

Резултатът от сравнителния анализ показва, че мрежата на Yettel не само постига най-добър общ резултат, но е №1 и в четири други ключови подкатегории – надеждност, покритие, глас и времезакъснение. В основата на тези резултати стоят добро планиране и непрекъснати подобрения. Само през 2023 г. компанията инвестира в подобрения на мрежата на близо 3000 места, като допълнително изгражда и десетки нови базови станции.

5G навсякъде, за всички и по всяко време

През 2023 г. 5G покритието на мрежата на Yettel е било над 70%. Целта на оператора обаче е още по-амбициозна – да направи 5G връзката достъпна за 85% от населението на България до края на 2026 г. Това е пряко свързано с амбицията на телекома да осигури дигитално приобщаване и неограничен достъп до цифровите технологии и ресурси на колкото се може повече хора.

По-голямата свързаност обаче носи със себе си и по-големи рискове. Затова от компанията инвестират и в изграждането на защита за мрежата в съответствие с препоръките и насоките от Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност и GSM Асоциацията. Така мобилният оператор гарантира, че клиентите му ще имат достъп до най-надеждната, но и най-сигурна 5G мрежа.

Новите спектри – стъпка по-близо до клиента

5G мрежите в България оперират  в честотните диапазони около 700 MHz и 3500 MHz. В края на миналата  година Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) взе решение за предоставяне за ползване на радиочестотния спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz на телекомите у нас. Ниските честоти имат по-широка зона на покритие, тъй като една базова станция може да покрие по-голяма територия. Това не само подпомага по-добрата свързаност в слабо населените райони, но има и потенциала да нареди България сред вoдeщитe страни в глoбaлeн мaщaб пo 5G oбxвaт.

„Честотите, които бяха освободени и не бяха предназначени за граждански нужди преди това, са много важна предпоставка за разширяване на мрежата, тъй като характеристиките им предполагат по-голямо разпространение и подобряват покритието на услугите“, казва Богдан Динев, директор „Техническа стратегия и инженеринг“ в Yettel. Това е важна предпоставка за развитие на по-труднодостъпните райони на страната, тъй като над ⅔ от България са хълмист или планински терен с разпръснати много малки населени места.

Богдан Динев

„При нас има много малки населени места, които, събрани заедно, са немалка част от населението. За да стигнеш до тях обаче и да построиш станция, изисква наличието на съществуваща инфраструктура – електрическа енергия, оптична мрежа и т.н. Това, което би помогнало, за да стигнем до клиентите в тези региони, са именно тези честоти, които бяха освободени и които започнахме да ползваме в края на миналата година“, обяснява той.

Устойчив достъп и зелена енергия

Устойчивият достъп до интернет чрез подобряване и разширяване на съществуващата инфраструктура е една от важните цели на телеком индустрията. Към нея обаче се добавя и все по-неотложната нужда това да се случва по устойчив начин.

Мрежовата структура има най-голям принос за потреблението на енергия, затова колкото повече нараства трафикът, толкова по-важно става доколко умно и ефективно използваме ресурсите. Миналата година Yettel направи стратегическа крачка в тази посока, като подписа 10-годишен договор с Електрохолд за доставка на зелена енергия от възобновяеми източници.

„Новите технологии не са самоцелни. Винаги започваме от голямата цел – цифровото общество и какво можем да направим за него. Клиентите днес търсят свобода и възможност да използват планове с неограничени обеми от данни. Това от своя страна изисква разширения, за да отговорим на нарастващия трафик и да запазим качеството на световно ниво. Предполага обаче и да осигурим зелена енергия, така че да постигнем всичко това по устойчив и отговорен начин“, обяснява Богдан Динев.

Днес 86% от потреблението на мрежата на компанията се осигуряват от 220 хиляди соларни панела, част от най-големия към момента фотоволтаичен парк във Верила планина. Благодарение на сделката годишно ще се спестяват над 33 тона въглеродни емисии, равняващи се на емисиите на 6450 домакинства за година. Очакванията са да се намалят и емисиите от обхват 1 и 2 с 60%, а на тези от обхват 3 – с 32% годишно.


Още от Наука
Вселената продължава да расте, но с леко забавяне