Георги Ушев поема първоинстанционния спецсъд

Висшият съдебен съвет го избра на поста с 21 от 23 гласа
Обновена: 6 окт 2011 15:57 | 6 окт 2011 11:30,
42
Георги Ушев поема първоинстанционния спецсъд
Снимка: БТА

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Георги Ушев за председател на Специализирания наказателен съд.

За Ушев, който е зам.-председател на Софийския районен съд, а в момента е командирован в СГС гласуваха 21 от 23-мата членове на съвета, присъствали на днешното заседание.

При представянето на концепцията си за спецсъда той каза, че заседанията му трябва да бъдат открити за журналисти, но само когато по делата няма приложени специални разузнавателни средства.

По думите му това ще повиши доверието на обществото в институцията. Относно опасенията, че "Антимафия" може да се превърне в извънреден съд, Ушев заяви, че той трябва да отговори на изискванията на обществото за компетентен, справедлив и принципен съдебен процес.

Още по темата

"Този съд няма да е извънреден, така както няма извънредни съдилища в България", категоричен е той.

Новоизбраният шеф на спецмагистратурата коментира и факта, че наскоро бе наказан за забавяне на дела с думите: "Искаха да ме накажат за нещо, което смятам, че е несправедливо".

Георги Ушев се бе кандидатирал освен за административен ръководител на първоинстанционния специализиран съд, и за шеф на Апелативния.

Именно на този факт обърна внимание председателят на ВКС Лазар Груев. Той подкрепи кандидатурата на Ушев, но подчерта, че участието му и в двата конкурса го кара да се колебае.

Специализираният наказателен съд, който ще гледа всички дела срещу организираната престъпност, трябва да заработи от 1 януари 2012 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
14
 
! Отговори
хахахаха преди 12 години
Мутрите в Бг се застраховаха с Ушатия....страхотен съд ,страхотна съдебна система-да се смееш или да се гръмнеш------това е въпроса!!!
20
0
 
14
 
! Отговори
Елф преди 12 години
Време е Гепанев,да поеме министерство на финансите,Болестников -министерство на здравеопазването,а Подслушников-ДАНС.
19
1
 
9
 
! Отговори
Кукуригу преди 12 години
Много си му е хубаво името на чиляка. Как искате да се казва? ;)
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Новият спецсъд днес се сдоби със своето всенародно име - Ушев съд!
17
1
 
24
 
! Отговори
Верно ли преди 12 години
Ако не е Ушев незнам кой ще е хахахахаха
16
0
 
27
 
! Отговори
танасчо преди 12 години
ха сега някой да каже че гербаджиите нямат милиционерско чувство за хумор
15
1
 
10
 
! Отговори
УШАНСКИ преди 12 години
ушевите не са 60 000 а са много- повече...адвокати , охранители бизнессмешници и тем подобни .....ушевите са като бомба със закъснител .....колко пенсионирани ушевци с по 700 лв пенсия има в бг *** е въпроса и кой е длъжен да ги храни? ми то и премиера и президента са били УШЕВИЦИ?За какво говорим ;))))
14
0
 
17
 
! Отговори
Забележителен преди 12 години
Е с каква фамилия да е ? Нали Герб са на власт ! Естествено, че ще е ушев.
13
0
 
7
 
! Отговори
Коментар преди 12 години
Коментар в сп.Правен свят: 26 ноември 2010 | За лицето УшевВКП дали провери на кои съдии в СРС е разпределял делата Ушев и какъв е бил резултата от по- интересните?! Иначе, чест прави на Ушев, че за разлика от Крънчева, човекът изглежда истински притеснен и загрижен. Т.е. има останки на съвест в него, дано да се поправи с времето. А Крънчева е дала безпардонно интервю в 24 часа от днес. "Колегите реагираха изключително негативно срещу това", казва Крънчева, но допълва, че това, което се изнася, е недостоверна и абсурдна информация... На снимката в 24 часа изглежда сериозен и честен човек, със семейни ценности и професионална амбиция за високи постове, отговарящи на материалното и положение. Не знам дали е така, ако някой я познава по-отблизо, нека да сподели мнението си все пак.
12
1
 
21
 
! Отговори
селянин преди 12 години
Това момче няма ли и трето име?Ушев ами в България има още 60000хил ушевци в МВР то.Как ще го разграничаваме?
11
0
 
12
 
! Отговори
Съдийски коментари преди 12 години
Ако не се лъжа той и П.Крънчева от СГС бяха разследвани от софийската градска прокуратура по нареждане на ВКП миналата година заради съмнения в рекет за 200 и 300 хил.лв. В коментари на съдии в сп.Правен свят е написано: По време на разговор между съдия Сантиров и следователя Петьо Петров, последният пита събеседника си къде е сега Георги Ушев. Сантиров отвръща, че е в Софийския градски съд (СГС). Петьо Петров пита: "Кинти лапал ли е?", а съдията казва: "Яко". Чуват се и думи като "бръмчи на разпределение", което според значи, че Ушев гледа по-апетитни дела. Сантиров добавя още, че в ДАНС има разработка срещу Ушев. Разговорът на тази тема приключва с думите на Петьо Петров: "Да му се не надяваш". Терминът "бръмчи на разпределение" означава, че като председател на наказателната колегия НК в Софийския районен съд СРС вероятно е вземал пари, за да разпределя делата на поисканите от адвокатите на обвиняемите съдии. Подобен е на "джитка кинти", "метка гюбеци" и други легални термини от съдийския фолклор. От прокуратурата правилно потвърдиха, че е невъзможно да се разкрие точно такова престъпление месеци назад, но в медиите незнайно защо се пише и тиражира, че не е извършено престъпление.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иначе"Новоизбраният шеф на спецмагистратурата коментира и факта, че наскоро бе наказан за забавяне на дела с думите: "Искаха да ме накажат за нещо, което смятам, че е несправедливо""Точно както председателят на СГС. В нормалните държави се промотират ненаказани, а отличили се хора. Тук - в зависимост коя мутра поръчва. После - Шенген... ПРАВОВА ДЪРЖАВА, независимо правосъдие, социална справедливост. Книжка за поколенията трябва да се напише, книжка - Алеко къде си.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аааааааа, ето защо се бавело избирането на този шеф, заради изборите разбира се. Тези ГЕРБаджии са просто отвратителни. Нямалко да ползвад пари за изборите, ами за какво са ви като сте впрегнали цялата държава да ви прави ПР. Те не се занимават с това да решават проблеми, те използват държавата за да спечелят изборите. Покъртително ...............
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И рекла орисницата: "Ти си роден за ТОЗИ ДЕН!"
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко е тъжно е тежко да разбираш нещо, което глупаците упорито отказват да разберат.България се завърна във време, което откровено смятах, че е невъзможно - в случая в правен аспект. Жалко за ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА - глупаците обикновено разбират, че нещо се е случило след еди колко си години и обикновено когато плачат над някоя трагедия - например убити деца и липса на правосъдие. А на мен ми е толкова трудно да виждам сега, че ЩЕ има убити деца и липса на правосъдие.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Георги УшевХахахахахахахахахах. Нееееееееееее. Дръжте ме да не се сгъна на две от смях : )))) Тоя с фамилията са му предопределили работното място!
5
0
 
13
 
! Отговори
Ушев преди 12 години
Да му имам фамилията :)
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахахахаха, о, иронията! Феите орисници са го предрекли... "това малко дете е създадено за големи дела, един ден то ще стане голям Ушев".
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е думи нямам, първо е противоречи на конституцията. Ако искате такъв тип съдилища, пътя е един, военно положение и военни трибунали, ама не ви стиска.А за каламбура между фамилията на господина и народния лаф..... думи нямам понякога съдбата май сама ни показва истината по най невероятният начин.
2
0
 
18
 
! Отговори
муню преди 12 години
роднина-милиционер-роднина-милиционер.....