ВСС подгони Крънчева заради делото "Чорни"

Инспекторатът започва проверка на работата на зам.-председателя на СГС
Обновена: 2 авг 2012 15:13 | 2 авг 2012 12:27,
38
ВСС подгони Крънчева заради делото "Чорни"
Снимка: Dnes.bg

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет започва проверка на зам.-председателката на Софийския градски съд Петя Крънечва.

Повод за проверката е прекратеното поради изтекла абсолютна давност дело срещу Павел Тренев и Димитър Димитров за източването на шест милиона долара на бизнесмена Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка.

Делото е стартирало през 2004 година и осем години не е било приключено на първа инстанция от Крънчева. Разпоредената проверка е за срок от една година – от юни 2011 г. до юли 2012 г. Съдия Петя Крънчева е забавила общо 26 дела.

Още по темата

Министърът на правосъдието Диана Ковачева не прогнозира дали този състава на ВСС, чийто мандат изтича през есента, ще се занимава с резултатите от проверката. Това според нея зависело от факта колко време инспекторатът ще проверява съдията.

ВСС се е самосезирал след публикации в пресата по случая с Крънчева, обясни след заседанието  председателят на комисията за наблюдение на общественозначимите дела Пламен Стоилов.

Стоилов отказа да коментира за кои дела точно става дума, защото по този начин щяла да се предреши бъдещата проверка, но намекна, че става дума за случая с изчезналите милиони на Чорни.

По негови думи първо трябва проверяващите да разберат каква е причината за забавянето на дела, да представят доклада си пред ВСС и след това да се правят заключения.

През март Петя Крънчева беше избрана за за зам.-председател на Софийския градски съд. Крънчева беше предложена за поста от председателя на съда Владимира Янева, която нашумя с близките си отношения с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Избирането й предизвика широк отзвук, а наяве излязоха две проверки на работата на Крънчева. Те обаче са били за предишен период, не за този, който ще се проверява сега.

Проверката на Петя Крънчева идва по-малко от месец след като председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова беше освободена дисциплинарно от поста си в СГС.

Тогава се появиха подозрения, че т.нар. “правителство на съдебната власт“ се освобождава от неудобните за властта хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
7
 
! Отговори
НИЛ-АТС преди 11 години
Ликвидирайте такива съдии. Проточват делата, защото им плащат много, ама страшно много...
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България много от съдиите са корумпирани и бавят дела до изтичане на давностния им срок, или постановяват решения на измислени или несъществуващи доказателства, прокурорите са станали адвокати на мафиоти и убийци, а от 23 год. депутатите преправят НК и НПК в услуга на престъпниците. Време е всички корумпирани магистрати да бъдат уволнявани, съдени и да им се конфискува имущество при всяко дело, образувано и спечелено в Страсбург поради калпавите им решения или бавене.
30
1
 
7
 
! Отговори
Vlado преди 11 години
Сега,ако има закони за всички-нека я проверят до девето коляно какво притежава в страната и в чужбина,а не да ни гонят нас дребните търговци за някой нечукнат касов бон сякаш сме най-големите мафиози в тази страна.
29
1
 
7
 
! Отговори
СГС съдии преди 11 години
Защо не посочихте , че от всички съдии в НО на СГС само трима не са закъснели със сроковете за завършване на делата? Ама то от много тичане в защита на Мира, Влади, навремето Ушко, от нерегламентирани протестни действия , комбини с адвокатите на знакови обвиняеми, тупане в гърдите,че те са най-велики, а другите са *** и т.н.не остава време да си вършиш работата. Отворете сп.Правен свят и ще се убедите, че повече от 2/3 от времето им минава в клечане пред компютрите и писане на коментари!
28
8
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
Някоя нова плиткоумна ***-герберка си е заплюла мястото и това е...Вижте само какъв министър е сложил др.Тиква : глуповата, полуизрусена *** , нямаща нищо общо с правото.
27
7
 
15
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Платените червени бабички (от младежката организация на БСП) много лесно се различават - по плиткоумието си и шумкарския изказ.
26
2
 
12
 
! Отговори
do аватар преди 11 години
Попитай другаря Дмитриевич, Веска от 10 год е в ЮАР!
25
13
 
11
 
! Отговори
аватар преди 11 години
А какво става с Веска МИДЖИДИЕВА,открадна цялата държава избяга в ЮАР и никой не я търси,а камо ли съдебната система да се самосизира. ТОВА ДЪРЖАВА ЛИ Е, ИЛИ БАСТИОН НА МАФИЯТА кажете другарю Борисов !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ВЕЧЕ НЕ Е НАПРАВЛЯВАНА ОТ СОЦИАЛНИЯ ПРЕЗИДЕНТ!СЕГА СЕ РАЗРАБОТИХА!МАЙ НАСТАНА ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО!ИЛИ ЩЕ СЪДЯТ ИЛИ ЩЕ ГИ СЪДЯТ!ПЛАЧЕТЕ ДРУГАРИ ,ПЛАЧЕТЕ НАВСЯКЪДЕ И КЪЛНЕТЕ ОМРАЗНИТЕ ДЕТО СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА!ЗАЩО ЛИ ПОЗВОЛИХТЕ ТАТКОВИНАТА ВИ ДА ВЛИЗА В ЕС И ДА СЛАГАТ РЕД В *** В КОЯТО ВИЕ ТАКА ХУБАВО СИ СЕ ОГОЯВАХТЕ!
23
4
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
Защо да пита, аз виждам че вече нещо се прави, ето това е втори случай, нещо което вие не направихте. Наистина очаквам да има още, но все от някъде се тръгва. Както очаквам и че цвъки ще отговаря за апартаментите, СерГей за заменките, Р.Овч за енергийните източвания, М. Манолова за източването на Кюстендил, Боко за връзките с мафията и пържолките, Костов за БГА и Кремиковци и още мн. други. Но За разлика от вас, аз не седя да чакам партията да ми нареди какво да мисля и казвам!
22
5
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
не човек, гледам през пяната която избива на устата ви от безсилие, и ми е кеф. Вие в момента ме карате да гласувам не за Гроб или Боко а против вас! Благодаря в и другарю че ми отворихте очите. За разлика от вас комунистически .... аз имам глава на раменете си и мога да мисля самостоятелно, не ми трябва партията да ми каже какво и как да мисля!
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ли е рушвета за "оправяне" на 6 милиона долара...?
20
0
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
сладур, нищо нямя за връщане,
19
4
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
казваш "като ви гледам..." ама как гледаш? през проправителствените медии? НИЩО не е така, както се представя в медийте, късогледи ми приятелю,
18
1
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
А кой мислиш че ще ги връща, *** ли?
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали е поръчка или е спорно, но въпросът е защо им се дават тези баснословни заплати /от нашите данъци/ + пари под масата, а те просто развяват тоги и не си мърдат задниците за нищо. Значи са недосегаеми, въртят далавери, съсипват и те поръчково хора, за което получават и пари и накрая били света вода ненапита. Абе я да поизринат още някоя фуста и другите да се залавят за работа в полза на държавата.
16
2
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
не знаех, че държавата=майкъл чорни/казваш, че е ощетена"държавата" с 8 млн./
15
6
 
10
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
А вие другари, освен че само крадяхте и си назнаихте съд за да ви прикрива, нещо друго успяхте ли да направите. И сега ви боли че ви гърмят едно по едно бушончетата в съдебната система и се чувствате уязвими. Не съм гласувал за боко или ГРОБ, но мисля че на тези избори ще го направя, само и само като ви гледам предсмъртните гърчове и знам че са на прав път!
14
1
 
10
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
все опак това е 2-ро дело за съдия от такъв ранг, не мислиш ли че е пресилено да казваш : "само тя". какво стана с първото? "Независимата" съдебна система (назначена от Гоце) се вдигна на бунт! Не само тези двете , има още много за затвора. Но вие виждате само цвъки какво прави. Защо СерГейя и БС(к)П-то вашите вожд и партия, не направиха нищо? Все пак 5 години от делото е било по тяхно време. Аз пак аказвам че не трябва да се политизира това, но вие комунистите не ми оставяте шанс.
13
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А теб не те ли изср*ха на бял свят същите тези комунистически издънки като Бойко и Цвъцко? Я помисли! Да, ама мисловния процес при тиквите е противопоказен.