Апелативният съд оправда Христо Ковачки

По време на делото бизнесменът не присъства в съдебната зала
29 май 2012 17:36, Петя Славова
94
Апелативният съд оправда Христо Ковачки
Снимка: Булфото

Софийският апелативен съд оправда Христо Ковачки по повдигнатите му обвинения за данъчни престъпления, с които са укрити повече от 16 млн. лева.

Така Темида не уважи исканите по-рано днес от прокуратурата пет години лишаване от свобода за бизнесмена.

Още по темата
Предходната съдебна инстанция - СГС, осъди Ковачки на 3 години условно с петгодишен изпитателен срок.

Според обвинението Христо Ковачки е сключвал фиктивни сделки за доставка на машини, сувенири и биодизел. По документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици се оказали "кухи".

По тази схема бизнесменът избегнал да плати 16 781 960 лева данъци в периода 2005-2008 година.

Ковачки не присъства в съдебната зала на делото днес.

Бизнесменът попадна в полезрението на Темида за първи път през 2008 г. Тогава срещу него започнаха разследвания за фиктивни сделки. Енергийният бос бе арестуван и освободен срещу гаранция от 200 хил. лв, а 1/10 от имуществото му бе конфискувана.

Общо 6 дела са заведени срещу фирми, зад които стои името на Ковачки. Те са работили предимно в сферата на енергетиката.

Мотивите на апелативните магистрати ще станат ясни до месец. Прокуратурата може да протестира срещу решението от делото днес пред Върховния касационен съд.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
шаламанов преди 11 години
А защо трябва да вярваме сляпо на платени обвинители?Защо само съдиите да са платени?Кой друг инвестира сега в очистващи инсталации и нови производства?След месец -два всички ще купуват от Ковачки итонг,гипсокартон ,екобрикети и т.н .на най ниски цени!
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма разлика между корумпирани съдии, прокурори, депутати и следователи-всички те работят за престъпниците и мафията....напротив закрилят мафията, а мафията си има прокуратура, следствие и съд, които ги пазят.
73
0
 
4
 
! Отговори
миньор преди 12 години
Една стотинка не ни дава незаконно ни гони в неплатен отпуск и куп други престъпления а вие го оправдавате мамка ви и управници колко сте лесни и вас ви завладя тоя мушенник!!!
72
0
 
0
 
! Отговори
do 81 преди 12 години
Ahahahahaha. Kradqlo se bilo NA DREBNO. Prosto ti, zaedno s wsi4ki bylgari sa bili tolkowa zaslepeni i ne sa znaeli izob6to kakwo stawa s dyrjawnite pari.
71
0
 
2
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
Съдиите са една от малкото касти в БГ, които макар чеса една от влиятелните, та дори много влиятелните такива, те не се избират а се назначават от филанкишията, и веднаж избрани и придобили няколко години стаж, стават несменяеми, да не говорим, че тяхната дейност не се контролира от никоя инстанция и затова могат да правят каквото си искат, да издават каквито си искат присъди и накрая да се хилят презрително на останалите хора независимо от техния пост: "Разбрахте ли,че ние колим и бесим в тази държава, ***!" Обърнете внимание: 17 млн укрити данъци, ама присъдата е "невинен". и то произнесена от съдийка, която преди година оправда по всички обвинения Маргените! Пълна провокация към общественото мнение! А виновни за това поведение са депутатите и лидерите на ГЕРБ, които не създадоха закон за изборност на магистратите на всички инстанции. Тогава на много наглеци щеше да се стъжни, но и немалко депутати щяха да влезат също в затвора...
70
0
 
4
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
Дами господа, Темида ви представя г-н Христо Ковачки - най-невинния човек на Земята:)ХАХАХАХАХХА, смях...и сълзи в родното "правосъдие" отново!
69
2
 
8
 
! Отговори
коментатор преди 12 години
Сега стана ли ви ясно , защо г-н Ц. Цветанов говори за двойния аршин. Спонсора на БСП и приятел на Първанов не е виновен. И как така един съд го осъди за нанесени щети на държавата за 16 000 000 лв. , а другия го обяви за невинен. Ако е нямало доказателства то е нямало и за първия съдебен състав , който го осъди. Следващия съд да не използва НК от Борунди и ние да не знаем.
68
0
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 12 години
Прокуратурата и съда ако са под управление на партията явно са комбинаТя да не е подготвила негодните доказателства!!! Защото все не успява ???
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще излезе вярна приказката, че за кокошка няма прошка, но за милиони няма закони!
66
0
 
19
 
! Отговори
интересно преди 12 години
Как Ковачки си щъка насам-натам по обвинение за 16-17 000 000лв укрити данъци, а синът на Гриша Ганчев е за постоянно в ареста за участие в схема за укриване на 200 000лв ??
65
2
 
7
 
! Отговори
((( преди 12 години
сега той ще осъди държавата за едни например 100 000, които ние ще платим - защо не се търси отговорност на милиционерите, политиците и прокурорите които са *** делото - те да ги плащат тия пари не ние даим *** *** майна
64
3
 
5
 
! Отговори
hma преди 12 години
До кога ше ни занимавате с Ковачки когато го осъдят обадете се!
63
1
 
14
 
! Отговори
Неуловимите отмъстит преди 12 години
Кои са участвали в съдебния състав бе ?! Напишете им имената !!! ТРЯБВА ДА ИМА СЪД ЗА СЪДИИТЕ ! ПРИСЪДАТА ЩЕ Я ИЗПЪЛНИМ НИЕ !
62
0
 
11
 
! Отговори
hagen преди 12 години
Пенгезов си изби 130000 лв за откраднатия часовник.
61
0
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 12 години
Престъпника Престъпник на съди !!значи братя българи правете си изводи - и да се стягаме за борба с престъпниците Явно състенмата не рабти
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето го човека с данъчни ИЗМАМИ ЗА НАД 15 МИЛИОНА И Е ОПРАВДАН...Сега се захванаха с Ганчев за 200 хиляди лева ?!!?! Театърът продължава с пълна сила...
59
0
 
18
 
! Отговори
емигрант преди 12 години
Целия свят знае че КОВАЧКИ е за затвора а тук съдиите се потят мислят, може бе и не спят , кроят планове как да завъртят чрез буквата на закона да го НАПРАВЯТ НЕВИНЕН Защо не станат явни в медиите имената на тези "почтени и отгворни за обществото хора "
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не знам защо всеки обвинява съда. ами доказателствата като са рехави какво да стане. вкарвай те хората по затворите до да не е буркани да се пълнят. разследващите незнаят какво да правят и къде да ровят после съдът виновен. нали сме си демокрация не корея
57
1
 
8
 
! Отговори
РРР преди 12 години
За какво да ходи на делото като си е платил предостатъчно и знае какъв ще е крайния резултат... Да ви *** и държавицата скапана... До просешка тояга ни докарахте мамка ви! Ама много скоро тази тояга ще заиграе по гърбините ви!!!
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
супер, и журналята ***