Легендарният Лари Кинг: Аз съм евреин. Аз съм суперевреин!

Най-големият страх на ортодоксалните евреи в САЩ - асимилацията
Обновена: 7 фев 2014 08:13 | 6 фев 2014 21:14, Елка Василева
215
Легендарният Лари Кинг: Аз съм евреин. Аз съм суперевреин!
Лари Кинг. Снимка: Reuters

Авторитетният американски телевизионен и радио водещ Лари Кинг нарича себе си „суперевреин“. Той даде интервю за първия международен еврейски телевизионен канал Jewish News One (JN1), в което разказва за живота си, споделя мисли за евреите в Америка и проблемите пред Израел, съобщи Mignews.com.

Лари Кинг, чието рождено име е Лорънс Зайгър, е роден в Бруклин в семейството на ортодоксални евреи, имигрирали от Европа. Затова той е израснал с еврейските ценности.

„Ако говорим за влиянието на еврейската култура върху мен, аз съм празнувал Бар Мицва. Не мога да кажа, че това беше нещо грандиозно, но обредът се проведе в синагогата, спомня си водещият. - Макар че сега не бих нарекъл себе си особено религиозен човек. При това аз съм най-истински евреин: обичам еврейската кухня, еврейската култура, еврейския хумор. Харесва ми да бъда евреин. Импонира ми, че евреите придават огромно значение на образованието и семейството. Споделям тези ценности. Те са неотменна част от моята личност. Затова може да се каже, че аз съм суперевреин“.

Лари Кинг споделя, че не е бил много ученолюбив в колежа, но това не му е попречило да постигне успех. Според него в медийния бизнес му е помогнало неговото еврейско наследство.

„Мисля, че това, че съм евреин, се е отразило на моите навици в комуникацията. Евреите умеят много добре да говорят. Те също така великолепно се шегуват, отбеляза  прочутият водещ. - Струва ми се, че това е заложено в ДНК на всеки евреин – да си експресивен и да говориш много. Рядко ще срещнеш срамежлив евреин. Аз не познавам нито един скромен евреин“.

Както е известно, мнозина са евреите, дали началото на киноиндустрията в Лос Анджелис – това, което днес се нарича Холивуд. Лари Кинг обяснява това с факта, че в началото на 20 век за евреите е било трудно да се реализират в други отрасли.

„След пристигането си в САЩ евреите са се заселвали предимно в Ню Йорк. Те обаче не можели да учат за юристи или да започнат работа в банка или петролна компания. Затова е трябвало да се реализират в друга сфера. Точно евреи от Ню Йорк са изобретили системата Vitaphone, с която се синхронизират кадрите с музикалния съпровод. Киното се е появило благодарение на изобретенията на евреи. А Холивуд, може да се каже, е изобретен от Самюъл Голдуин и Луис Майер“, цитира исторически факти Лари Кинг.

Той е убеден, че в днешни дни в банковата сфера и може би в петролния бизнес работят много евреи. „Но в онези години евреите са спомогнали за разцвета на американското кино – това, което днес наричаме Холивуд. Днес там се снима различно кино, но еврейската култура продължава да е много важна“, каза водещият.

Говорейки за бъдещето на евреите в Америка, Кинг отбеляза, че проблеми има, но те са решими. „Най-големият страх на съвременните ортодоксални евреи в САЩ е асимилацията, особено когато става дума за т.нар. смесени бракове. Те се боят, че няма да успеят да съхранят еврейското си самосъзнание“, смята той.

Лари Кинг се жени за мормонка. „Тъй като аз нямам никакви религиозни убеждения, съпругата ми настоя да възпитаваме двамата ни синове в духа на мормонството и мормонските ценности“. Според него „между евреите и мормоните има много общи неща. Главното, което ги обединява, е огромното значение, което придават на семейните ценности, макар че имат различни религиозни ритуали. Синовете ми например ходят на училище и църква за мормони, но си остават евреи: те обичат еврейската кухня и почитат еврейската култура. Затова ние никъде не изчезваме“, сподели още той.

Лари Кинг много обича Обетованата земя. Близкоизточният конфликт го вълнува. Това, което Кинг знае със сигурност, е, че няма да приеме насилието в каквото и да е форма.

„Стигнал съм до извода, че между евреите и палестинците има много връзки. Аз съм против борбата и насилието. За мен е непоносима мисълта, че те постоянно враждуват помежду си. Имам много топло отношение към Израел, но по никакъв начин не подкрепям военните действия. Мразя, когато едни хора убиват други хора. Струва ми се, че това е най-нелепият начин за разрешаване на конфликти. Няма никакъв смисъл във войните. Едни хора убиват други хора, всички тези терористи камикадзета или хора, възпитани да мразят – не мога да приема това. Веднъж Бил Клинтън ми каза, че ситуацията в Близкия изток е практически неразрешима, та тук е замесен религиозният фактор, при това става дума за земя. Борбата се води за територии. Всичко това е потискащо“, признава Лари Кинг.

През цялата си дълга и успешна кариера Лари Кинг нито веднъж не е бил жертва на антисемитизма. И е благодарен за това на съдбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
141 французи и англичани са клали 1000 години така че споко какво значат някакви си 60 години за историята
104
2
 
13
 
! Отговори
weiss преди 10 години
Да спориш с *** е като да се бориш с прасе: накрая и двамата сте целите в кал, но на прасето това му харесва! Неизвестен автор :-)
103
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СПОРЕД ЕВРЕЙСКАТА РЕЛИГИЯ,ЕВРЕЙТЕ СА БОГОИЗБРАН НАРОД,А ДАЖЕ ЧЕ СА БОГОВЕ'КАТО ТЯХНИЯ МОИСЕЙ..ТОВА Е ДОБРЕ ЗА САМЧУСТВИЕ ,НО НЕ ЗА СМЕТКА НА ДРУГИТЕ ДА ГИ СМЯТАТ ХА ГОЙ/ЖИВИТНО/.КАТО ЕТНОС ТЕСА НАЙ ОБРАЗОВАНИТЕ В СВЕТА.МНОГО ЛАУРЕАТИ НА НОБЕЛ СА ЕВРЕИ.,СЪЩО БАНКЕРИ,МНАДЖЕРИ'ЦИГУЛАРИ,ШАХМАТИТСТИ.НО В ИЗКУСТВОТО НЯМАТ СВЕТОВНИ ПОСТИЖЕНИЯ..ИЗРАЕЛ ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ НА ДРУГО МЯСТО.ТЕ НЯМАТ ДА ИМАТ СПОКОИСТВИЕ ,АКО НЕ СЕ РАЗБЕРАТ С АРАБИТЕ ИСЛЯМИСТИ.АКО ЗАПОЧНЕ СВЕТОВНА ВОИЙНА/ДАНО ДА НЕ ЗАПОЧНЕ/ТЯ ЩЕ
102
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В следствие на кръвосмесителните бракове, разрешени от религията" (Талмуда), еврейският народ се е изродил и представлява сбор от *** (генетически увредени хора). Те биват три вида: полово извратени, с психически заболявания и с вродени дефекти. Най-злокачествените *** са тези, при които трите вида увреждания се съчетават. - проф. Григорий Климов
101
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евреите не са народ или нация, това е секта на потомствени ***, която преди 4000 години била изгонена от халдейския град Ур. Очевидно евреите са били първата организация от ***. Те били и първата масонска организация в света... - проф. Григорий Климов, социолог и дипломат, живеещ в САЩ.
100
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виктор Юго:"Към евреите се отнасят с отвращение. Но трябва да се признае, че те действително са отвратителни. Тях ги презират, защото са достойни за презрение."Евреите в целия свят разрушават патриотизма и здравите основи на държавата - княз Мобучум Окума, японски учен и военен от XIX в....Ако някъде в страната има нещо нередно (разбирай престъпление) там положително ще намерите евреи...- Хенри Форд
99
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мормоните са опасна секта. аз лично не сам против достоините и правидните и честни евреи а срещу хишниците между тях които считат че като божии народ светат пренадлежи само на тях и могат да го малтретират и грабят да го управлиават дори по престапен начин всички хора са творение на бога не само евреите
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волтер: "Тази малка нация не скрива своята ненавист към всички останали народи. Нейните представители са винаги жадни за чуждите богатства, подли при несполука и нахални при сполука."Мария Терезия, австрийска императрица, 18 в.:"Аз не познавам по-страшна чума за държавата от еврейското племе."Гьоте:"Те имат вяра, която благославя ограбването на чужденците."Бисмарк:"Натиснете само един евреин и от всички страни ще чуете вик."Атеизмът (безбожието) е чифутска болест - Достоевски
97
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евреите имат ум само за зло, но да правят добро не умеят. - пророк Йеремия"Те презират всичко, което е свято за нас и правят онова, което предизвиква отвращение у нас." - Тацит, римски историк, - в. сл. Хр.Евреите се явяват заразена от чума, прокажена и опасна раса, която заслужава изкореняване още от деня на раждането.Джордано Бруно, италиански астроном, учен и философ, 16 в.
96
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,,Ако се намери някой който да прати 50-ет от най влиятелните евреи в затвора,или в лудницата където им е мястото ,веднага по света ще престанат воините,ще настъпи хилядолетен мир ,ще има разбирателство между народите справедливост за хората и благоденствие "" Цитат от книгата Интернационалните евреи "' на големия индустриалец Хенри Форд
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До *** 131 : Кой чел - чел, кой разбрал - разбрал !
94
4
 
5
 
! Отговори
weiss преди 10 години
До 128Всички злини на света идват изключително от необятната човешка глупост.
93
2
 
3
 
! Отговори
weiss преди 10 години
Интервюто е интересно, с успял човек, който съвместява атеизма на съвременна интелигентна, образована личност с "верността към племето", с историческото, културното наследство на народа си, а в неговия случай етническа и религиозна идентичност са едно и също. Не знаех, че е женен за мормонка, което май е малко в противоречие със стереотипа за омразата към другите, емигрантския манталитет и кръвосмесителните бракове.
92
3
 
17
 
! Отговори
123 преди 10 години
Ако ние, българите се гордеехме с нацията си така както това правят евреите нямаше да имаме стигане! Вземайте пример от тях, защото тази злоба в отношенията ни, която виждам навсякъде - на улицата, в службата, по телевизията и печата, в държавните институции и на други места ще ни довърши! Вервайте ми!
91
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички злини на света идват от алчните *** !
90
12
 
2
 
! Отговори
Косъо преди 10 години
Виждайки предходните коментари , отново излиза на преден план нашата абсолютна нетърпимост и непоносимост спрямо различното. Какво значение има какъв е човек, евреин,католик,мюсюлманин,будист,бял,черен,жълт и т. н. И с какво е виновен той за нашите (твоите) предразсъдъци? Аз не слагам печат ти си евреин,арабин и т.н. Когато човек е човек, нямат значение абсолютно никакви религиозни или расови различия , или каквито и да било различия. Всичко останало е комплексарщина и ограничено мислене.
89
11
 
1
 
! Отговори
weiss преди 10 години
Абе как така се *** тази нация само за някакви си двайсетина години??БАси коментарите: евреите убили бог, щото били влюбени в сатаната, американците ни тровят с царевица, и това са само интелигентните коментари. Другите са на латиница от сорта на " jalak 4ifutski gaz !" А уж имало задължително начално образование??
88
0
 
24
 
! Отговори
Вунд преди 10 години
Евреите са в основата на съвременния материалистичен свят, лишен от ценности. Те са ***.
87
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 10 години
До АнонименАко някой си мисли че в България не се отглежда ГМО царевица много се лъже! Напротив тя се отглежда отдавна и това не е тайна!
86
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вгледайте се добре в това лице ,то олицитворява цялото това зло наречено ционизъм ,зло което тормози човечеството . В тази връзка само да спомена ,че преди няколко дена без много шум по медиите тоя и съплеменниците му ,които управляват САЩ извиха ръцете на бюрократите в Брюксел ,които управляват ЕС и те склониха американска ГМО царевица да бъде отглеждана в държави от ЕС..Ха познайте нашенските дупедавци дали не са се съгласили на наша територия дали да се засее ГМО царевицата от САЩ