Николай Цонев оправдан по делото "Терем"

Това е втора оневинителна присъда за ексвоенния министър
Обновена: 24 фев 2011 17:55 | 24 фев 2011 17:44,
147
Николай Цонев оправдан по делото "Терем"
Николай Цонев. Снимка: Булфото

Софийският градски съд оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев по делото „Терем“.

Цонев е подсъдим за това, че в качеството си на министър и едноличен собственик на капитала на дружеството се е разпоредил със средства не по предназначение.

Според обвинението през юни 2009 г. в нарушение на закона той е увеличил капитала на дружеството с 38 млн. лева и така държавата е била ощетена – не е получила дивиденти, защото при преразпределението на печалбата за 2008 г. постъпилите финансови средства са останали в „Терем“.

Съдът отхвърли като неоснователен предявения от финансовия министър Симеон Дянков граждански иск за 19 млн. лв. за имуществени вреди.

По-рано прокуратурата поиска 2 години и половина условна присъда за бившия министър.

Още по темата

„Не съм извършил престъпление, даже нарушение не съм извършил”, заяви в последната си дума пред съда Николай Цонев.

Адвокатът му Васил Василев пък заяви, че вреда за държавата не е настъпила, защото с увеличението на капитала на „Терем“ вместо да й бъдат изплатени около 19 млн. лв. (50% от печалбата за 2008 г.), тя е станала собственик на акции за 38 млн. лв.

Това е втора оправдателна присъда, която Николай Цонев получава по водените срещу него дела.

През ноември 2010 г. той бе оправдан по дело за неизгодна сделка за над 8 млн. лева за купуване на мобилен завод за метални конструкции.

Срещу Цонев се водят още две дела – едно във Военния съд и пословичното дело за подкуп в Софийския градски съд.

По него Цонев е подсъдим заедно със съдията Петър Сантиров и бившия секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: Николай ЦоневТЕРЕМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига герберска пропаганда, за 2009 и 2010 Дянков взе държавния дивидент от 80% от Арсенал и завода се декапитализира, хората останаха без работа, а завода ще фалира. Абсолютно правилно от икономическа гледна точка Цонев не е декапитализирал Терем. поточната линия за хангарите стои на митницата защото Военно министерство не превежда на МФ 1 млн. ДДС, а в същото време Фалкона на правителството и всички МиГ 29 се нуждаят от хангари и ръждясват. Аню Ангелов май заслужава съд за безстопанственост?
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каквото обвинението, такава и присъдата. Защо все съдът да е виновен. нека някой види какви обвинителни актове се пишат, пък тогава... Не може за всяка нелепост хрумнала на прокуратурата да чакат осъждане.
132
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
АМА АЗ НЕ СЪМ И ЗА СЕКУНДА ПОВЯРВАЛ ЧЕ ЩЕ ГО ОСЪДИТЕ ПРОСТО НОВИНАТА Е СЛЕД МОЯТА ПРОГНОЗА
131
0
 
3
 
! Отговори
Gabi преди 13 години
Българската съдебна система представлява форма на организираната престъпност, способна да се намесва чрез корупция, изнудване, директно насилие и други незаконни начини за оказване на влияние в развитието и нормалното функциониране на държавата и в личните дела на хората. Българския съд е патерицата на МАФИЯТА в страната. Много жалко, че засега не се избират "съдиите" от хората ,както е напр. в САЩ . Тогава щеше да бъде ометена цялата *** от висшите съдилища- ВКС, ВАС, КС, ВСС, както и женските наказателни колегии в САС и СГС. Девизът на съдиите, с който те ще си отидат, би следвало да бъде Няма категорични доказателства , а логото дебела, с мускулесто телосложение съдийка, наметнала черна тога и бяло шалче, с черна превръзка на пират през едното око, протягаща едната ръка за рушвет, а над нея надпис с огромни букви Приемаме поръчки всякакви!
130
0
 
3
 
! Отговори
Mery преди 13 години
Все пак не може ли да се разбере дали дадена съдийка връща делото действително поради нужда от доизясняване на обвиненията, или за да докаже,че тя е все и вся.Защото трите съдийки от САС освободиха Килърите, а се оказа че един от тях е замесен в 5 убийства,други - в по 2-3 убийства.Как да се разбира че съдийките си гледат съвестно работата или че торпилират всякакъв опит да се намали престъпността.И защо само СГС и САС имат правото да разглеждат важни дела, свързани с престъпността съдиите от другите съдилища са втора ръка, некадърни? Не е ли факт, че в състава на ВСС влизат изключително софиянци и за този висш съдебен орган ли важат ограничения за включване на магистрати от провинцията? Може ли да се публикува информация съдебните състави на СГСи САС колко министри, депутати, политици, техни колеги висши магистрати вкараха в затвора? Ако отговорът е не, да се махат. И да престанат да се оправдават с прокурорите не е колегиално,гадно е, та дори и доста подло. Защото е яснсо, че повечето съдийки са назначени с конкурс, олганизиран от наше жури за наши хора и накрая се оказва,че това, което може да се каже за повечето от тях, е Ох, на мама идиотчетата!
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце, ке падне и тогава ке обуе раираната ризка.
128
0
 
5
 
! Отговори
Роман преди 13 години
Абе не го мислете Романчо- нали четохте, че 25-годишното му булче работи при Кушлев......с онези заплатки....Пък той бил борсов играч- оттам му били свръх- приходите....
127
0
 
3
 
! Отговори
4ep преди 13 години
CONEV, SOFIANSKI LI TI HODOTAISTVA ??? KOLKO PARI4KI PLATI ???
126
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хахахаххахахахВиждам хвърковатата тиквена чета е минала оттук!Луд умора няма,че и те!!БИТА КАРТА СТЕ!!Тиквите на прасетата!
125
10
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
И какво стана сега, нали беше "абсолютен престъпник"?И най-гнусното е, че ГРОБ вършат точно това, в което обвиняват Цонев... потърсете данни за да видите как в Силистра, а и другаде общинарите на ГРОБ продават общински жилища на *** за по... 50-100 лева !!!!!! Аре да ги питаме как такава сделка не ощетява държавата ?!?
124
8
 
3
 
! Отговори
Касиер преди 13 години
Как му беше името на "доброто" ченге от филма на МВР-Pictures с продуцент Клийн Консултантов Много аЪртаментов (ник: цвък-цвък на н-та степен) дето лани крещеше:"На колене абсолютен престъпник!"Утре, когато ще плащаме за решението на съда за правата в Страсбург 50-100 000 евро за филма да знаем от кого да ги търсим!
123
8
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
съдиите не са виновни с такива некадърни прокурори и ченгета даже тези дела в Европа няма изобщо да се гледат
122
9
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
този цецко както я е подкарал сигорно ще е първия осъден министър
121
2
 
12
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Гарван гарвана око не вади!Ама трябва и ние като в Либия, защото Ботев едва ли би седял и гледал всички тези наглеци да бенеят над бащино му огнище!Само, че сега не само турчин бесней, ами и бивши комунисти и ***, който пък крадат убиват и резултата в съда е същия както и прио Цонев!Явно наистина българите са на изчезване...
120
1
 
10
 
! Отговори
!!! преди 13 години
Искам обесен съдия в центъра на София!!!
119
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 13 години
Невинният консултант цецко да отиде да се извини на човека , защото след изборите и на него ще му командват легни.
118
2
 
10
 
! Отговори
Съдии и прокури преди 13 години
БСП имат копромати за повечето съдии и компромати (например за един съдия има филм уличаващ го в содомизъм), там където нямат такива компромати се включват "известни" адвокати. Какво значи "известни" адвокати, вижте, че едни и същи адвокати защитават престъпниците. Съдиите и прокурорите знаят, че появи ли се такъв адвокат, ще има сериозно предложение като сума за да смаже неговата съвест, съответно намират възможност да го опрвдаятТова е българското правораздаване -- Гоце, Грактор БСП
117
3
 
6
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Поне за фирмите, които са "листвани" на фондовата борса е нормална практика да увеличават капитала на фирмата и да не дават дивидент. Така поне по идея се инвестират пари за развитие на фирмата. Така че Николай Цонев не е направил нищо необичайно като е увеличил капитала на фирма Терем. Това по принцип не е престъпление.
116
2
 
11
 
! Отговори
avatar преди 13 години
те това е Български съд! Ние от този съд ,...друго не сме и очаквали!
115
11
 
6
 
! Отговори
ха ха ха преди 13 години
На крадливите и некъдърни гербери все БСП им виновна.