Алексей Петров отива на съд за изнудване

Прокуратурата внесе обвинителния акт две години след шумните арести
Обновена: 7 ное 2011 18:36 | 7 ное 2011 18:35,
205
Алексей Петров отива на съд за изнудване
Алексей Петров. Снимка: Булфото

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Алексей Петров. Той бе задържан преди близо две години при спецоперацията „Октопод“, когато МВР обяви, че е ударило престъпна група за изнудвания, рекет, склоняване към проституция, разпространение на наркотици, източване на средства от "Кремиковци", укриване на ДДС и търговия с влияние.

Засега обаче обвинението срещу бившия съветник на шефа на ДАНС е за рекет и изнудване. Заедно с него обвиняеми са и Антон Петров–Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов, както и бившият прокурор Цеко Йорданов и Кирил Топалов.

Алексей Петров е обвинен като организатор и ръководител на престъпната група. Освен за рекет и изнудвания той е привлечен към наказателна отговорност и за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, съобщават от държавното обвинение.

Още по темата

Марчело Джотолов е привлечен към наказателна отговорност и за изнудвания, принуди, присвояване, както и за укриване на данъци.

С обвинителният акт е повдигнато обвинение и на Кирил Топалов за принуда, а Цеко Йорданов ще отговаря за осуетяване на наказателно преследване.

Внасянето на обвинителния акт влиза в съда осем месеца, след като започна предявяването на материалите по делото.

Адвокатът на Алексей Петров – Васил Василев, коментира пред Dnes.bg, че ако специализираният наказателен съд започне работа на 1 януари, както е предвидено, делото ще се гледа там.

„При положение, че чак сега се внася обвинителният акт, като се имат предвид техническите срокове за насрочване на съдебно заседание, вече минаваме календарната 2012 година и делото ще иде в Специализирания съд“, заяви Василев.

Това дело е отделено от общото разследване срещу Алексей Петров. Материалите бяха разделени преди година от наблюдаващия прокурор Светлозар Костов, който вече оглави Специализираната прокуратура.

Алексей Петров и още 14 души бяха задържани на 10 февруари 2010 г. при шумната спецоперация „Октопод“. Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че пипалата на октопода проникват във всички нива на управлението на държавата.

В крайна сметка задържани останаха Алексей Петров, Антон Петров–Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков, но един по един напускаха ареста. Алексей Петров дори се включи в кандидатпрезидентската кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
10
 
! Отговори
Пенгенез кадия преди 12 години
Нема страшно, той ще си плати, аз ще вдигна още едно хотелче, я вие ще си джафкате по форумите.....дет са вика - битият бит , е.... и еб...н