Лекари застанаха пред съда заради смъртта на дете

Четиримата са обвинени в бездействие и немарливост
Обновена: 22 мар 2011 16:06 | 22 мар 2011 16:05,
61
Лекари застанаха пред съда заради смъртта на дете
Снимка: Архив Булфото

Родителите на 4-годишната Никол Сурчева, която почина в смолянската болница през септември 2009 година, искат 1 милион кръвнина от лечебното заведение. Това стана ясно по време на първото заседание по делото, чийто ход даде Окръжният съд в Смолян.

Четирима лекари са обвинени за смъртта на детето. Медиците са обвинени в немарливост при изпълнение на служебните си задължения и бездействие, заявиха пред Dnes.bg от прокуратурата в Смолян.

Направени са общо 5 съдебномедицински експертизи.

Според данните от тях детенцето е починало от остра дихателна недостатъчност вследствие на пневмония и варицела.

В съдебната зала беше разказан подробно ужасът на двамата родители.

Според техните показания те завели дъщеря си първо при личния лекар, който констатирал, че детето страда от шарка.

Три дни по-късно детето вдигнало много висока температура и се влошило, тогава майката и бащата завели момиченцето в Спешното отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров" в Смолян.

Там медиците препоръчали то да продължи лечението, препоръчано от джипито.

Родителите се прибрали у дома, но 24 часа по-късно отново се върнали в спешния сектор, защото детето имало обрив по цялото тяло и трудно дишало.

Тогава дежурните лекари препоръчали да се изчака до сутринта специалист по инфекциозни болести. 3 часа по-късно 4-годишното момиченце починало.

Още по темата

Една от експертизите показва, че заради жестоките болки, които е изпитало, преди да издъхне, малкото момиченце си е счупило два от предните зъби.

Четиримата лекари, обвинени в смъртта на детето, ще бъдат изслушани на следващото съдебно заседание.

Под отговорност са подведени семейният лекар, шефът на Детската клиника и двамата дежурни медици в Спешното отделение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Смолян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
лекар преди 13 години
Експертизата е обект на съда.Кампанията на журналистите в случая е яростна и прилича на режисирана. В експертизат не пише ,че има пневмония.Изобщо не е имало нещо като описаните страшни болки.Лъжа повторена сто пъти става истина .Гьбелс.
60
0
 
1
 
! Отговори
киров преди 13 години
Това ще продължи докато не вкарат некадърниците в пандиза,крайно време.Направо да им съчувстваш на тези хорица аз честно не бих издържал на мига ги пращам за спътници на детето.Моите съболезнования и бъдете силни.
59
0
 
0
 
! Отговори
майка преди 13 години
Лека му пръст на детенцето, а на родителите- дано намерят покой на душите си и получат възмездие за това нечовешко отношение. Сълзите са в очите ми и нямам думи да изразя възмущението си за това, което са сторили тези изверги- да не помогнеш на едно беззащитно малко дете, как сърце им дава да живеят след това. Като не ставаш за някоя работа- не се мъчи да я вършиш, но още повече- когато човешки живот зависи от теб и некадърността ти- бягай, че да не те изгонят с камъни. Това заслужават тия
58
0
 
6
 
! Отговори
gaga преди 13 години
DO 57-ti ima6 li dete be?E az imam i neiskam i 1 milqrd-predpo4itam da ejivo i zdravo i da my se radvam.ZATVOR ZA NEKADARNITE I PODKYPNI LEKARI-e ima i dobri medica,ama se broqt na prasi
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярвате ли 100% на това, което пишат журналистите? Сигурни ли сте,че точно така естанало? Много сте лесни, ако е така! Стига някой да задрънка на подходящата струна и всички хорово започват да припяват, без да мислят! Това е поведение, присъщо за овце.
56
1
 
7
 
! Отговори
цар'ин преди 13 години
Поставете се на мястото на тези хора,загубили рожбата си,а после пишете мнения...! Аз бих се саморазправил с тия юди!После ще ги излежа в затвора,но няма да им позволя да почернят повече семейства.А и ще е доста "поучително" за останалите от бранша...! Наистина...трябва да бъде ликвидиран някой от тия хрантутници некадърни,за да се събуди обществото ни заспало или по-скоро - приспано,за обществения си интерес като НАЦИЯ. Никой,абсолютно никой,няма право да убива деца!Причината е без значение!
55
1
 
6
 
! Отговори
NoName преди 13 години
Ако по безспорен начин се докаже, че са виновни, да им отрежат ръцете от китките, да не могат нищо да работят, с цел да не се повтаря това. НЕКАДЪРНИЦИ !!!
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПОКЪРТИТЕЛНА ИСТОРИЯ
53
2
 
2
 
! Отговори
Гацко преди 13 години
Такъв фелдшер, когато и да го пребиеш с лопатата, все ще е късно ! На времето баща ми ми казваше: - Синко, ясно е, че нищо няма да стане от теб, ами вземи та стани поне един доктор...!
52
1
 
8
 
! Отговори
иванова преди 13 години
Една от експертизите показва, че заради жестоките болки, които е изпитало, преди да издъхне, малкото момиченце си е счупило два от предните зъби.Зъб за зъб.Дали се връща всичко?Какво им е на родителите?
51
2
 
4
 
! Отговори
ловеч преди 13 години
и тази шаика касапи ще остане не наказана - понеже на горнооряховската се размина .
50
1
 
2
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
boze detenzeto se e gar4ilo v strawni bolki za da si s4upi zabite i pred o4ite na bezpomownite si roditeli.uzas.doktori pala4i . tova moze bi ne e edinstven slu4ai a ezednevie, praktika v bg. strog tamni4en zatvor za pala4ite doktori.taka we se preseqt kadarni ot nekadarni i smartnostta we namalee ot doktorska nemarlivwina.
49
1
 
1
 
! Отговори
gerardo преди 13 години
na tezi prokletnici izob6to ne im puka za zivota na horata,parite za tqh sa nai vazni.besilo za ne6tastnicite...........
48
3
 
11
 
! Отговори
`тони преди 13 години
какви 600лв заплата. няма лекар под3000лв, гаранция и няма лошо да са живи и здрави . лошото е че 65%не са провесьоналисти, а чиновници.не трябва да сме на принципа( всички са маскари) има много добри лекари на който благодарим за лечението им.
47
1
 
6
 
! Отговори
ан преди 13 години
НАСКОРО ВИДЯХ В ЕДНО ПРЕДАВАНЕ КАК ЕДИН АМЕРИКАНЕЦ СИ МЕЧТАЕШЕ ЗА БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ,ОБРАЗОВАНИЕ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ И МНОГО МИ НАПОМНИ ЧЕ ВСИЧКО ТОВА НИЕ СИ ГО ИМАХМЕ И ТО НЕ ЛОШО. СЕГА ОБАЧЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ НЕЩА СА ТОЛКОВА ЗЛЕ ЧЕ ПО ДОБРЕ ДА СА ИЗЦЯЛО ПЛАТЕНИ НО ДА ЗНАЕМ ЧЕ
46
1
 
0
 
! Отговори
pepa преди 13 години
golemi neshtastnici sme,nema da se opravim ,poneje nestavame
45
0
 
1
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 13 години
SEGA 6TE SE PO4NAT EDNI NAPANI SRE6TU CVETANOV.V BG. NAI GOLEMITE PRESTAPNICI SLED TROINOTO PRAVITELSTVO SA LEKARI I SADII.DA IDVA PO SKORO SPEC SADA 4E NQKOI HORA VZEHA DA SI MISLQT 4E VSI4KO E POZVOLENO KAKTO V PREDI6NITE PRAVITELSTVA
44
3
 
4
 
! Отговори
an преди 13 години
OTKAKTO BOLNICITE GI NAPRAVIHA TARGOVSKI DRUJESTVA VSI4O SE O.RA. VSEKI TI GLEDA V RACETE, I TI ISKA PARI ZA NAI DREBNITE NE6TA. TEZI PI6MAN DOKTORI, TRQBVA DA SE OSDQT NA SMART. UTRE PAK 6TE POSTAPQT PO SA6TIQT BESKRUPOLEN NA4IN, I 6TE UMRAT O6TE NEVINNI DECA. V MUTRESTANIQ 4OVE6KIQT JIVOT, NE STRUVA PUKNATA PARA. NO TOVA E PO VINA NA PROSTIQT NQROD. HODIHA SKA4AHA, RIPAHA, I NQKRAQT SE NADENAHA.
43
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За 600-700 лв заплата за доктор, учил 7-8 години, нормално е да не си гледат работата и да чакат подкупи. В КАТ дали не е същото, мизерни заплати, и "ко'ш пра'им с'я?"Разбира се, че системата е виновна!
42
1
 
2
 
! Отговори
До №40 преди 13 години
Не беше мед. сестра, а сестрата на ББ, гарантирам че говореше за себе си.