Цацаров поиска имунитета на Станишев

Лидерът на БСП сам щял да си го даде, като се върне от Израел
Обновена: 25 окт 2013 17:17 | 25 окт 2013 16:47,
98
Цацаров поиска имунитета на Станишев
Сергей Станишев Снимка: архив, БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента искане за снемане депутатския имунитет на Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Преди два дни лидерът на БСП изпрати писмо до обвинител номер 1 с молба прокуратурата да вземе отношение по проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи.

Според Станишев липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата и е важно да има решение по казуса. "Надявам се да предприемете необходимите действия - прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", каза в писмото си Станишев.

Досъдебното производство срещу лидера на БСП е образувано на 27 май 2010 г. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. в София е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление. Става дума за 7 доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО.

„От събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа Станишев е загубил чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите и вътрешните правила за работа с класифицирана информация на администрацията на МС“, се казва в съобщението на държавното обвинение.

Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на искане до Народното събрание за снемане на депутатския имунитет на Станишев, допълват оттам.

Сергей Станишев сам ще се откаже от имунитета си. Той ще внесе заявление в деловодството на парламента след завръщането си от Израел, съобщиха малко след съобщението на прокуратурата за БТА от пресцентъра на БСП.

"Искането за сваляне на депутатския ми имунитет е следствие от изпратеното от мен преди дни писмо до главния прокурор на Република България по повод проточилото се следствено дело срещу мен. В писмото си настоявах прокуратурата или да повдигне обвинение, или официално да се откаже от такова", казва Станишев, цитиран от партийния пресцентър.

Припомняме, че разследването срещу Станишев бе връщано три пъти от Софийския градски съд, за да се отстранят неясноти и пропуски. След последното връщане на делото е проведено допълнително разследване, като към момента досъдебното производство е спряно, защото Станишев е с имунитет. 

Разследването срещу Станишев започна, след като в края на 2009 г. бившият съветник в ДАНС Алексей Петров се срещна с тогавашния министър-председател Бойко Борисов и в качеството му на "лоялен гражданин" му връчи доклад от родното ФБР, за който заяви, че е изчезнал от кабинета на експремиера Станишев.

По-късно секретни доклади на ДАНС бяха открити в офиса на Алексей Петров на басейна "Спартак" при полицейската операция "Октопод".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев бърза защото правителството пада Цацаров да внесе и за камчийски пясаци Хохгер а не за тези папки
88
0
 
3
 
! Отговори
чарли преди 10 години
Докато документа стигне до премиера има поне 5 секретарки и още толкова служители от деловодството,който отговарят за документите. Така че това не са сериозни обвинения.
87
0
 
13
 
! Отговори
хааааа преди 10 години
Е,това е наглост невиждана! Вдигат голям шум,за да го оправдаят също толкова шумно!
86
1
 
11
 
! Отговори
vqra преди 10 години
Активно мероприятие!!!!!
85
3
 
21
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Парите от аферата ' Хохегер ' и източването на ' Кремиковци ' са изпрани, а сега ще се изпира и авторитета на Станишко ...Ако Цацаров уважаваше Върховенството на закона, щеше да повдигне обвинения на Станишко за източването на ' Кремиковци ' през 2005 - 2009 г. и аферата ' Хохегер ' .Да не забравяме и костинбродската афера, където Станишко беше част от ОПГ заедно със сестра Глаева, Д. Пеевски и Н. Бареков !
84
3
 
13
 
! Отговори
HARAKIRI преди 10 години
В Израел ли? Да не прави от евреите комунисти??? Хахахахаха
83
2
 
18
 
! Отговори
Гост преди 10 години
Ха да побързат, че с висящо дело как се избира лидер на ПЕС?
82
1
 
21
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Когато Станишев влезе в затвора, аз ще се преименувам на Хасан Мюмюн Мехмед и ще отида да проповядвам "правоверната" вяра на марсианците. Но нито аз марсианци ще видя, нито Станишев затвор ще подуши.
81
0
 
13
 
! Отговори
наша гордост преди 10 години
А кой ще ни пази от пазачите ?
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хаха каква културно асимилирана *** .. какви *** и мижитурки , мислещи се за играчи. Вие кучета не разбрахте ли , че партиите са проводник на чуждо влияние ... на чужди имперски доктрини(идеологии) и воля? Та вие едноклетъчни дори не оспорвате чуждата имперска доктрина - демокрация , за вас друг свят и друг път не съществуват. Вие кучета бяхте всичко друго , но не и българи . Вие сте пълнеж ...нищо повече!
79
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Партийни *** , вие сте най-низшата ***, която човек (не ***) може да наблюдава .Вие - 90% от ''българите'' с американска култура ...
78
0
 
26
 
! Отговори
цацаратура преди 10 години
тоя цирк вече втръсна! вземете сменете плочата!
77
2
 
36
 
! Отговори
Смешник (Лала) преди 10 години
Не послушника Цацаров, а смешника Станишев сам си поиска снемане на имунитета. Заглавието на статията е подвеждащо. Пояснение - ако аз си загубя личната карта ще бъда глобен и то яко. Лидера на БСП и ПЕС загуби следите на 7 секретни документа с държавни тайни и помнете ми думата, че ще бъде оправдан, а опонентите му ще бъдат оплюти. Ами това е т.н. червена демокрация.
76
0
 
27
 
! Отговори
demos преди 10 години
Пак ни спретват чалгаджийски цирк за да ни приспят.
75
3
 
32
 
! Отговори
bariera_61 преди 10 години
Това действие на Цацаров срещу Станишев е само прах в очите на хората за да се прикрие съдействието на Прокуратурата в компромата на БСП за намерените фалшиви бюлетини с цел опорочаване на последните изборите! Вече стана ясно, че Прокуратурата тогава изигра решаваща роля за заблуда на хората и сега уж същата действа и срещу БСП - да ама НЕ!
74
2
 
15
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Цацаров добре прави,че иска имунитета на Станишев.Оше по-добре ше направи ако успява да събира достатъчно доказателства, за да противостои на множеството политици,които си живеят в своята си паралелна реалност.Дали СИСТЕМАТА бързо ще смачка Цацаров или той ще успее , поне малко да я подобри преди да си замине ,предстои да усетим.
73
2
 
22
 
! Отговори
ЗДРАВКОВ преди 10 години
А,КОЙ ЩЕ ПОИСКА ИМУНИТЕТА И ЩЕ СЪДИ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "ДЕМОКРАТИ " ,КОИТО ВКАРВАХА ДВУМЕТРОВИ АМЕРИКАНЦИ В РЕЖИМНИ ПОДЕЛЕНИЯ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ,ЗА ДА ОГЛЕЖДАТ ТЕРЕНИ ЗА ГОЛФ ИГРИЩА ? ТАКОВА ПРЕДАТЕЛСТВО БЕ ИЗВЪРШЕНО В ГР. БЯЛА ОБЛ. ВАРНЕНСКА ОТ БИВШИЯ КМЕТ ОТ СДС ИЛИЯН ЦОНЕВ ! ТОЯ ВЕТРОПОКАЗАТЕЛ ,ВКАРА ЕДИН ТАКЪВ АМЕРИКАНСКИ ДЮМБЕЛИН В ПОДЕЛЕНИЕТО ,ПРЕДИ ДА БЪДЕ СВАЛЕН РЕЖИМА МУ НА СЕКРЕТНО ПОДЕЛЕНИЕ КЪМ РАЗУЗНАВАНЕТО ! ВЪРНЕТЕ ГО ОТ МОСКВА И ГО ВКАРАЙТЕ ДИРЕКТНО В ЗАТВОРА !
72
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С ДВЕ ДУМИ,ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПЕС,Е РАЗСЛЕДВАН ОТ ПРОКУРАТУРАТА В БЪЛГАРИЯ!?!...ЕГАТИ СМЕШНИТЕ ПЕСОВЕ.ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА НЯМАШЕ ЛИ НЯКОЙ ПО-ЧИТАВ СОЦИАЛИСТ? ИЛИ ТОЗИ Е НАЙ-ЧИТАВИЯ СОЦИАЛИСТ В ЕВРОПА. ПРЕДСТАВЯМ СИ ДРУГИТЕ КАКВИ СА. ЯСНО, Е ЧЕ НОВОТО ИМЕ НА МАФИЯТА В ЕВРОПА Е ПЕС, НО ТОЧНО ТОЗИ ЛИ ЩЕ ДОЙДЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯ МАФИОТ. ПО СКОРО Е БУШОН НА ГОЛЕМИТЕ,СЛАГА ПОДПИСИ. ДА СИ СЕДИ В ИЗРАЕЛ,ТАМ ПОНЕ ЩЕ ИМ Е ПОД ПОГЛЕДА...ТОВА ЛА.,НО ***
71
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя гей какво дири в Израел? Бог мрази содомитите...
70
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цирк ни спретват и си мислят, че ние сме толкова наивни! Загуба на документи??? Та те затриха държавата!