ВСС отложи избора на шеф на хасковския Окръжен съд

Не е приключила прокурорска проверка срещу един от кандидатите
Обновена: 20 окт 2011 13:45 | 20 окт 2011 13:45,
3
ВСС отложи избора на шеф на хасковския Окръжен съд
Росен Русев. Снимка: БТА

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи избора за председател на Окръжния съд в Хасково заради прокурорска проверка срещу един от кандидатите – Росен Русев, който в момента е и.д. шеф на хасковския съд.

Решението за отлагането на избора бе взето с гласовете на 24-ма от членовете на ВСС след искане на шефа на комисията по атестирането Георги Шопов. Той представи няколко документа, свързани с конкурса.

Сред тях е постановление на Апелативната прокуратура в София, която отменя отказа на градската прокуратура за образуване на разследване срещу Росен Русев за престъпления по служба.

Проверката срещу Русев започна, след като стана ясно, че между 12 септември 2007 и 10 декември 2009 г. той е напускал страната 7 пъти, без да е в отпуск или в командировка, като дори е използвал служебния си автомобил.

Наред с прокурорската проверка Българският институт за правни инициативи е информирал ВСС за открити несъответствия в подадената информация за Русев.

Според института преди да влезе в съдебната система, той е практикувал адвокатската професия в продължение на 7 години, без обаче да има необходимия ценз.

Освен това проверка на института показва, че Русев е бил назначен на ръководен пост в съдебната система, без да има необходимия стаж. Той е работил 10 месеца като стажант-съдия в Окръжния съд в Хасково, преди да стане председател на Районен съд – Свиленград, през 1998 г. Според действащия към този момент закон, за да бъде назначен за съдия в районен съд са необходими минимум 2 години стаж.

Писмо до ВСС е изпратил и председателят на Апелативния съд в Пловдив Георги Чамбов, който подкрепя другия кандидат за шеф на хасковския съд – Миглена Тянкова, която сега е председател на Районния съд в града.

Още по темата

Съдиите в Хасково пък застават зад кандидатурата на Русев, също с писмо до кадровиците на съдебната власт.

Русев бе и кандидат за шеф на апелативния спецсъд, но оттегли кандидатурата си, след като при първото изслушване ВСС намери представянето му за несигурно и му даде една седмица отсрочка да се подготви.

На следващото заседание на ВСС ще бъде определен нов изпълняващ длъжността председател на Окръжен съд – Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ВССросен русев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докога ще се търпят изстъпленията на тази дива ***?Докога ще ги хрантутим?Докога ще бъдем ферма за ***?Държавата да си влезе в ролята-да ги накара да работят,да се образоват и да ги научи на ред.Позор!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При такива магистрати за какво правосъдие да говорим. Човекът неправомерно заема длъжности, разхожда се в работно време със служебна кола в странство .... Търси посла правосъдие ! И сега шефче на окръжен съд ще става!
1
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Националния ни интерес е ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!Но днес, КАТО ЛЕКАРИТЕ В СЛИВЕН, сме принудени да се борим за ЖИВОТА СИ, защото в последните 20г., *** НАГЛОСТ Е БЕЗКРАЙНА, а Катуница беше само поредното *** слово на омразата, прераснало в ПОРЕДНОТО умишлено убийство на българин, от *** етническа омраза!!! 1. След многократни обиди *** (Слово на омразата от страна на внуците на *** цар) и заплахи с убийство на ОТВЪРНАЛИЯ НА *** ОБИДИ АНГЕЛ. Информирали полицията и тя отговорила - "До-о-обре"...- Няколко часа по-късно Ангел е убит (Убийство от етническа омраза, предизвикано и ОРГАНИЗИРАНО от семейството на царя на местните бандити), а още ДВАМА ГРАЖДАНИ И ТРИМА ПОЛИЦАИ ОСАКАТЕНИ...!!!Но според премиера Бойко, проблем били горящите къщи, а не етническите УБИЙСТВА?!?!?Наказателен Кодекс:Чл. 20. (1) Съучастници в извършването на умишлено престъпление са извършителите, подбудителите и помагачите.(2) Извършител е този, който участвува в самото изпълнение на престъплението. (Цял бус със ***).(3) Подбудител е този, който умишлено е склонил другиго да извърши престъплението. (Лично Цар Киро).(4) Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин. (Цялата фамилия на Киро Рашков).2. Полицията научава, че ИЗБИВАНИТЕ БЪЛГАРИ ЩЕ СЕ ЗАЩИТАВАТ и...: - Над 200 жандармеристи, които са тежко въоръжени, охраняват селото и семейството на Цар Киро... В Катуница се командироват специални части от цялата страна."- ПРАВОТО НИ НА СЪПРОТИВА срещу бездарна, безотговорна или престъпна власт е СВЕЩЕННО ЧОВЕШКО ПРАВО Ако някой иска да види как изглежда тази съпротива, да си спомни 10-ти ноември или да ГЛЕДА КАДРИТЕ ОТ КАТУНИЦАБЕЗДЕЙСТВИЕТО НА ВЛАСТТА САМО УСИЛВА *** ТЕРОР!!!Народе!!!!