„Господарите” срещу „Господари на ефира”

Оригиналът се завръща по bTV, марката държи Нова телевизия
Обновена: 1 сеп 2012 16:43 | 1 сеп 2012 14:30,
138
„Господарите”  срещу  „Господари на ефира”
Водещи на италианския формат Striscia la Notizia. Снимка: bTV

След като Нова телевизия официално обяви, че предаването „Господари на ефира” стартира на 10 септември, от bTV пък съобщиха, че оригиналът на формата се завръща в каналите на bTV Media Group

Българската версия на италианското шоу ще носи името „Господарите”.

Собственикът на bTV Media Group – Central European Media Enterprises (CME) - придоби ексклузивни права върху италианския формат Striscia la Notizia за територията на няколко държави, между които е и България, за период от 3 години, съобщиха от телевизията.

„Единствено bTV Media Group има правото да продуцира и излъчва формата Striscia la Notizia в България. В същото време Нова телевизия рекламира излъчването на „десети сезон” на шоуто „Господари на ефира” - предаване, създавано до момента като българската версия на Striscia la Notizia. Рекламните послания на Нова ТВ са подвеждащи за аудиторията и създават опасения за възможно неправомерно използване на елементи от италианския формат в шоуто по Нова ТВ”, коментира Анна Горанова, директор „Правен отдел”, bTV Media Group.

Снощи bTV Media Group предприе действие, с което да защити правата си върху формата Striscia la Notizia, като излъчи в ефира на bTV Comedy епизод от предаването „Господарите”. Тази стъпка беше предприета единствено с цел защита на правата на bTV Media Group, вследствие на което епизодът е без претенции за покриване на художествени стандарти, се посочва още в съобщение до медиите.

„Обръщаме внимание на Нова телевизия, че би било крайно неуместно, особено от страна на телевизионен оператор с национално покритие, да рекламира излъчването на предаване, което има претенцията да се бори с неправдата, а в същото време нарушава права върху чужда интелектуална собственост”, коментира Апостол Пенчев, директор „Телевизионни програми”, bTV Media Group.

Продуцент на „Господарите” е bTV Studios. В своите разследвания и репортажи „Господарите” ще спазва добрата практика за отразяване на позицията на всяка от засегнатите страни, за разлика от някои издания на излъчваното до скоро предаване по формата, посочват още от телевизията.

По-късно от Нова телевизия излязоха с позиция, в която се посочва, че марката "Господари на ефира" от самото раждане на предаването е валидно регистрирана на името на продуцента - Global Vision, от който Нова ТВ придобива правата върху бранда.

„В тази връзка, Нова ТВ и продуцентът на "Господари на ефира" – Джуди Халваджиян, смятат обвиненията на BTV Mеdia Group за напълно неоснователни и провокирани единствено от притесненията им, че любимото на всички на зрители предаване се завръща в ефира на Нова ТВ от 10 септември”, се посочва в съобщението.

От телевизията припомнят, че още на 17-ти юни, когато бе обявено завръщането на "Господари на ефира" по Нова, продуцентите и медията поясниха, че през новия сезон предаването няма да бъде по лиценз на италианското Striscia La Notizia.

„През всичките 10 години, предаването създава и развива своя облик - освен собствено заглавие,  напълно различно от това на италианското шоу, то предлага на зрителите различни рубрики и собствени характеристики и елементи, които оформиха уникалния му облик, значително различен от италианското Striscia La Notizia”, посочват още от Нова телевизия.

През април тази година bTV свали от екрана "Господари на ефира" след скандал и поредица от пресконференции с продуцентите от Global Vision.

bTV заведе дело срещу Магърдич Халваджиян, който обвини телевизията в цензура. Телевизията дори прекрати договора му като жури в предаването „България търси талант”.

"След десетдневно изчакване на писмено съгласие от страна на Global Vision bTV да оповести договорите за предаванията „Господари на ефира” и „Пълна лудница”, телевизията прекратява публичната дискусия по частния търговски спор между двете страни.

Оттук нататък спорът ще бъде решен по съдебен път, като екипът на медията ще заведе дело срещу продуцентите, за да защити доброто си име от техните клеветнически твърдения и абсурдни обвинения в цензура", декларираха тогава от bTV.

След скандалите продуцентите на "Господари на ефира" сключиха договор с Нова телевизия.

Информацията е актуализирана в 16.20 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бтв са бездарни ,слаби и неконкурентно способни все повече.С "новото" си предаване Господарите минаха всяка морална и човещка граница!Много сте Жалки
117
0
 
15
 
! Отговори
Даниел преди 11 години
Аз ще продължа да си гледам старото и любимо - Господари на ефира ! А "оригиналът" да върви по дяволите , както и самата *** ТВ !
116
0
 
29
 
! Отговори
печен преди 11 години
Тия бТВ да вземат да се гръмнат. Кога са го излъчили това Господарите, че нещо не го видях, май ви е срам да го показвате в гледаемо време :) Някой все им виновен бил, като сте толкова велики, да ви видим кой ще ви гледа *** копие, пък било то и по лиценз :)
115
0
 
8
 
! Отговори
.... преди 11 години
До Ла кои те пита ако искаш ги гледаи
114
0
 
6
 
! Отговори
.... преди 11 години
До хммти си много зле бе-на всички канали са силно рекламите селянииин аман от такива като теб!!!
113
8
 
4
 
! Отговори
Л преди 11 години
Лайнарите на ефира.....с удоволствие няма да ги гледам тия разлигавени сеирджии !
112
1
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
извадки от старите "хватки " - " ДОООБРЕ " :)))
111
2
 
35
 
! Отговори
IVo_1 преди 11 години
направо да вземат да им отнемат лиценза на БТВ
110
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
с новините си бтв насаждат страх и несигурност. Целта е създаване на злобни и завистливи хора болни от депресии. Не гледайте бтв не гледайте въобще телевизия ... разхождайте се в планината и покрай морето и ще бъдете здрави и щастливи.
109
0
 
27
 
! Отговори
gtf преди 11 години
босфор тв и добро име пфффф
108
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
djungalska televizia e btv
107
0
 
26
 
! Отговори
Халваджията преди 11 години
bosfotTV да го ду**т
106
0
 
57
 
! Отговори
IVo_1 преди 11 години
Босфор ТВ не гледам вече от половин година и съм много щастлив. Новините им, предаванията им, всичко е супер депресантско и крадено. Ако искате сутрин да се събуждате с наистина качествен сутрешен блок гледайте БНТ1.Ако искате да гледате качествена телевизия ЗА НИЩО А СВЕТА НЕ ПУСКАЙТЕ БТВ
105
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 112 от Българин 3000000 GLEDAT BTV ZA VASE SIJALENIE
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ZA EDNI LIFTOVE DIGNAHTE TOLKOVA GOLQM TSIRK A ZA POSKIPVANETO MILCITE KATO..... NO STEVI STANE TQSNO OKOLO VRATA OBACE STE E KISNO TAKA VI SE PADA STE OTVORITE OCI I VIE EDIN DEN SE VIDETE I PO DALEKO OT NOSA SI OBACE TSENATA STE E MNOGO SKIPA
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GORIVATA POSKIPVAT TOKA PAK SE GO VDIGNAT A VIE S PO 2000 EVRA ZAPLATI SAMO TV GLEDATE A NIE BQGAME PO CUJBINITE S PO 5 VISI OBRAZOVANIQ HORA SME A VIE S OSNOVNO STRE MILIONERI EGATI DIRJAVATA
102
1
 
9
 
! Отговори
роко преди 11 години
Striscia la Notizia певедено не е Господари на ефира , правете си чалга предаването в бтв да видиме какви Striscia la Notizia ще ги "докарате". и до 112 собствен , а не сопствен!
101
1
 
7
 
! Отговори
ЯЗЬКА преди 11 години
НА НА ТЬПАНАРИТЕ СА ОСТАНАЛИ ТУК НА ВСЕКИ ЬГАЛ ИМА ТВ ОБИКНОВЕНО Е НА БТВ
100
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НОВА ТВ Е С 10 ГОДИНИ ЗАД БТВ НАЦИОНАЛНИ ТВ СЕ ИЗЛЬЧВАТ СВОБОДНО ПО СВЕТА НАЗЕМНО ЧРЕЗ САТЕЛИТ ТАКА ЧЕ НАШИТЕ НАЦ, ТЕЛ КОЛКО СА НАЦ ВИЩЕ ИМ ПОКРИТИЕТО
99
10
 
4
 
! Отговори
До Българин преди 11 години
Това какво си направил ти-ОК.Но да обиждаш други които не са го направили е просташко!Всеки има право на свой сопствен избор!*** поведение е твоето.