Президентът все пак се спря на Борис Велчев за КС

Плевнелиев го номинира за конституционен съдия
Обновена: 11 окт 2012 14:57 | 11 окт 2012 13:10,
127
Президентът все пак се спря на Борис Велчев за КС
Борис Велчев ще става конституционен съдия. Снимка: архив, БТА

Президентът Росен Плевнелиев номинира сегашния главен прокурор Борис Велчев за конституционен съдия от квотата на държавния глава.

„Борис Велчев е човек, който е доказал своята компетентност, комуникативност, човек, който направи много за системата за правораздаване, ако сравняваме какво е било преди него и това, което той постига“, мотивира избора си Плевнелиев.

По думите му България е на прав път, тя прави своите реформи, включително и в сектора на правораздаването и Борис Велчев е част от тях.

Държавният глава посочи още, че Борис Велчев ще бъде достоен член на Конституционния съд.

Президентът припомни, че е избирал от общо три кандидатури, но не пожела да обяви имената на останалите двама. По думите му обаче били много достойни, доказани експерти и допълни, че не би искал да се спекулира около тях.

Още по темата
Главният прокурор Борис Велчев коментира за БТА, че миналия петък е разговарял с президента, когато е приел и предложението да бъде номиниран за конституционен съдия.

По-рано днес преди заседанието на ВСС, попитан за евентуалната му номинация, Велчев заяви: "Доколкото и вие, и аз знаем към днешна дата президентът не е номинирал никого за член на Конституционния съд. Най-малкото неетично ми се струва да коментираме неговото решение преди той да го е оповестил. Нека да му дадем правото той да го направи".

Мандатът на Велчев като главен прокурор изтича през февруари. В разговора му с Плевнелиев обачене е било обсъдено дали мандатът му ще приключи предсрочно, или указът за съдия в КС ще бъде подписан след изтичането му.

Вчера ГЕРБ номинира зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов за конституционен съдия.
Венета Марковска беше номинирана от независими депутати, а  Екатерина Михайлова, която също е зам.-председател на парламента, беше номинирана от Синята коалиция. Татяна Върбанова пък е номинирана от депутатите от Коалиция за България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
избиране преди 11 години
да се избират само съдии от ВКС, а не политически личности скъсали с правото или вчера влезли гербаджийници в парламента, конституционният съд е място за свръх качествени юристи, а не за политици, не работили " право" години наред.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната простотия комунист назначава на пост друг комунист- ако невярвате поинтересуваитесе какви са тези и кои са техните родители-комунисти(ПАРТИИЦИ)извинявам се хахахаха
85
3
 
2
 
! Отговори
Здрасти преди 11 години
Разбрахте ли най-сетне, че не ГЕРБ, а ДСБ е истинската дясна реформаторска партия ?
84
1
 
5
 
! Отговори
Лицемерие преди 11 години
Тази номинация на Росен Плевнелиев дава основание да го преименуваме на Росен Борисов Велчев. Тя е ясен сигнал към ЕК, че обещанията на президента за кадрово и структурно реформиране на нашата яловата Правораздавателна система са лъжливи !
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дядото на НЕЗАМЕНИМИЯчервен мързел от ЦК на БКП е открил ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТТА,където са изтезавани българи и полуживи са хвърляни на подивели прасета
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другарю Президент много рано си подаваш рогцата*)))
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борис Велчев внучето на Борис Велчев от ЦК на БКП ! Аман от наследствени *** и настоящи социалисти! АМАН! Бог да пази България!А М И Н !
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В БЪЛГАРИЯН И К О Г АНЯМА ДА ИМА ЧОВЕШКО УПРАВЛЕНИЕ...САМО И ЕДИНСТВЕНО КРЕМЪЛСКОКОМУНИСТИЧЕСКО...
79
1
 
5
 
! Отговори
lelia_marche преди 11 години
Борис Велчев е човек, който е доказал своята компетентност, комуникативност, човек, който направи много за системата за правораздаване, ако сравняваме какво е било преди него и това, което той постига, мотивира избора си Плевнелиев. - Да бе доказал е той! Доказал, е че е доста корумпиран и некомпетентен, а и явно има сериозна връзка с Росенчо ...
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Социалистите са като свински черваТия изглежда са от меките киткии двамата!
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борис Велчев - човек на ГОЦЕ/дс.бкп,бсп,кгб...Тоя нищо НЕ свърши 2 цели мандата...Червен ***!
76
1
 
3
 
! Отговори
perfektnata_burq преди 11 години
Едно от обещанията на Плевнелиев беше да разкара агентите от посолствата. Този не е посланик, ама го предлага за нов мандат, което е в разрез на обещанието му.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравявам съпругът на госпожа Плевенлиева за този избор.Все пак ние партийците трябва да се подържаме.Браво на него за това,че не е забравил от къде е тръгнал и благодарение на кой сега е там.Не е забравил за веселите игри на плажа на Евсиноград със своето другарче Борко Велчев.Гордея се как пред очите ми Росенчо израстна от нерешителен комсомолски секретар до мъжествен държавен глава.Радвам се,че оплюваната от всички ДС успя да направи от един кротък и послушен юноша такъв боец.Браво и напред
74
1
 
9
 
! Отговори
Kiril Gochev преди 11 години
Политиката ни е досущ като руските матрьошки - Бойко избира Росен, Росен избира Велчев, а последните двама трябва да бранят интересите на първия. Велчев с нищо не изпъкна през годините се утвърди като потаен човек, който никога не отговаря еднозначно. Но властта точно такива хора харесва - дискретни и удобни.
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха, ха - внукът на дясната ръка на Тодор Живков, съветникът на Президнета Гоце е фаворит и на Куклопрезидента Плевнелиев. Такава приемственост - всичко си е в рудлото - без промяна - 500 години.
72
0
 
12
 
! Отговори
D. Yankova преди 11 години
Разбираемо, Велчев е възможно най-удобният кандидат, с такава охота изпълнява поръчки всякакви. В това отношение между Плевнелиев и Първанов се наблюдава приемственост - съветникът на Гоце се оказа фаворит на Росен, номенклатурните издънки просто никога не излизат от системата.
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
V navecherieto na prezidentskata predizborna kampaniq Rosen Plevneliev izlyga pod kletva, che nikoi, nikoga ne mu e iskal podkup. Prokuraturata ne zapochna dosydebno proizvodstvo poradi lipsa na prestyplenie. Plevneliev e lyjesvidetel, a Prokuraturata uslujlivo si zatvori ochite. Sega prosto si opravqt smetkite - moralno i demokratichno. A gerbavite neka se penqvat po forumite kolko velik e Boko Tikvata.
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GERB sa II eshalon na BKP. OBSLUJVASHTIQT eshalon:shofiori, ohraniteli, mladejki propagandatori...Ne sluchaino nai-bogatite sa ot vidni cherveni familii: Zlatev, Borislavova Karagiozova...Nai-golqmiqt mit na GERB e, che bil sprql krancheto na chervenite.Xa, xa, xa...Congratulations!!!
69
0
 
15
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
ЗА тези 6-7 год. този некадърник не е извършил нищо полезно за хората!По-безлична фигура не биха могли да изберат.Само ни увеличават данъците,за да пълнят гушите на тези разбойници.
68
0
 
9
 
! Отговори
бб преди 11 години
Отново комунистическата *** победи, нищо не се променя в тази прокълната държава. Всички отрицателни практики се повтарят и живеем в едно постоянно кошмарно дежевю вече 24 години. Този *** президента най накрая си показа комунистическата същност. Той излъга най нагло хората които го избраха. Всички мислещи хора веднага да напускат държавата, или да продължават да живеят в държавата на мафията и мутрокомунистите.