Съдиите: ВСС да се разпусне

В остро писмо от съюза скочиха срещу "безпринципното кадруване"
15 юни 2011 20:16,
42
Съдиите: ВСС да се разпусне
Снимка: Булфото

Съюзът на съдиите в България призова членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подадат оставки заради „безпринципното „кадруване”, което „разрушава независимостта на съда „отвътре” и неизбежно поставя под въпрос върховенството на закона“.

Това се посочва в писмо, изпратено до Народното събрание, до правосъдния министър и до ВСС, след избора на нов председател на Софийския градски съд.

Според съдиите сме свидетели на извънредна ситуация на „безпрецедентната криза на общественото доверие“ и са необходими радикални решения.

„Връщането им (на членовете на ВСС – б. р.) към изпълнение на магистратските им или други юридически функции не би причинило по-неблагоприятни последици от създадената понастоящем угроза за авторитета на цялата съдебна власт“, заявяват от Съюза на съдиите.

Още по темата

Те посочват, че изборът на председател на СГС не е самостоятелен проблем, а „е част от поредица последователни назначения, протекли недемократично и непрозрачно“. Съдиите не оспорват правомощията на ВСС да предпочете определена кандидатура, но призовават съвета да отговори какви са критериите за избора.

От съюза припомнят, че предстои подбора за специализираните съдилища и прокуратури и заявяват, че липсата на обществено доверие ще рефлектира върху всеки следващ избор, независимо от достойнствата на предпочетения кандидат.

От съдийската организация припомнят, че членове на ВСС буквално нападнаха подалите оставки Капка Костова и Галина Захарова, но изтъкват, че „ВСС нито веднъж не защити съда и отделните съдии от нападките на високопоставени представители на изпълнителната власт“. Според тях, така ВСС не успява да осигури независимостта на съдебната власт.

Съдиите призовават министъра на правосъдието Маргарита Попова да започне консултации  за промяна на статута и функциите на ВСС и за промени в Закона за съдебната власт.

Едно от предложенията е ВСС да не бъде постоянно действащ орган, броят на членовете му да се намали, като парламентарната квота се редуцира до 1/3 от състава и се избира с мнозинство от 2/3, а мандатът на членовете да бъде 3 вместо досегашните 5 години.

„Членовете на ВСС по време на мандата си да не се освобождават от изпълнение на задълженията им като магистрати, за да не се отделят от общността“, посочват съдиите.

Те предлагат още да се предвиди разделянето на ВСС за прокурори и съдии при решаването на кадровите въпроси, да се въведе единно атестиране, а съветът да се мотивира обстойно за всяко назначение.

Съдиите настояват и за централизиран процес за израстване в кариерата, който да се основава на подробно и задълбочено централизирано атестиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
vie vsichkite ste za zatvora ,kvo shte se razpyskate be,po edna lopata i kolichka i na belene tam vi e miastoto .
37
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 12 години
всс избра за председател на окръжния съд в шумен *** БАТАНОВА , а член на тоз всс е георги гатев, какво повече да се каже
36
2
 
0
 
! Отговори
боби преди 12 години
съдилищата в целия свят са независими институции не може някакъв си Цецо шлифера да е бил пожарникар и грам хабер си няма по правните въпроси да съди хората.за да няма осъдителни присъди значи няма доказателства,те трябва да се събират от МВР-то на Цецко.има закон които трябва да се спазва.има доказателства има присъда,няма доказателства няма присъда.а какво да кажем за 6-те апартамента на Цецо от каде спести над милион да ги купи сигурно е спестявал от закуските като ученик ако изопщо е учил.
35
1
 
2
 
! Отговори
bobi преди 12 години
а бе хора много сте заблудени парада се командва от бат Боико а другите са мишки.предишните правителства крадяха ама оставяха и за народа да живее що годе добре,а бат Боико краде с Цецко Шлифера само,не пуска аванта на никои.а що се отнася за бизнес и не плащаш просто ти пращат институциите и фалираш примера е акцията дупетата.плащаха си 3 месеца по 150000 евро на Миро и като спряха им затвориха складовете неустоки по веригите магазини и фалит не гласужаите за герб ще ни докара до просешка тояга
34
1
 
1
 
! Отговори
V SS преди 12 години
GOCE GOCE OT KARE NI DOVEDE I ZA KAKVO NI SLOZI TAM
33
1
 
7
 
! Отговори
Смехуран преди 12 години
Съдиите се обръщат към правосъдния министър и парламента: "Призоваваме г-жа Попова да започне консултации и да сформира работна група от висококвалифицирани специалисти за промяна на модела на конституиране и функциониране на ВСС в съответствие с препоръките на институциите на Съвета на Европа, организациите на българското гражданско общество (кои организации - Хелзинкския комитет и института на Сорос ?? ) ". Откъде накъде правосъдният министър и парламентът ще решават делата на независимите съдии? И защо? Вътрешните противоречия да си ги решават тези с черните тоги! Мисля, че имат лично оръжие - вадят го и започват да се стрелят! Които останат живи ,те са правите! Хем плачете за независимост, хем се жалвате на външни институции: то не беше жалба във в-к Билд, оплакване до ЕАС, чак до ООН стигнахте! На вас все някой ви бърка отзад!!
32
1
 
1
 
! Отговори
MOjE преди 12 години
MOJE EDNOVREMENNO DA BADE6 ADVOKAT PO VAJNI DELA I TO NA OB6TINA,OBLACTE GRAD i DA CE POPICVA6 ZA MNOTARIYC ,BEZ DA IMA TAKOVA KA$ECTVO I CADICKITE CACTAVI PO VCI4KI INCTANZII DA CI ZATVARQT O4ITE ,DORI DOPYCKAT FAKTI4ECKA GrE6KA,ZA6TOTO CA6TIQ mnim notariyc v ca6toto tova vreme e bil OB6TINCKI CAVETNIK,A BCC KADE E 6TOM ima FAKTI$ECKA GRE6KA?CLY4AQT E CKANDALEN i E VREME DA BADE POKAZAN V MEDIITE.NEKA VIDQT,4e i CADIITE DOPYCKAT FAKTI4ECKI GRE6KI i to NE CLY4AINO!
31
2
 
3
 
! Отговори
#22 преди 12 години
Кви са тези парламентарни квоти бе ненормалници?Това независима власт ли е или политически съд?Тогава всички сте ненужни *** и Цецо Цървула да трепе наред който не му харесва като "АВТОДЖАМБАЗИН"Каква е тази уродлива червена "ДЕМОКРАЦИЯ"?Защо мъчите хората се чудя,купете една атомна бомба и си я взривете в центъра на БГ *** ***.
30
2
 
0
 
! Отговори
jon do 27 преди 12 години
Нещо те притеснава решението ли? Сто процента съм сигурен,че е присъдата е постановена съобразно закона и фактите по делото.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав си,те за това прокурорите не се оплакват от ВСС.Те вече са в милицията и кадруват.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 27-Влез в страницата на съда и ще видиш цялото решение.
27
0
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Много си куха!Респективно!
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм за разпускане на целия съд, както и на целия политически 'елит', в момента кадрово възглавяван от ПП ГЕРБ. Очевидно както съдиите, така и горецитираните *** са абсолютни ***!
25
3
 
8
 
! Отговори
Искам имената им! преди 12 години
Искам да знам имената на съдиите, които осъдиха... унищожената, жив труп, от Ставински Мануела Горсова... да плаща на ....убиеца си Ставински! Искам да знам имената им!!!
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 25-Объркал си рейса пич.Пий си хапчетата.
23
10
 
4
 
! Отговори
Атака преди 12 години
Атака - победа! Волен президент!
22
1
 
8
 
! Отговори
Не съм г(ц)ербер преди 12 години
Каква хубава "българска" дума са използвали - угроза. А при вас кой кадрува, господа съдии?
21
2
 
9
 
! Отговори
oho преди 12 години
Аз съм за разпускане на целия съд. Сега правистите реват щото им приложиха номерата дето ни ги правят и те с години на нас. То така не става. Затова на света отдавна човек е измислил понятия като "правда", "морал", "правова държава" (което съдиите ни изобщо не знаят какво значи) - за да има ясни правила и всички да са добре. Ами хайде сега пейте високо "закона е над морала и не е нарушен", *** такива. Сега за собствената им кожичка искат подкрепата на обществото.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tova pismo e napisano ot Ceco. Toi iska da nema sydii za da ne go osydat za prisvoiavane v osobenno malyk broi na apartamenti.kolko apt zema nash Cec ot Sofiiski imopti, A? ko kaza. Malinkata e gushala dva imoteca za tati, a za bati Ceci det ta klati?
19
2
 
1
 
! Отговори
ide Prezervativ Gait преди 12 години
auuuu, namesto akcia po izdirvaneto na abhazkia arhar sega se zadava akcia CCKM, Cwak Cwukana so kalinkite i Malinkiet.da se zeme dnk to na matastaznite deca ot dvete Kalinki i da se sravni s tova na Ceculan Apartamian fov Der Vilen zu Hause razirash li ma, ka Penke?nemo e on da si se griji teka kato bastica za Kalinkite a decata da sa ot sasedite