Съдебната власт се отчита в парламента

Депутатите разглеждат 4 доклада за дейността на съдебната система
29 юни 2011 08:14,
20
Съдебната власт се отчита в парламента
Снимка: Булфото

Депутатите ще разгледат четири отчета за дейността на съдебната система през 2010 година.

Първата точка в програмата на Народното събрание предвижда разглеждането на обобщен годишен доклад за дейността на Висшия съдебен съвет и за дейността на Инспектората към ВСС за 2010 г.

Депутатите ще разгледат и докладите за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2010 г., за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2010 г., както и обобщен годишен доклад за прилагането на закона и за дейността на административните съдилища през 2010 г.

Преди две седмици на заседание на парламентарната правна комисия главният прокурор Борис Велчев отчете, че държавното обвинение е затрупано с несвойствени дела, а прокурорите са свръхнатоварени.

Между 25 000 и 30 000 административни дела се падат на прокурор годишно, голяма част от които са от компетенциите на контролните органи.

По данни на прокуратурата през 2010 г. над 50 000 души са получили осъдителни присъди, а под 4% от делата са приключили с оправдателни присъди.

За измами с евросредства например са осъдени 242-ма души, а за данъчни престъпления през миналата година присъди са получили 1266 души, а за пране на пари – 29 души.

За участие в организирани престъпни групи през 2010 г. са осъдени 248 души, а за трафик на наркотици – 2100.
 
Прекратените по давност дела обаче са около 90 000 през 2010 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
19 преди 12 години
е то не може за такива като нас, за богопомазаните или тези, дето затягат каишите всичко може, тях закона не ги лови - като провериха Цветанов - кво ? оказа се че му подарили няякакви пари, пък хонорарчета получил, бе замазаха ги и се замълча...а за такива като теб и мен не може, естествено, не сме се научили явно да крадем и лъжем без да ни мигне окото
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАП да направи пълна ревизия на съдите - доходи + разходине може един човек със 800 лв заплата да има кола за 200 бона,вила за 2 милиона и т.н..
18
0
 
1
 
! Отговори
тая стАтия, преди 12 години
....не ме КЕФИ!
17
1
 
6
 
! Отговори
абе преди 12 години
кво стана с оная съдийка, новата председателка на СГС, излекуваха ли я ?
16
0
 
3
 
! Отговори
ухааа, преди 12 години
.......новото парче на "ЪПСУРТ"--------"Кради,кради ",вече се ВЪЗХВАЛЯВА И ....СЪД. СИСТЕМА ....?
15
3
 
3
 
! Отговори
Да чакат ! преди 12 години
Съдиите да чакат. До една година ще имат пред себе си сбирщина от подсъдими - охранители, шофьори (нямам предвид само Боко и Цоко) и купища *** като тях. Ако съдиите натикат тези мамути в кауша едва тогава ще изкупят вината си. Ако не го направят, да им сменят цвета на тогите от черен на сиви и черни райета. Тюбитейките с номера от ляво на челото ( в същия цвят) ще им ге купя аз.
14
0
 
5
 
! Отговори
ДА БЕ преди 12 години
Отчитат се по колко кинти и имоти, са......." спестили".....за 22г......!
13
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
:) Отново гледаме "усмивки от старите ленти"... все едно сме паднали от Марс и този филм вече не сме го гледали.... :) Какво "отчитане"? Какви 5 лева ?!? Най вероятно съдебните магистрати ще "ОТЧИТАТ" печалбата от "знаковите дела" на България и ще си "делкат" по "братски" със който си требе във Парламента... Друго не виждам какво ще стане :) ! Голямо "отчитане на дейност" пред народа... както винаги обаче преди избори... после... КРАДИ КРАДИ.... знаем че осъдени от "наште" няма да има... :) !!!
12
0
 
5
 
! Отговори
смях преди 12 години
"Между 25 000 и 30 000 административни дела се падат на прокурор годишно" не ви ли се струват малко множко бе, днес-а? То излиза, че в България се гледат десетки милиони дела годишно...
11
1
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
8ми написа: Защо точно съдиите да са виновни, а не прокурорите? Всички са виновни,но най вече съдиите ако съдията насрочи дата и час - прокурора слуша и изпълнява! Но в прокуратурата и съда постъпват всякакви пишман юристи, които още по време на следването си знаят къде ще работят и че има кои да ги уреди. Трябва да ги задължат да имат 10 год практика като адвокати или следователи и тогава да могат да съдят! Не може до вчера да е вземал решения какво да пие и с кой(я) да се е.. а днес да съди
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След доклада, депутатите дали ще декларират хонорарите за консултациите :))
9
1
 
2
 
! Отговори
рори преди 12 години
Много натоварени нашите прокурори.Като не могат да се справят да се махат.И без тава никой не получава заплата за несвършена работа.А тия от съд. с-*** само пари усвояват.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"90 ОООхил. дела спрени по давност!!!! А бе този съд да не е благотворителна организация!!! Съда направо плаче за съд, ама в бг. няма да стане !!!!!"Защо точно съдиите да са виновни, а не прокурорите?
7
0
 
6
 
! Отговори
ФАЛКОНЕ преди 12 години
ще им се отчитализначи ще им занесат я суха пара,а спестовни книжкинаграда за успешното и съвместно ограбване на народаи ще има много шоколад колет за сумиста дебелия
6
2
 
3
 
! Отговори
nistoto преди 12 години
OSVEN NABABVANE NA BANKOVITE SMETKI NA OTDELNITE SADII DRUGOTO E NISTO NULA DUPKA PROVAL
5
0
 
23
 
! Отговори
маина преди 12 години
На отчети сме царе.На рушвети тоже...
4
1
 
21
 
! Отговори
електорат преди 12 години
90 ОООхил. дела спрени по давност!!!! А бе този съд да не е благотворителна организация!!! Съда направо плаче за съд, ама в бг. няма да стане !!!!!
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съдебната власт е импотентна, както и здравната система и образователната и социалната и т.н. и т.н.
2
0
 
12
 
! Отговори
адвокат преди 12 години
ЗНАЧИ КУФАРЧЕТА С ПАРИ И ТАМ ЩЕ СЕ НОСЯТ!!!
1
0
 
14
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Дето свършат борчетата,мафиотите,дедесарите,полициците,дупетатите,партократите и другите...тарикати в Кривунделово;там...започват нашенските съдии и адвокати.